- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ministrul a spus ca pentru realizarea digului de la Galati a fost luat in considerare un debit pe Siret, inainte de localitatea Sendreni, spre 2.500 de mc/s, dar, in zona situatia este "in regula", debitul scazand la 1.400 mc/s.
Blaga si-a exprimat convingerea ca digul de la Galati va rezista si ca nu mai fi nevoie sa se ia masurile extreme prezentate ca variante, respectiv spargerea digului la Cotu Pisicii.
Potrivit acestuia, cu o zi in urma in zona Cotu Pisicii a fost trimisa, cu un elicopter, o echipa de pirotehnisti, iar impreuna cu reprezentanti de la Apele Romane a fost stabilita zona in care s-ar putea crea o bresa in dig daca situatia o va impune.
"Convingerea mea esta ca digul care a fost ridicat la Galati va rezista. Concluzia este ca digul va rezista. Nici acolo (la Cotu Pisicii - n.r.) nu sunt oamenii bucurosi pentru astfel de solutii, dar echipa noastra, impreuna cu cele ale ANAR, a stabilit care ar fi zona unde s-ar putea crea bresa, dar convingerea mea este ca nu o vom face", a declarat, marti, ministrul Blaga.
El a precizat ca, intr-o astfel de situatie, cinci localitati si 30.000 de hectare de teren agricol ar fi partial inundate, iar aproximativ 7.000 de persoane vor fi afectate.
Potrivit lui Blaga, nu se va pune problema de evacuare, dar chiar daca s-ar pune, situatia este sub control, "se stie unde vor merge" oamenii - in scoli, camine - sunt provizii pregatite.
"Concluzia mea este ca decizia a fost corecta, toti cei pe care i-am trimis acolo din toate judetele si-au facut foarte bine datoria. Am convingerea ca situatia va fi sub control. Convingerea mea este insa ca nu se va face bresa la Cotu Pisicii", a conchis Blaga.
Si vicepresedintele Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, secretarul de stat in MAI Mihai Capra, a sustinut ca digul va rezista viiturii, iar cartierul galatean Valea Orasului este asigurat.
Viceprimarul municipiului Galati Nicusor Ciumacenco afirma, insa, ca varianta spargerii digului pe malul tulcean, la Cotu Pisicii, ar trebui in continuare luata in calcul de catre Guvern.
"Daca nivelul Dunarii va ajunge la 690 de centimetri, exista pericolul ca sistemul de pompare a apelor din canalizare sa pice si asa, cum se lucreaza cu doua pompe din patru, de la Statia de Pompare 13 iunie. Si in acel moment apa din Dunare ar putea iesi in Valea Orasului, prin sistemul de canalizare. De aceea raman la ideea ca Guvernul ar trebui sa ia in calcul masura extrema in caz ca ajunge apa in Valea Orasului si sa de a drumul la digul de la Cotu Piscii", a declarat viceprimarul Nicusor Ciumacenco.
Sursa: jurnalul.ro
Emil Boc: "Nu vom sprijini reconstructia caselor in zonele inundabile"... Pensionatii de caz de boala sunt verificati la domiciliu...