Antena Căutare

FCSB sau CSA Steaua ? Care este adevărata ”Steaua București” în viziunea fostelor simboluri roș-albastre! Cu cine țin legendele Ienei, Petrescu, Balint, Tudorel Stoica, Pițurcă

Societatea românească traversează vremuri extrem de tulburi . Absolut totul este divizat în această țară, indiferent de domeniul despre care vorbim. Pentru a ne convinge, e destul să ieșim pe stradă sau, mai grav, să deschidem televizorul. Nici sportul nu face rabat de la această regulă a dezbinării, iar cel mai elocvent exemplu în acest caz este situația celei mai importante echipe de fotbal din istoria acestei țări: Steaua București!

Începând din 2015, Steaua s-a rupt în două. A fost momentul în care Armata a câștigat procesul cu Gigi Becali. Din acel moment, în fotbalul intern și internațional au apărut patru inițiale banale, ”FCSB”, care, conform UEFA.com, încă se confundă cu o întreagă istorie.

”Schisma” fotbalistică a Stelei a dezbinat atât suporterii, cât și fostele glorii ale clubului roș-albastru. În tribune, FC FCSB, așa cum apare echipa lui Gigi Becali în analele UEFA, FRF și LPF, abia mai aduce câteva mii de suporteri în meciurile de campionat. Fac excepție duelurile europene, acolo unde fanii își amintesc că, nu cu mult timp în urmă, aceeași echipă a lui Gigi Becali elimina Ajax și învingea Chelsea în Europa League. De cealaltă parte, noua echipă a Armatei, CSA Steaua, aflată sub tutela lui Marius Lăcătuș, joacă cu tribunele pline. Totul se petrece însă în Liga a 4-a, acolo unde termenul de ”tribună” a forțat. Adevăratul test va fi dat în ligile superioare. Asta dacă echipa va dăinui și va performa în anii viitori.

Cea mai spectaculoasă și interesantă luptă dintre taberele FCSB vs. CSA Steaua se duce la nivelul fostelor glorii ale echipei Steaua București. Cele două variante ale Stelei, Steaua înainte și după 2003, atunci când a fost preluată de Gigi Becali, au avut de-a lungul timpului câțiva jucători emblematici. CSA Steaua şi-a consumat momentul de fotbal maxim în 1986. Atunci, cu Ienei pe bancă, steliștii pe făceau legea în fotbalul intern, din echipa de atunci remarcându-se nume uriașe precum Marius Lăcătuş, Gabi Balint, Ladislau Boloni Victor Piţurcă sau Mihai Majearu. De partea cealaltă, FCSB are şi ea câţiva jucători emblematici ca Mirel Rădoi, George Ogăraru, Dorin Goian, Nicolae Dică sau Vlad Chiricheş.

Unite pentru o perioadă sub același stindard, generațiile de decenii ale Stelei au fost dezbinate de decizia judecătorească din 2015. Astfel, astăzi trebuie să fim atenți când vorbim de ”steliști”. Termenul s-a cam diluat, dat fiind faptul că în peisaj au apărut ”fecesebiștii”, adepți ai curentului FCSB, respectiv ”susținătorii Stelei Armatei”, fanii care consideră că Steaua a murit în 2003 și și-a reluat activitatea în 2017.

Cum era normal, cei mai mari susținători ai celor de la CSA Steaua sunt fostele glorii ale echipei care scria istorie în anii 90. Printre ele își fac apariția, timid, și jucători care au scris istorie în trioul echipei lui Gigi Becali. În afară de Lăcătuș și Iovan, implicați direct în proiectul CSA Steaua din postura de conducători de pe banca tehnică, Stelei Armatei li s-au mai adăugat alte nume de legendă.

FCSB sau CSA ? În octombrie 2017, Emerich Ienei, omul care a câștigat Cupa Campionilor cu Steaua, a dat verdictul. ”Suporterii sunt împărţiţi. Eu spun că echipa care joacă în Liga a IV-a acum o să aibă mulţi spectatori pe viitor, pentru că asta este echipa continuatoare a Stelei. Eu țin cu Steaua, bineînțeles, mai ales cu Lăcătuș. Dacă vin 10.000 de oameni este un câștig pentru fotbalul românesc. Deși e un joc de Liga a 4-a, spectatorii vin să vadă aceste formații", spunea Ienei în urmă cu câteva luni.

Un alt erou de la Sevilla, Gabi ”Pele” Balint, este o altă legendă care a sărit în barca lui Lăcătuș. Balint nu a ezitat să se dezică de FCSB: ”Eu nu mă identific cu FCSB, ci cu Steaua '81-'90, unde am activat eu. Acum, pentru că s-a înfiinţat această echipă, unde sunt şi foşti colegi de-ai mei, voi fi cu ei. Îmi voi face şi un abonament, două, trei, dacă este cazul. Până la urmă, fiecare are dreptul să aibă propriile preferinţe. De ce m-aş certa cu Ilie Dumitrescu sau cu Helmuth Duckadam pentru că avem opinii diferite? Eu mă bucur că s-a format această echipă, despre care vom vedea dacă va avea forţa de a promova sau nu an de an spre Liga 1”, spunea Gabi Balint, în iulie, după apariția Stelei în Liga a 4-a.

Alături de Steaua Armatei este și căpitanul campioanei Europei din 1986, Tudorel Stoica. Acesta nu a ezitat să-l atace pe Gigi Becali şi s-a bucurat când a aflat că au fost puse bazele noii echipe: "După veştile pe care le-am primit, cred că s-a făcut dreptate. Se va naşte o nouă "Steaua". Steaua care s-a înfiinţat acum s-a înfiinţat cu palmaresul şi sigla care a fost, adică e continuatoarea echipei care a câştigat Cupa Campionilor. Ce spune Gigi Becali e eronat. El nu poate să spună că are palmaresul, emblema. Dacă le avea el, nu se va înfiinţa Steaua o nouă echipă. A înfiinţat-o pentru a continua ce a fost la început. Gigi nu are palmaresul, nu are nimic, el doar a profitat de palmares şi de istorie şi s-a certat apoi cu toată lumea. E bine că va fi din nou echipa din Ghencea, suporterii vor fi mulţumiţi. Asta e realitate şi nu vă mint. Palmaresul şi emblema sunt la CSA Steaua", a spus fostul mijlocaș

După Tudorel Stoica, o altă glorie din Ghencea, Miodrag Belodedici (câștigător doua Cupe ale Campionilor Europeni) afirma ca nu se regăsește în noua denumire a Stelei. ”Cu noua siglă, nu mai e Steaua! FCSB se traduce Steaua București, dar problema este ca, dacă s-a schimbat sigla, putem deja sa ne gândim la o alta echipa. Băieții care joaca acum nu vor avea nicio problemă, dar suporterii vor simți o diferență, asa cum simțim și noi, cei care am jucat pentru Steaua. Pentru ca si noi suntem suporteri, acum”, sustinea Belodedici

În primăvara lui 2017, Gigi Becali l-a pierdut și pe Anghel Iordănescu în războiul cu CSA Steaua. Fostul selecționer considera că echipa finanțată de Becali nu mai reprezintă Steaua: ”Personal, nu cred că aceasta este Steaua. E FCSB, o altă echipă. Conflictul se va încheia când Becali va lăsa la o parte încăpățânarea, când va lăsa la o parte aroganța.”

FCSB a fost trădată și din ”interior”. Un jucător membru al echipei UEFAntastice antrenate de Cosmin Olăroiu a declarat că Steaua e echipa care joacă acum în Ghencea. Chiar marți, 11 decembrie, George Ogararu a vorbit despre Steaua, despre legăturile sale cu acest club si despre amintirile sale. “Pentru mine, Steaua este cea din Ghencea, acasă, unde am mers atâția ani, cu 41, din Drumul Taberei pana în Ghencea, și nu alta.” a spus George Ogăraru la TVR. Două titluri de campion al României cu Steaua lui Gigi Becali are Ogăraru în palmares (2004-2005, 2005-2006)

De cealaltă parte, Gigi Becali beneficiază și el de sprijinul unor nume grele din istoria Stelei din prezent, trecut sau trecutul îndepărtat. Chiar ”Eroul de la Sevilla”, Helmut Duckadam, actualmente preşedintele de imagine al Stelei, este cel mai mare susținător al celor de la FCSB.

Paradoxal, cel mai aprig rival al lui Gigi Becali din acest sezon al Ligii 1, antrenorul CFR-ului, este de partea sa în războiul cu CSA Steaua. Chiar în ziua în care cei de la CSA Steaua și-au prezentat lotul de jucători, precum și programul de pregătire până la startul în campionat, în Liga 4, Dan Petrescu, unul dintre foștii mari jucători ai roș-albaștrilor, a spus răspicat de care parte a baricadei se află. ”Eu am crescut la Steaua de la 9 ani până la 22 de ani. Chiar n-am vrut niciodată să intru în polemică, nici cu unii, nici cu alții. Pentru mine există o singură Steaua, e cea care joacă în Liga 1 acum. N-am înțeles cum de-a apărut între timp o alta, dar sunt alte probleme”, a spus ”Bursucul”

O altă legendă din istoria clubului Steaua, Cristian Gațu, o legendă a handbalului românesc și fost comandat al clubului Steaua, susține că Armata nu are dreptate în tot acest conflict cu Becali. ”Eu m-am ocupat de tot ceea ce a însemnat această rupere. Am înființat o organizație non-profit, AS FC Steaua București, iar MApN a cedat tot patrimoniul Stelei. Inclusiv folosirea pe durată nelimitată a stadionului. Președinte trebuia să fie Emerich Ienei, dar el a preferat să rămână director tehnic la FRF. Astfel, l-am numit pe Viorel Păunescu, care era sponsor și apropiat de echipă.

Eu sunt dezamăgit de această situație. Steaua lui Gigi Becali este aceeași care a fost tot timpul. Este aceeași cu echipa care a câștigat Cupa Campionilor. Nu știu ce se urmărește acum. În plus, Armata nu are bani pentru a susține echipa de fotbal", a pus Gațu

În anul 2015, FC Steaua a pierdut marca Steaua Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins contestaţia în anulare formulată de club la decizia din 3 decembrie prin care i-a fost anulată marca. ICCJ a anulat, pe 3 decembrie, marca Steaua Bucureşti înregistrată sub nr. 061735 în 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA.

În aceste condiții, CSA Steaua a pus, în acest an, bazele unui proiect cu o echipă de fotbal ce a plecat din Liga a 4-a şi care se bucură de siglă, nume şi palmares (până în 2002, inclusiv).

surse declarații: digisport, SPTFM, gsp.ro

Tragedie în fotbalul european! Un fotbalist de mare viitor din Irlanda s-a prăbușit pe teren și nu a mai putut fi salvat... Anunț șoc din partea unui jucător care a scris istorie pentru Steaua București: ”Echipa lui Gigi Becali va juca în Ghenc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x