În popor este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Postul Sfintei Marii este un post aspru, dacă ţinem seama de faptul că Biserica Ortodoxă ne cere ajunare până la ora 15:00, în zilele de luni, miercuri şi vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată.
Nici în celelalte zile, nu avem parte de un post uşor: marţi şi joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbăta şi duminica avem dezlegare la untdelemn şi vin. Facem menţiunea ca în Pravila Mare se precizează că în acest post avem dezlegare la untdelemn şi vin şi în zilele de marţi şi joi.
În Postul Sfintei Marii avem o singură dezlegare la peste, pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Faţă a Domnului, pe Muntele Tabor.
Pentru liniştea acelor creştini, care din motive binecuvântate, nu se pot abţine de la mâncare până la ora 15:00 şi nici nu pot urma recomandarea Bisericii de a mânca fără ulei, adică o mâncare cât mai uscată, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: "Stăpânul nostru e blând şi cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre."
Postul Sfintei Marii este un post cu data fixă, începe în fiecare an pe 1 august şi se termină în ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august).
Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce sfinți se mai serbează luni, 31 iulie
Inaintepraznuirea scoaterii Sfintei Cruci;
Sfințirea Bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, din Vlaherne;
Sfântul Iosif din Arimateea;
Sfinții doisprezece mucenici români.