Ai putea zice ca sunt soparle. Dar nu: erau acoperite cu pene, iar unele aveau si aripi. Insa nici pasari nu erau: aveau ciocurile intesate cu dinti ascutiti, iar pe mijlocul aripilor le cresteau gheare, la fel cu acelea de la picioarele acoperite cu solzi. Probabil ca, pe atunci, traiau peste tot. Dar acum Liaoning este singurul loc de unde efigiile lor, perfect conservate in lespezi de piatra, ies la lumina zilei precum fotografiile unui album de familie. Un album care ii ajuta pe savanti sa rezolve o enigma veche de cand lumea: cum si cand au aparut primele pasari, veri primari si urmasi directi ai stravechilor dinozauri?
LUMEA DINOZAURILOR
La 40 de ani, conferentiarul dr Mihai Emilian Popa, de la Catedra de Paleontologie a Universitatii Bucuresti, este ceea ce am putea numi "un cetatean al planetei". Preda la Bucuresti, dar si la alte universitati celebre din lume. Si este la el acasa in laboratoarele de specialitate din Irlanda, SUA, China sau Franta. In plus, a participat la cateva expeditii, care l-au dus pe meleaguri salbatice din locuri indepartate ale lumii.
De fapt, este paleobotanist, iar asta inseamna ca, in timp ce colegii sai paleozoologii refac imaginea unui animal stravechi pornind de la un os fosilizat, el readuce la viata codrii si vegetatia in mijlocul careia acela traia, acum multe milioane de ani. Motiv pentru care Popa se "intalneste" ocazional cu dinozaurii atunci cand, printr-un miracol al naturii, oasele lor se pastreaza alaturi de efigiile unor plante de demult. In Liaoning a ajuns tocmai din aceasta cauza: pe langa dinozauri acolo s-au pastrat si fosilele vegetale, atat de bine conservate incat par mai curand plansele unui ierbar modern.
Tot articolul, in Jurnalul National
Iasi: Petru Culianu, asasinat a doua oara... Cseke Attila: 39 de Consilii Judetene vor prelua spitale in urmatoarele saptamani...