La sapte ani, ratacea prin sala ANEF. Al batran, Danila Sarbu, daduse Sibotul din Alba pe Bucuresti, in cautare de munca. Ast' mic se trezea de dimineata, numai ca sa simta miros de sportiv. S-a simtit cel mai fericit om de pe Planeta cand babacu' a fost angajat la poligon. A stat, a privit, a numarat tragerile. Apoi, a luat arma. La 14 ani, cand calca pe a cincea la Liceul Comercial, a scos 49 de puncte din 50 posibile la "Cupa Orasului Bucuresti". Se apuca serios de treaba. Locul cinci la prima Balcaniada din viata, aur la a doua.
Helsinki, 30 iulie 1952. Proba de tir, arma libera, calibru redus, 40 de focuri, pozita culcat. Face 400 din 400. Dar rusul Boris Andreiev e acolo, aduna tot atatea, sporeste tensiunea. Urmeaza "mustele". Iosca nimereste 33, Boris, doar 28. IOSIF SARBU devine primul medaliat cu aur din istoria participarii noastre la Olimpiade.
Pe el n-ar fi pariat nimeni la Olimpiada de la Roma, in 1960. Nu pentru ca nu era bun - lovise, in 1955, 100 de talere din 100 posibile, era de 14 ori campion national -, dar se "bloca" cand iesea din Romania. In calificari a strans 92 de puncte, adica locul 11. A prins, insa, finala. "Boier" era, aici, Galliano Rossini, reprezentantul "macaronarilor". L-a "curentat" atat pe el, cat si pe rusul Serghei Kalinin. ION DUMITRESCU a adunat 192 de puncte, ceilalti doi, 191 si, respectiv, 190.
A primitv titlul de Maestru al Sportului la pusca, dar national si international participa la pistol viteza. Tare, nu? Fane ii uimea pe toti prin calm. Era mai linistit decat o broasca testoasa. La Meblourne, in 1956, STEFAN PETRESCU a luat medalia de aur si a spulberat recordul olimpic.
N-avea treaba cu tirul pana cand un prof de sport, fost specialist la talere, i-a ochit talentul. Pustiul se misca binisor la mai multe sporturi, asa ca l-a dus intr-un poligon. In 1976, la Montreal, are ghinion teribil. I se strica pistolul, pierde podiumul si termina pe cinci. "Atunci m-am infuriat foarte tare!", avea sa declare. Anul urmator, chiar la Bucuresti, cucereste titlul european. La Moscova, in 1980, CORNELIU ION a avut nevoie de trei manse de baraj pentru a "scapa" de redegistul Jurgen Wiefel si a pune mana pe titlul olimpic.
"In tir nu se poate vorbi de noroc, ci de pregatire. In plus, conteaza enorm echilibrul psihic". Asa ii placea sa spuna. La 13 ani, la Arad, punea prima oara mana pe pistol. La Los Angeles, in 1984, era al 11-lea. Peste patru, la Seul, invingea, la pistol liber, 43 de concurenti din 31 de tari. Lua aurul olimpic chiar in prima zi. Nu se multumea cu atat. Mergea la Barcelona, bronz la aer comprimat. Fusese in frunte pana la ultimul cartus, cand lovise 8,9 puncte. SORIN BABII, omul care a tras, pe timp de pace, peste 300.000 de cartuse, a prins sase olimpiade. Aur, bronz si portdrapel. E mult, e putin?
Era cel mai atipic tragator din istorie. De fapt, cel mai atipic sportiv din istorie. Avea ochelari. Era mic si barbos. Un fel de Robinson Crusoe, dar aranjat. Intra imbracat in trening in sala, cu un rucsac mare in spate. Ziceai ce pleaca sapte ani in Tibet. Nu scotea o vorba, da-si scotea sculele si se pornea pe tras. Pistol viteza, 25 de metri. Locul trei la Sydney, in 2000. O supriza uriasa. Apoi, la un cioc de barza de podium, la Atena, locul 5. Apoi...calugaria in Thailanda. Da, ati citit bine!!! Preot-calugar in cadrul Bisericii Ortodoxe din Bangkok. IULICA RAICEA s-a retras acolo, dupa ce a reprezentat, la Beijing, Romania ca sportiv si Thailanda ca antrenor! Unic in lume, asa cum i-a fost si stilul.
De peste 60 de ani, tragem perfect pe timp de pace.
ALIN MOLDOVEAN e ultimul exemplu. Iar isprava lui de la Londra o gasiti AICI!
Bataie in trafic: Daniel Stanciu de la FC Vaslui, aruncat peste un pod... Fotbalistul Marius Niculae si managerul de la FC Vaslui au transformat strada in ring de box!...