Luna decembrie începe cu o zi importantă pentru românii de pretutindeni: Ziua Națională a României.
În urmă cu 103 ani, pe 1 Decembrie avea loc unirea Transilvaniei cu România. Acum, evenimentul a creat un prilej foarte bun pentru toți românii să își ureze “La mulți ani” și să trimită felicitări persoanelor dragi.
Ziua României, 1 Decembrie 2021: Felicitări și mesaje cu ”La mulți ani”
Cauți felicitări pentru 1 Decembrie, când este Ziua Națională a României? Ți-am pregătit o serie de mesaje ilustrate cu texte patriotice pe care le poți distribui pe Facebook, Instagram sau, dacă dorești, le poți trimite celor dragi prin SMS, Messenger sau WhatsApp.
Dacă vrei să trimiți și mesaje text pe lângă felicitările pe care le-am făcut special pentru tine, dă click AICI, unde vei găsi o selecție vastă de SMS-uri pentru Ziua Națională a României.
Ce s-a întâmplat pe 1 Decembrie și cum a devenit Ziua Națională a României
Conform Wikipedia, după unirea Transilvaniei cu România, ziua de 1 Decembrie a devenit o zi de sărbătoare națională. La început, ea era celebrată mai ales în Transilvania. Totuși, pentru că nu figura printre sărbătorile naționale legalizate a fost uitată rapid.
Câțiva ani mai târziu, după revoluția anticomunistă din anul 1989, Parlamentul a refuzat propunerea, venită din partea opoziției, de a adopta ziua de 16 decembrie drept sărbătoare națională a României.
Însă confruntările de la Târgu Mureș din martie 1990 și a mineriadei, Parlamentul României a adoptat la 31 iulie 1990 legea nr. 10 din 1990.
Citește și: Prognoza meteo 1 decembrie 2021. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Atunci a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 August ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 Decembrie drept sărbătoare națională. În document nu era specificat niciun motiv pentru această alegere.
Cu toate acestea, mulți s-au gândit că ziua de 1 Decembrie face trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a fost pe 1 decembrie 1918.
Alegerea acestei zile ca sărbătoare națională a României a fost văzută drept un afront adus minorității maghiare din România, pentru care ziua de 1 decembrie a însemnat o pierdere politică.
Prima Zi națională de 1 Decembrie, ale cărei festivități centrale s-au desfășurat în 1990 la Alba Iulia, a fost marcată de polarizare politică, discursul lui Corneliu Coposu, liderul de atunci a obiectivei anticomuniste. În mai multe rânduri, el a fost întrerupt de huiduielile venite din partea publicului.
Au început filmările pentru Insula Iubirii, sezonul 6. Ce a declarat Radu Vâlcan, gazda emisiunii... Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare. Ediţiile speciale continuă de Ziua Naţională ...