Zece persoane şi 13 firme din domeniul IT au fost trimise în judecată de DNA pentru evaziune fiscală şi complicitate la această infracţiune, după ce s-ar fi sustras de la plata unor obligaţii fiscale. ANAF s-a constituit parte civilă în dosar cu peste 100 de milioane de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 10 persoane fizice şi 13 societăţi comerciale (în domeniul IT), în sarcina cărora s-au reţinut mai multe infracţiuni de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală.
În rechizitoriu, procurorii arată că, în perioada 2009-2013, cei 23 de inculpaţi s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operaţiuni fictive, înregistrând în evidenţele contabile ale societăţii mai multe facturi de avans "conform contract”, în scopul deducerii TVA aferentă acestora şi compensării TVA datorată din alte relaţii comerciale.
Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis marţi.
"Prin acest mecanism ar fi fost creată aparenţa unor tranzacţii reale ce ar fi avut, însă, ca scop, posibilitatea obţinerii pentru unele societăţi a unui drept de deducere şi amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plată obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Pentru aceasta s-ar fi încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operaţiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpaţii au dedus TVA (prin contrapunerea acestui TVA, celui colectat din relaţiile comerciale reale)", scrie în comunicat.
Prin aceste demersuri, inculpaţii ar fi prejudiciat statul cu suma totală de 69.049.597 lei.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 103.650.866 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile/imobile deţinute de cei 23 de inculpaţi. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi asupra conturilor bancare ale inculpaţilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Sursa : news.ro
Sfânta Parascheva 2019. CFR: suplimentare trenuri cu ocazie pelerinajului de la Iași... Două puștoaice și-au împărțit pumni și palme, în liceu, după o ceartă pornită pe Facebook: ”S-au bătut din cauza unui bă...