VIRUSUL care face RAVAGII în România. Deși gripa, boală produsă de virusul gripal, a făcut multe victima în România, se pare că, la noi în țară, Hepatita C este mult mai întâlnită decât în orice alt stat din Uniunea Europenă.
VIRUSUL care face RAVAGII în România. În țara noastră rata prevalenţei infecţiei cu virusul periculos este de 3,3%, estimându-se că peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC, iar circa 80% dintre infecţii ar fi cu replicare virală, arată datelele disponibile, conform declarațiilor managerului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel.
El a adăugat, într-o conferinţă de presă, că 99% dintre infecţii aparţin genotipului 1b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de apariţie a cirozei hepatice, iar peste 550.000 de persoane ar avea boală activă, progresivă, relatează agerpres.ro, citată de evz.ro.
„România se aliniază recomandărilor OMS privind controlul infecţiei cu virusul Hepatitei C. În 2017, în România a crescut atât numărul persoanelor diagnosticate, cât şi accesul la terapiile cu medicamente anti-virale cu acţiune directă. Separat de testarea medicală uzuală, în 2017 au fost extinse campaniile de testare voluntară, fiind realizate 11.713 testări la nivelul populaţiei (testări stradale) şi al personalului medical din 10 judeţe, 240 de persoane testate (2%) au avut rezultat pozitiv pentru infecţia cu VHC”, a precizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, raportându-se la datele cuprinse în campaniile de testare derulate de Fundaţia ''Prof. Dr. Matei Balş''.
Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel
În România, pentru 2018, direcţiile de acţiune recomandate vizează extinderea testării populaţiei şi asigurarea accesului larg la terapii antivirale eficiente.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că 71 milioane de persoane sunt infectate în prezent cu virusul hepatitic C (VHC) la nivel mondial. Dintre acestea, doar 20% (aproximativ 15 milioane) au fost diagnosticate şi doar 5% (aproximativ 3 milioane) sunt tratate cu medicamente anti-virale cu acţiune directă (medicamente care vindecă infecţia cu VHC în peste 95% dintre cazuri). În marea majoritate a cazurilor infecţia cu VHC netratată evoluează spre ciroză şi cancer hepatic.
sursa:evz.ro
Veste cumplită pentru români, chiar înainte de sărbători! Schimbarea se va vedea pe mesele de Paște... Prognoza METEO 17 martie| VREME la poli opuși: soare în București, ploi, ninsori, polei în alte zone din România...