"In urma prelucrarii rezultatelor analizelor de laborator, inclusiv cele de la ora 9.00 din data de 12 octombrie, pozitia oficiala a specialistilor Administratiei Nationale «Apele Romane» este ca «unda de poluare» a ajuns in tronsonul romanesc la Dunarii, fara a afecta calitatea apelor Dunarii", a anuntat ANAR.
Specialistii ANAR continua sa monitorizeze calitatea apei prin analize si masuratori facute din patru in patru ore.
Conform Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), debitul Dunarii la intrarea in tara, in sectiunea Bazias, a fost de 5.800 de metri cubi pe secunda, iar PH-ul are valoarea de 7,73 (limita maxima admisa fiind de 8,5, n.r.).
La 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi rosu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatata de grupul ungar MAL, poluand o suprafata de 40 de kilometri patrati si distrugand ecosistemul raurilor Torna si Marcal. Acesta a ajuns sub o forma diluata in Raba, afluentul direct al Dunarii, apoi chiar in fluviu.
Iustin Covei a fost eliberat: Nu are voie sa iasa din Craiova si sa se apropie de banci... Mandatul de arestare pentru fostul prefect de Cluj, prelungit cu 60 de zile...