Donatorul a fost o pacienta de 35 de ani care a avut un accident vascular cerebral hemoragic prin anevrism rupt. Ea a fost declarata donator in moarte cerebrala la 23 septembrie 2010, iar la o zi dupa a facut stop cardio-respirator multiplu. Medicii au resuscitat-o de doua ori, dar fara succes. Potrivit prof.dr. Mihai Lucan, doar rinichii au putut fi prelevati de la donator.
„Vreau sa-mi recapat independenta"
Unul dintre primitori este Ilie Hotinceanu, diagnosticat in urma cu trei ani cu insuficienta renala la ambii rinichi. A facut dializa un an si jumatate, iar la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut s-a inscris pentru transplant. In luna aprilie a acestui an a fost rezervat pentru operatie.
„Acum am beneficiat de el. Am primit vestea cu mare bucurie, iar acum astept sa vad rezultatele. Vreau sa-mi recapat independenta", a spus printre lacrimi pacientul in varsta de 60 de ani.
Hotinceanu este din Brasov si este pensionat pe caz de boala, iar de meserie a fost tehnician proiectant. Spune despre el ca a fost sportiv, nu a fumat niciodata si nu consuma alcool sau cafea.
„Nu este usor sa iei rinichii de la un cadavru, un pacient decedat controlat, si sa-i transplantezi. Dovada faptului ca ficatul nu s-a prelevat si nici un alt organ, doar rinichii. Este primul transplant de la un donator mort realizat in tara", a spus prof.dr. Mihai Lucan, seful ICUTR Cluj.
Cea mai favorabila situatie in conditiile unei prelevari de organe este cea in care pacientul sufera stop cardiac neasteptat in cursul sau dupa declararea mortii cerebrale. Transplante cu organe de la cadavre s-au mai realizat doar in Anglia, Spania, Olanda, Franta si Austria.
Sursa: Jurnalul National
Nivelul de poluare al Dunarii se afla in limite normale... Neagu Djuvara: Europa se sinucide, romanii vor fi afectati. Avem deja 10% populatie tiganeasca...