Antena Căutare

UPDATE! Sicriul lui Adrian Paunescu, depus la Ateneul Roman

Adrian Paunescu nu mai e. O tara intreaga e insa in doliu. Aseara, 20 de mii de oameni au cantat, la Craiova, imnul compus de maestru. E o dimineata trista, dupa o noapte de durere. Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Adrian Paunescu va fi depus duminica, la orele 11.00, la Biserica Dichiu. Iar inmormantarea va avea loc duminica, la orele 13.00, la Cimitirul Bellu din Capitala.

UPDATE 23.10 Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Adrian Paunescu a fost depus sambata, in jurul orei 22:45, la Ateneul Roman, unde peste 100 de oameni s-au adunat pentru a-si lua ramas bun de la poet

UPDATE 19.00 Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Adrian Paunescu, depus in prezent la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania, va fi mutat sambata, in jurul orei 22.00, la Ateneul Roman, unde persoanele interesate pot sa-i aduca un ultim omagiu cunoscutului poet

Mii de admiratori, cunoscuti sau necunoscuti, prieteni sau cei care i-au fost vreodata dusmani au aprins o lumanare pentru Adrian Paunescu. Au venit cu totii la catafalcul de la Uniunea Scriitorilor, acolo unde a fost depus trupul neinsufletit al poetului si de unde va fi mutat la Ateneul Roman.

CITESTE si...

"Generatia in blugi te saluta, maestre!"

Istoria ultimului interviu cu Adrian Paunescu

Cititi o selectie cu cele mai frumoase poeme ale lui Adrian Paunescu

Moartea lui Paunescu, in presa internationala: L-a laudat pe Ceausescu, dar romanii l-au iubit

Adrian Paunescu: Tiraj-record de carti pentru un poet roman in viata

Adrian Paunescu a murit la varsta de 67 de ani

"In aceasta dimineata, 5 noiembrie 2010, la ora 7. 15 inima maestrului Adrian Paunescu a incetat sa bata. Dupa nenumarate tentative de resuscitare, a trebuit sa ne declaram invinsi si maestrul a plecat dintre noi", a declarat medicul Serban Bradisteanu.

Scriitorul suferea de diabet, insuficienta cardiaca, renala, hepatica si respiratorie.

Starea de sanatate a poetului Adrian Paunescu s-a inrautatit in noaptea de 2 spre 3 noiembrie pe fondul unor probleme mai vechi. Medicii au intrat in alerta in momentul in care au constatat oprirea batailor inimii si au incercat timp de mai multe ore sa-l resusciteze. La un moment dat, inima lui Adrian Paunescu a repornit, insa starea lui s-a mentinut grava.

Joi noapte, inima poetului s-a oprit din nou, de mai multe ori. Doctorul Serban Bradisteanu, a declarat joi seara, ca boala lui Adrian Paunescu depaseste resursele terapeutice ale medicilor. "Nu stim in ce masura vom reusi sa mai facem fata in continuare", a declarat atunci medicul.

Timp de circa doua zile, poetul a fost tinut in viata de aparate. In ciuda eforturilor depuse de personalul medical, Adrian Paunescu a decedat, vineri, la Spitalul Floreasca.

Poezie pe patul de spital

Adrian Paunescu a fost internat pe 26 octombrie in sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Urgenta Floreasca din Capitala. Dupa cinci zile petrecute pe patul de spital, scriitorul a compus o poezie emotionanta, publicata ulterior de Ziarul Ring.

"De la un cardiac, cordial
Adrian Paunescu: in serviciul dv.

De-aicea, de pe patul de spital,
Pe care ma gasesc de vreme lunga,
Consider ca e-un gest profund moral
Cuvantul meu la voi sa mai ajunga.

Ma monitorizeaza paznici minimi,
Din maxima profesorului grija,
In jurul obositei mele inimi
Sa nu ma mai ajunga nicio schija.

Aud o ambulanta revenind,
Cu cine stie ce bolnav aicea,
Alarma mi se pare un colind
Cu care se trateaza cicatricea.

Purtati-va de grija, fratii mei,
Paziti-va si inima, si gandul,
De nu doriti sa vina anii grei,
Spitalul de urgenta implorandu-l.

Eu va salut de-a dreptul cordial,
De-a dreptul cardiac, precum se stie,
Recunoscand ca patul de spital
Nu-i o alarma, ci o garantie.

Va vad pe toti mai buni si mai umani,
Eu insumi sunt mai omenos in toate,
Da-mi, Doamne, viata, inca niste ani
Si tarii mele minima dreptate.

Adrian Paunescu, 31 octombrie 2010, Bucuresti, Spitalul de Urgenta."

Viata si opera lui Adrian Paunescu

Adrian Paunescu a scris zeci de volume de poezii si s-a facut remarcat dupa ce a infiintat Cenaclul „Flacara". Recent, a fost premiat cu Meritul Academic pentru creatie literara.

Adrian Paunescu s-a nascut in localitatea Copaceni din Basarabia, pe 20 iulie 1943. Si-a petrecut copilaria in localitatea doljeana Barca, iar studiile le-a facut la Craiova si in Capitala, fiind absolvent al Universitatii Bucuresti.

A debutat ca poet la varsta de 17 ani, iar de atunci a publicat zeci de volume de poezii. "Repetabila povara", "Totusi iubirea", "Analfabetilor" si "Taierea porcului" sunt doar cateva dintre poemele cu care s-a remarcat.

Adrian Paunescu a scris si literatura pentru copii si proza fantastica si a lucrat ca redactor pentru reviste ca "Romania literara" si "Luceafarul". A condus revista "Flacara" si cenaclul cu acelasi nume.

Tatal lui, invatator de orientare liberala, a fost inchis de regimul comunist timp de 15 ani, iar din aceasta cauza poetul a avut probleme in tinerete.

Relatia lui cu regimul Ceausescu ramane insa ambigua, el laudandu-l si criticandu-l in acelasi timp pe dictator. Cazut in dizgratie in 1985, Adrian Paunescu nu si-a ascuns dupa Revolutie orientarea de stanga. A intrat in Partidul Socialist al Muncii, iar in ultimii ani a fost senator PSD.

Adrian Paunescu a fost casatorit de doua ori. Mai intai cu poeta Constanta Buzea, cu care a avut doi copii si cu apoi cu Carmen Antal, cu care a avut o fata.

Paunescu a fost premiat anul acesta cu "Meritul Academic" pentru creatie literara si pentru sustinerea proiectelor Academiei Romane.

Citeste si: Adrian Paunescu, cel mai prolific poet roman in viata


Adrian Paunescu a fost si un pasionat om de fotbal

Vezi momentele in care viata maestrului Paunescu s-a intersectat cu sportul, in special cu fotbalul! Ramane memorabila seara din 1999, cand Adrian Paunescu l-a convins Hagi sa revina la echipa nationala de fotbal, dupa ce acesta avusese un conflict cu selectionerul din acea vreme, Victor Piturca.

"Scrisoare catre urmasii mei"

Adrian Paunescu stia de mult timp ca este grav bolnav. In urma cu cateva luni, poetul a vorbit despre asta pentru prima oara, intr-un editorial-testament, cu un titlu cutremurator: "Scrisoare catre urmasii mei".

"Trec prin momente grele de viata. Otrava pamfletului meu se muta incet-incet la mine in pahar. Voi implini, in curand, 67 de ani. Ma tem ca am uitat sa ma bucur de aniversarea zilei mele de nastere. Ma adresez voua, Ioana, Andrei si Ana-Maria, pentru ca, sentimentul care m-a cuprins in ultimele saptamani si asupra caruia n-am insistat in discutiile noastre, n-ar trebui sa va ia prin surprindere", nota Paunescu pe 21 iunie.

"Din dragostea mistuitoare pe care v-o port, din convingerea ca nu va trece mult, dupa plecare mea, si oamenii vor intelege pe de-a-ntregul cine am fost cu adevarat, va avertizez ca, de acum incolo, cu mine se poate intampla orice. Nu e vorba doar despre un tratament negativ special, care mi se aplica de multa vreme. E vorba despre nenorocirea incredibila prin care trece aceasta tara, de soarta careia eu nu ma pot desparti. Stiti prea bine ca zilele acestea mi-am luat curajul de a-mi face analizele medicale esentiale. Concluzia nu e vesela. In orice caz, tratamentul pe care eu insumi simteam ca trebuie sa mi-l aplic si pe care, dupa aceste analize, mi-l confirma si medicii, ma obliga la retragere, discretie, resemnare", anunta poetul.

Foto: Intactimages

Scandal intre Ministerul Justitiei si judecatori, din cauza volumului urias de munca... Comunele, transformate in sate si orasele in comune din cauza situatiei financiare a primariilor?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x