Marcel Vela a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a început un proces de eficientizare a ministerului şi a fost constituit un grup de lucru care analizează propunerile primite până acum.
“La nivelul ministerului Afacerilor Interne s-a constituit un grup de lucru care a demarat analiza propunerilor formulate până în prezent, fiind stabilite principiile pe care se va fundamenta procesul de eficientizare. Dintre principii amintesc: eficientizarea serviciilor publice oferite cetăţenilor, eliminarea suprapunerilor de competenţe, realizarea deciziei la nivelul structurilor, debirocratizarea fluxurilor decizionale prin consolidarea procesului de digitalizare. În următoarea etapă, până la sfârşitul lunii ianuarie 2020, vor fi finalizate propunerile de proiecte care urmează să fie supuse dezbaterilor”, a afirmat Vela.
El a precizat că în cadrul acestui proces de eficientizare vor fi luate puncte de vedere de la organizaţii simitare din Uniunea Europeană.
“În acest proces, am solicitat şi este foarte important şi subliniez acest lucru puncte de vedere de la organizaţiile similare din Uniunea Europeană, prin reţeaua de ataşaţi de afaceri interne români din statele membre, respectiv ataşaţilor de afaceri interne străini din România. De asemenea, în vederea preluării bunelor practici din spaţiul comunitar, vom invita la Bucureşti, la minister, specialişti străini cu o vastă experienţă în acest domeniu”, a precizat ministrul.
Marcel Vela a anunţat că structurile de suport cheltuie foarte mulţi bani, iar sarcinile se suprapun.
“Structurile de suport cheltuite foarte mulţi bani. Nu am dorit să vin aici cu slideruri şi cu planşe să vedeţi din volumul ministerului cât este volumul de salarii, cât este volumul de pensie şi cât mai rămâne pentru dotări şi investiţii. Dar auditul pe care l-am comandat a constatat că se suprapun sarcini. (…) De ce există contabil şi la Brigada Mobilă şi la Jandarmeriei? Unul ţine contabilitatea la 700 de oameni şi unul la 900 de oameni, când un singur contabil poate ţine contabilitatea la ambele structurii. Nu e suprapunere de competenţe? Acele salarii mari care se dau în minister şi chiar o să finalizăm această eficientizare şi o să motivăm de ce sunt sarcini suprapuse, cheltuieli în plus, tocmai pentru a eficientiza şi economiile care le facem din bani publici care acum se duc într-o zonă sau alta mai puţin motivată să le îndreptăm spre poliţişti, dotări, veste anticuţit, maşini, pistoale tot ceea ce ţine de implicarea în zona operativă”, a explicat Vela.
Ministrul de Interne a precizat că eficienizarea înseamnă reducerea cheltuielilor cu personalul şi reducerea funcţiilor de conducere foarte bine plătite.
“Eficientizarea înseamnă reducerea cheltuielilor făcute cu personalul şi reducerea funcţiilor de conducere extrem de bine plătite. Am mai luat o măsură, salariile de merit să meargă din birouri în operativ şi de la şefi la angajaţi. Economiile din salarii mari şi nejustificate vor merge către investiţii şi către poliţiştii din zona operativă. Sunt multe măsuri, dar la eficientizare o să le vedeţi le vom aplica împreună cu cetăţenii României, cu jurnaliştii, cu sindicatele, cu conducătorii pentru că e foarte comod să stai ca ministru pe un fotoliu să-ţi spună lumea domnul ministru şi să nu faci nimic”, a mai spus ministrul.
Marcel Vela îşi propune ca ministerul să depăşească cotă de încredere de 30 la sută pe care o are acum în rândul popilaţiei, dar spune că acest lucru nu se poate face pe privilegii, pe salarii şi funcţii în plus.
“Acest lucru nu se poate face pe privilegii, salarii, funcţii în plus, angajaţi în plus maşini care se dau la unii sau la alţii, se poate face doar prin acţiuni la nivelul bazei poliţiei, să creştem prezenţa în stradă,să eradicăm fenomenul criminogen, zona de interlopi, reţelele de traficanţi de droguri şi de persoane şi pentru acest lucru trebuie să gestionăm ce avem”, a mai declarat Vela.
Sursa : news.ro
Marcel Vela, despre Poliţia animalelor: Înseamnă structuri, cheltuieli şi noi, Guvernul Orban, am venit la guvernare înt... România este obligată să emită documente electronice de identitate. Fără ele, românii nu vor mai putea ieși din țară. De...