Ghepardul, cel mai rapid animal de pe Planeta, e capabil sa "inghita" chiar si 29 de metri intr-o secunda, depasind, la viteza, calul (19 m / s) sau ogarul (18 m / s). Asta inseamna ca e destul de dibaci, daca ne gandim ca Usain Bolt, regele curselor de 100 si 200 de metri, a fost prins de aparatul radar circuland, in punctul sau de maxima smecherie, cu 12,35 m / s).
Asta se stia. Pana mai ieri, specialistii credeau ca viteza este punctul sau forte. Insa cercetatorii de la Royal Veterinary College din Londra au publicat, in revista "Nature", un studiu care arata ca strategia gheparzilor este total diferita. Nu pe viteza se bazeaza ei, ci pe senzationala capacitate de accelerare, de patru ori mai mare decat cea a sportivului jamaican si, de asemenea, pe puterea de a schimba directia intr-o miime de secunda. Nu conteaza ca posibila victima o ia spre stanga ori spre dreapta, ghepardul, la aceeasi viteza, se duce dupa ea.
Echipa specilaistilor, dirijata de Alan Wilson, a decis sa analizeze, pentru prima oara in istorie, comportamentul gheparzilor in natura si nu in conditii de captivitate. De aceea, vreme de 17 luni, au ales un parc natural din Botswana unde au studiat 367 de...curse. Au atasat gheparzilor niste coliere si, cu ajutorul unui sistem GPS, au stabilit ca ei pot atinge si viteze de 25, 9 metri / secunda, ceea ce insemna 93 de kilometri / ora. La prima vedere, viteza este inferioara celei obtinute de Sarah, in captivitate, la Gradina Zoologica din Cincinnati, cu 98 de km / h, dar ceea ce conteaza este accelerarea. Gratie structurii scheletului sau dar si a dispunerii muschilor, gheparzii dezvolta o forta musculara de 100 de wati pe kilogramul de greutate corporala, in timp ce Usain Bolt, la recordul de 9,58 de secunde pe suta de metri, a "scos" doar 25 w / kg.
Acum un an, Sarah a reusit sa "doboare" recordul jamaicanului, oprind cronometrul la 5.95 secunde. Pe suta de metri, ca sa fim intelesi...