Antena Căutare

Zile de FOC! Atenţionare de caniculă în România! Prognoza meteo pentru acest weekend

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare de caniculă, disconfort termic şi instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în intervalul 17 iunie, ora 12 – 18 iunie, ora 23

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare de caniculă, disconfort termic şi instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în intervalul 17 iunie, ora 12 – 18 iunie, ora 23

Astăzi, 17 iunie, vremea va fi călduroasă în toate regiunile, local caniculară în vestul, centrul şi sudul ţării, iar sâmbătă 18 iunie, canicula va persista în Muntenia şi în vestul şi sudul Olteniei. Se vor înregistra temperaturi maxime în jurul a 35 de grade, izolat chiar 37...38 de grade în Lunca Dunării.

Disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş.

Începând din după-amiaza de vineri 17 iunie, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat şi nordul Moldovei şi pe arii restrânse în restul teritoriului.

Vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie. Izolat ploile vor avea caracter torenţial, va cădea grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi 15...20 l/mp.

Iată ce trebuie să faci pentru a suporta mai uşor căldura:

O soluţie evidentă este să stai în casă. Dacă poţi, bineînţeles, sau dacă nu trebuie să mergi la serviciu. Dacă ai aer condiţionat, acum este timpul să îl foloseşti. Nu uita însă că trebuie să închizi geamurile şi, eventual, să tragi jaluzelele dacă te deranjează soarele.

Dacă nu ai (încă) aer condiţionat, există varianta ventilatorului. Câteva sticle cu apă îngheţată puse în faţa acestuia fac minuni. De asemenea, este recomandat să ţii draperiile trase. O soluţie disperată, şi nu prea estetică, este să pui staniol în geamuri, pentru a reflecta lumina soarelui. La fel, poţi agăţa în geam un cearşaf ud. Nu uita însă, noaptea, să foloseşti aparatul cu pastile împotriva ţânţarilor, ca să poţi dormi mai liniştit.

Pentru răcirea pereţilor se mai practică, cică, o metodă ”extremă”: se umple cadă cu apă cât mai rece, pentru că temperatura aerului din casă sau din apartament să scadă. Este însă posibil să nu funcţioneze, aşa că o variantă mai eficientă, şi care utilizează mai puţină apă, este să faci un duş răcoritor.

Legat de cum te hidratezi: este bine de ştiut că berea – băutura îndrăgită pe timp de vară şi nu numai – deshidratează. Astfel se explică de ce te trezeşti cu gura uscată după o noapte de băut bere. De asemenea, nu uita că toate băuturile care conţin cofeină: cafeaua, băuturile gazoase, deshidratează. Cele mai bune sunt, de fapt, apă rece, limonada şi ceaiul de mentă răcit.

Este recomandat să consumi cât mai multe fructe şi legume bogate în vitamine şi apă: mere, pepeni, piersici, caise, morcovi. Sunt de evitat ceapă, usturoiul, cartofii prăjiţi.

Este bine să te îmbraci cu haine subţiri, largi şi deschise la culoare. Paradoxal, cu cât eşti mai neacoperit, cu atât transpiri mai mult, astfel încât o pălărie sau o şapcă ajuta. Cu toate acestea, nu trebuie exagerat cu articolele vestimentare, pentru ca echilibrul între suficient şi prea mult este foarte delicat şi subtil.

Schimbări majore în sistemul de asigurări de sănătate! Mai multe consultații gratuite pentru români... Românii sărbătoresc Rusaliile! În zilele de mare sărbătoare SĂ NU LUCREZI, fiindcă atragi asupra ta mânia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x