- Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine azi, de la 20:30! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Ziua Mondială a Fotografiei este sărbătorită din 2009, la data de 19 august. Cui aparțin primele fotografii din istorie și cine a fost ”părintele selfie-ului”.
Primele fotografii din istorie aparțin fizicianului Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) și artistului plastic Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851), care au perfecţionat procedeul de captare a imaginilor din exterior pe un suport solid. Iată primele fotografii din istorie, dar și cine a fost părintele ”selfie”-ului.
Citește și: Memento mori: cum erau realizate fotografiile post-mortem și de ce
Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833)
Louis Jacques Mande Daguerre
Nicéphore Niépce și Louis Daguerre sunt inventatorii ”dagherotipiei”, prima tehnică fotografică reușită. Niépce aprodus prima imagine fotografică în cameră obscură folosind asfalt pe plăcuțe de cupru tratate cu ulei de levănțică, procedeu ce impunea expuneri îndelungate.
Ziua Mondială a Fotografiei - Prima fotografie din istorie
Deși au mai fost și alții care au experimentat captura imaginilor, prima fotografie permanentă a fost realizată de Joseph Nicéphore Niépce în anul 1826. Denumită ”Vedere de la ferreastra din Le Gras„, fotografia a fost făcută de la fereastra fermei sale, din Saint-Loup-de-Varennes, Franța. Expunerea a durat opt ore, iar inventatorul Nicéphore Niépce a realizat-o din necesitatea de a înlocui desenul. A început cercetările în anul 1814 când a fost chemat în armată. În anul 1829, acesta a încehiat un parteneriat cu Louis Daguerre, cel care a rămas în istorie drept părintele fotografiei, datorită invenției sale numită ”daghereotipie”.
Ziua Mondială a Fotografiei - Prima fotografie cu oameni
Fotografiile realizate în 1838 necesitau mult timp de expunere, asta înseamnă că tot ceea ce mișca nu putea apărea în imagine. Imaginea, realizată din Place de la République, de către Daguerre, inventatorul dagherotipiei, prima tehnică fotografică inventat de Daguerre, împreună cu Joseph Nicéphore Niépce.
În tehnica dagherotipiei, imaginea este formată într-un amalgam de mercur şi argint, pe suprafaţa unei plăci care arată ca o oglindă. Fotografia este extrem de sensibilă, puntând fi ștearsă cu degetul. Mai mult, aceasta oxidează dacă este expusă la aer, motiv pentru care era montată în carcase ermetice sau în rame acoperite cu sticlă.
Ziua Mondială a Fotografiei - Primul selfie din istorie (și primul portret)
Robert Cornelius a fost un producător de lămăpi care a devenit pionier al fotografiei. Abilitatea sa de a lustrui argintul l-a transformat în candidatul perfect pentru a experimenta fotografia. În anul 1839 a realizat primul portret în afara magazinului pe care familia sa îl avea în Philadelphia, devenind astfel... ”părintele selfie-ului”.
Ziua Mondială a Fotografiei - Prima fotografie-falsificare
Hippolyte Bayard spunea că el este inventatorul fotografiei, dar când Louis Daguerre și-a luat acest merit, a luat acest fapt ca pe o luptă personală. Răspunsul său a fost crearea unei imagini autoportret, în 1840, în care arata ca fiind mort, răspândind mesajul că s-a înecat din cauza lui Daguerre.
Ziua Mondială a Fotografiei - Prima fotografie pe front
Războiul Crimeii a atras atenția întregii Europe între anii 1853 - 1856, astfel că Prințul Albert de Saxonia și Ducele de Newcastle i-au cerut fotografului Roger Fenton să meargă și să documenteze faptele. Rezultatul a constat în primele fotografii realizate în zone de război. Acesta a fost acuzat ulterior că a manipulat multe dintre imagini.
Ziua Mondială a Fotografiei - Prima fotografie din spațiu
Pe 24 octombrie 1946, Statele Unite au lansat o rachetă suborbitală V-2 de la White Sands, echipată cu o cameră ce realiza câte o fotografie la fiecare secundă și jumătate în timpul călătoriei.
Ziua Mondială a fotografiei este sărbătorită din 2009, la data de 19 august. Inițiativa i-a aparținut australianului Korske Ara, un tânăr pasionat de arta fotografică.
În 2016, Ziua mondială a fotografiei a atins o audienţă globală de 500 de milioane de oameni din întreaga lume, inspirând fotografi din întreaga lume să-şi împărtăşească poveştile
Amatori, profesionişti sau poate aflaţi la prima fotografie, această zi este dedicată celor pasionaţi de fotografie, peisaje, portrete sau surprinderea unei acţiuni.
Citește și:
Cum să faci cu telefonul mobil cele mai reușite fotografii de vacanță
Cum valorifici multimea de fotografii din calatoriile tale?
Poze Fotografii 2018. Top 7 fotografii de peisaje Ziua Mondială a Fotografiei
Poze Fotografii 2018. Top 7 poze cu pisici Ziua Mondială a Fotografiei
Acţiuni antidrog pe litoral - 45 de români şi un italian au dosare penale... Prinși cu droguri la festival. Polițiștii AntiDrog au capturat 46 de persoane...