Să ai o condiție fizică de invidiat sau un corp foarte bine lucrat la sală este un lucru extraordinar, iar să te apuci din timp pentru ca vara să te prindă în formă, este mai mult decât un plan bun. Însă trebuie să ții cont și de pericolele la care te expui atunci când te apuci de exerciții.
O accidentare te poate ține departe de sala de antrenament preț de câteva săptămâni bune, iar corpul pe care l-ai visat, pentru zilele călduroase de piscină, nu va fi decât o simplă amăgire. Despre accidentări vom discuta astăzi și despre cum te poți descurca mai bine cu o încheietură afectată sau cu un spate ce te doare, pentru a reveni cât mai repede la programul obișnuit de antrenamente.
Cauzele accidentărilor
Dacă în timpul unei repetări, simți că ceva “s-a rupt” la nivelul unei articulații, sau simți o înțepătură puternică la nivelul colanei vertebrale, trebuie să te oprești imediat. Așteaptă preț de câteva minute, iar dacă durerea continuă, întrerupe antrenamentul în acea zi. E clar că ceva nu a funcționat cum trebuie, iar cauzele unei accidentări sunt multiple. Iată câteva dintre cele mai frecvente motive ale accidentărilor: modul greșit în care faci exercițiul respectiv, repetări cu greutăți prea mari pentru nivelul tău de pregatire, o încălzire incorectă, înainte de a începe seriile de exerciții. De asemenea, lipsa concentrării din timpul repetărilor sau epuizarea fizică a întregului organism reprezintă de asemenea cauzele principale ale unui esec din timpul antrenamentului.
Cum să le gestionăm
Dacă te-ai accidentat în timpul unei serii de exerciții, trebuie în primul rând să întrerupi orice activitate fizică, ce implică în mod direct zona afectată. Este extrem de important să știi de fiecare dată cât de gravă este situația, de aceea, consultă un medic specialist pentru a afla exact urmările acestei accidentări. În funcție de zona cu probleme, poți alege să urmezi un tratament specific, ce poate presupune aplicarea unor creme antiinflamatoare pe zona afectată, purtarea unei orteze pentru coloana vertebrala sau chiar intervenția chirurgicală. În tot acest timp, repaosul este vital pentru sănătatea ta. Există și orteze de mână și picior, recomandate în timpul sportului în scop profilactic. De astfel, ortezele de protecție pentru articulația mâinii sau a piciorului sunt cele mai folosite. Nu în ultimul rând, starea de bine este extrem de importantă pentru că un tonus excelent ajută la refacerea rapidă a zonei afectate.
Antrenează-te corect
Dacă vrei să fii sigur că eviți orice risc în sala de antrenamente, mai ales dacă te afli la început, trebuie să urmezi sfaturile unui profesionist. Într-o sală, toți au păreri, toți știu cum se face mai bine o serie. Însă dacă vrei să vezi rezultate foarte bune, într-un timp relativ scurt, urmează sfaturile unui trainer și mergi pe mâna lui, pentru un parcurs foarte bun. Dacă ți se pare o idee prea costisitoare, netul este plin de tutoriale pentru începători. Vei vedea că toți vloggerii dedicați antrenamentelor fizice pun un mare preț pe încălzire, pentru că odată încălzite principalele zone cu care vei lucra, vei evita mult mai mult riscul unei accidentări.
Accidentările în sala de antrenamente apar atunci când îți soliciți prea tare corpul, ridici greutăți prea mari, începi cu o încălzire incorectă sau, pur și simplu, nu știi ce faci. În cazul în care suferi o accidentare la spate, umeri sau încheieturile mâinilor, tehnica medicală îți vine în ajutor. Orteza pentru coloana vertebrală sau perna cervicală pot ameliora durerile, iar un consult de specialitate este recomandarea noastră pentru identificarea corectă a problemei tale medicale.