- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O vorbă de lemn din fotbal spune că ”totul este posibil”, iar realitatea ne demonstrează frecvent că această zicere se aplică în orice situație. Nu de puține ori am fost martori la rezultate incredibile, la faze incredibile, la goluri incredibile și la întâmplări incredibile pe teren sau în afara lui.
Nu cu multe zile în urmă, Italia rata dramatic calificarea la Cupa Mondială, prima după 60 de ani de glorie și reușite. Squadra Azzurra era eliminată de Suedia din drumul către Rusia 2018 și un popor întreg, în frunte cu Gigi Buffon, era în lacrimi.
Dar de ce mai vorbim acum de Italia și de Cupa Mondială ? De ce acum când se știu deja cele 32 de echipe care vor merge în Rusia ? Ei bine, vorbim pentru că Italia încă e în cărți. E adevărat, șansele sunt minime, însă încă nu e totul pierdut. Din America de Sud, italienii au primit în urmă cu puțin timp o veste care le dă, hai să nu le zicem aripi, ci aripioare.
Deși s-a calificat din nou la Campionatul Mondial după 36 de ani, naționala din Peru ar putea rata, pe mâna ei, prezența în Rusia. Italienii de la Corriere dello Sport anunţă că sud-americanii ar putea fi excluşi de FIFA, datorită inteţiile Guvernului de a trece Federaţia de Fotbal în subordinea ministerului. O astfel de decizie ar încălca legile forului intercontinental.
Lucrurile sunt simple în cazul celor din Peru. După cum se știe, FIFA nu acceptă ingerința politicului în fotbal. Iar în acest caz, un deputat din Peru, Paloma Noceda, vrea ca federaţia să treacă în subordinea guvernului. Dacă acest lucru se va petrece, Peru e OUT!
În acest caz, presa din Italia, mai mult decât fotbaliștii, visează ca Buffon & co. să fie cei invitați în locul naționalei din Peru la Mondiale. Bineînțeles, asta în cazul în care Paloma la va da o palmă lui Farfan și colegilor care au luptat din greu pentru calificare.
Iar când au auzit de cuvintele ”invitație” și ”turneu final”, italienilor le-a zburat automat gândul la Euro 1992. Da, ar fi o minune, poate mai mare decât ”Leicester campioană în Premier League” sau ”Grecia la Euro 2004”, însă italienii visează cu ochii deschiși. Visează să fie invitați ”de pe plajă” și să o ”comită” la Mondiale!
De unde pleacă visul italienilor ? Ei bine, în cărțile de legendă ale fotbalului stă scrisă o poveste unică. Fosta Iugoslavie se califica la Euro '92 din Suedia (iată, din nou Suedia în poveste) dintr-o grupă în care a avut ca principală adversara Danemarca. Iugoslavii nu aveau să mai ajungă în Suedia.
Insa viitorul acestei echipe din Balcani, dar și al nordicilor, nu se va decide pe terenul de joc, ci în sediile Organizației Națiunilor Unite. Deși era văzută ca una dintre favorite la cucerirea trofeului, frământările interne de ordin politic și social au exclus-o pe Iugoslavia de la Euro.
În urma Războiul Civil izbucnit în noiembrie 1991, statele membre ale Consiliului de Securitate a Natiunilor Unite au votat Rezolutia 757, care prevedea adoptarea unui embargo contra Iugoslaviei. Un anume puncte din această rezoluție spunea urmtoarele: ”Se interzice participarea atleților din Iugoslavia la orice competiție sportivă”.
Cum naționala de fotbal făcea parte din această categorie, Sinisa Mihailovici, Pedrag Mijatovici, Darko Pancev sau Dejan Savicevici erau obligați, fără vina lor, să spună PAS prezenței la Euro 1992.
După decizia ONU, a venit cea a UEFA. Forul suprem al fotbalului continental s-a conformat, a exclus Iugolavia de la Euro și a făcut loc unei echipe nordice la turneul final. ”Cred că glumiți? Nu poate fi adevărat”, a fost reactia portarului Peter Schmeichel când a auzit că Danemarca este invitată să participe la Europene.
Ajunși în Suedia de pe toate plajele planetei, danezii și-au spus, în glumă, haideți să câștigăm Campionatul European. ”Ne-am prăpadit de râs cand am auzit că Nielsen ne-a spus că mergem să fim campioni", lua în derâdere Henrik Larsen o afirmație a unui coleg.
Dar gluma avea să devină realitate. După un început care nu anunța nimic, o remiză cu Anglia și un eșec cu Suedia, Danemarca învinge marea echipă a Franței, cu Papin, Cantona, Blanc și Deschamps, scor 2-1, și se califica în careul de ași.
În semifinale a urmat un adevărat thriller. Și tot împotriva unei echipe uriașe din istoria fotbalului. Olanda lui Van Basten, Gullit, Rijkaard şi Bergkamp și Koeman era ținută în șah, scor 2-2, după 120 de minute. Apoi, la penalty-uri, Schmeichel apără șutul lui Van Basten și Danemarca se impune cu 5-4!
O finală nu e rea, își spuneau danezii, însă dacă tot am ajuns până aici haideți să încheiem acest basm cu stil! Și așa avea să fie. În ultimul act, la Goteborg, Danemarca dădea piept cu un alt colos: Germania. Jensen a deschis scorul cu un şut la vinclu din interiorul careului, iar apoi, după ce a rezistat atacurilor naționalei lui Berti Vogts, cu un Klinsmann în mare formă, Danemarca a dat lovitura în minutul 78 prin Kim Vilfort: 2-0 pentru danezi!
Șansele ca Italia să calce pe drumul Danemarcei și să fie invitată la un turneu final, deși nu s-a calificat, există. Să realizeze însă ceea ce a realizat echipa lui Richard Møller Nielsen e foarte greu spre imposibil. Dar haideți să ne gândim la acea vorbă de lemn din deschidere.
surse: bbc.com, wikipedia.
Decizie radicală luată de Gigi Becali după Plzen - FCSB 2-0! Un titular din echipa lui Dică e OUT... OFICIAL: Simona Halep debutează în forță în sezonul 2018. Adversare redutabile pentru liderul WTA în ianuarie!...