Pentru a strange cat mai multi bani la buget, au fost luate in calcul mai multe variante. Cert este ca vor fi „obligatoriu" concedieri si reduceri de salarii in sistemul bugetar.
In privinta fiscalitatii, cele mai dificile discutii au fost legate de majorarea cotei unice, masura care ar aduce la buget cei mai multi bani, dar care ar afecta mediul de afaceri.
Pe parcursul zilei de ieri s-a renuntat la o alta varianta analizata, cea privind majorarea TVA, dar s-a trecut la variantele „de rezerva", precum cresterea impozitului pe proprietate si pe produsele de lux si chiar impozitarea pensiilor sub 10 mil. lei.
Surse guvernamentale au explicat ca mesajul primit initial de la Cotroceni a fost ca guvernul „sa nu se atinga de cota unica". Cum in urma analizelor facute la MFP s-a constatat ca majorarea TVA nu ar aduce suficiente resurse la buget, cota unica a ramas o varianta, dar ca ultima solutie. Ca procent, cota unica ar ajunge undeva in jurul a 18%, dar nu mai mult de 20%.
Consilierul prim-ministrului, Andreea Vass, a declarat pentru „Financiarul" ca majorarea TVA si a cotei unice nu rezolva problema deficitului bugetar.
In schimb, concedierile din sistemul bugetar sunt „obligatorii", intrucat „sunt parte din solutia de reducere a deficitului bugetar. De asemenea, mai multi reprezentanti ai PD-L s-au pronuntat categoric impotriva majorarii fiscalitatii.
„Majorarea TVA nu ar aduce bani in plus la Bugetul de stat, in schimb ar duce la cresterea preturilor, a inflatiei si a evaziunii fiscale", ne-a declarat deputatul Gheorghe Ialomitianu, membru in Comisia de buget-finante a Camerei.
„Nici cota unica n-ar fi de dorit, pentru ca ar fi o masura prociclica si ar afecta mediul de afaceri", a adaugat acesta. Ialomitianu se pronunta pentru cresterea impozitelor pe proprietate, „pentru a doua, a treia casa".
Tot articolul, in Financiarul
Atentie bucuresteni! Intretinerea s-ar putea tripla de luna viitoare... Vladescu: "Nu se discuta de disponibilizari, ci de o restructurare a sectorului bugetar"...