Antena Căutare

Video / Groapa comuna din Al Doilea Razboi Mondial, descoperita in Iasi

Dupa 70 de ani, ies la iveala secrete negre din istoria Romaniei. Trupurile mai multor oameni, despre care se crede ca sunt evrei executati, in timpul Holocaustului, au fost gasite intr-o groapa comuna, in judetul Iasi.

Exista doua variante care sa dezlege misterul gropii comune: cel mai probabil trupurile apartin unor evrei din Iasi executati aici, in padurea Vulturi in timpul Holocaustului.

Autoritatile spun ca exista posibilitatea ca trupurile sa apartina unor soldati romani care au luptat alaturi de nemti impotriva Rusiei. Dar echipa de arheologi inclina spre prima varianta mai ales ca sunt destui martori care spun ca ca in vara lui 1941 au fost oameni executati in padure.

In '41, au inceput sa-i aduca, de aici, din Iasi, pe evrei.

Sunt povestirile unor oameni care pe atunci, in vara lui 1941, erau doar niste copii.

Au vazut cu ochii lor camioanele de armata care intrau in padurea Vulturi pline cu oameni, dar ieseau goale. Unuia dintre ei curiozitatea putea sa-i aduca sfarsitul.

Aceeasi curiozitate, insa, a dus la rezolvarea unei taine a istoriei noastre.

Imediat dupa gasirea gropii au fost anuntate autoritatile. Oficial, a fost deschis un dosar penal pentru omor.

Mai exista o posibilitate: osemintele apartin unor soldati romani, pentru ca prin zona trecea linia frontului in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.
Varianta este respinsa de comunitatea evreiasca.

Cercetarile arheologice la fata locului sunt acum suspendate de Parchetul Militar. Cand vor reluate, arheologii sunt convinsi ca vor gasi si o a doua groapa comuna.

Directorul SRI: Omar Hayssam isi va ispasi pedeapsa in Romania... Adrian Paunescu: Tiraj-record de carti pentru un poet roman in viata...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x