Startul ceremoniei a fost dat de rutierul Bradley Wiggins, castigatorul Turului Frantei, care a batut clopotul olimpic, cel mai mare clopot "acordat" din lume. Apoi, spectacolul "Isles of Wonder", conceput de Danny Boyle, regizorul filmului "Vagabondul milionar", recompensat cu opt premii Oscar in 2009, a indus o atmosfera tipic britanica, dar impartita intre traditional si avangardist. Primul punct culminant l-a momentul "Revolutiei industriale". Sapte furnale, cinci motoare, sase razboaie de tesut au fost doar cateva dintre elementele aparute pe gazon, printre sutele de oameni care au reprezentat diversele categorii sociale si profesionale din acea perioada. Au defilat nori negri, dar si submarine gonflabile galbene (Yellow Submarine), un omagiu adus trupei Beatles, infiintata in orasul industrial Liverpool. Patru inele olimpice au alunecat pe corzi aflate pe acoperisul stadionului, unindu-se cu al cincilea care, iesit din furnalele fierbinti din centrul terenului, s-a inaltat in flacari.
VEZI componenta lotului olimpic al Romaniei!
Spectacolul de deschidere a Jocurilor Olimpice in cifre:
- 23 de tone este greutatea clopotului olimpic aflat pe stadion
- 34 de metri a fost inaltimea la care au fost suspendate cercurile olimpice deasupra stadionului
- 120 a fost numarul de batai pe minut la muzica de la defilarea sportivilor, pentru a-i incuraja sa mearga mai repede
- 500 de difuzoare instalate la stadion
- 600 de dansatori apartinand Serviciului Britanic de Sanatate, National Health Service
- 965 de tobosari.
- 15.000 metri patrati de scena, echivalentul a 12 piscine olimpice.
- 15.000 a fost numarul de voluntari implicati in ceremonia de deschidere
- 34.570 de nasturi cusuti la costume.
- 40.000 sticle de plastic reciclate si 10.000 de saci de plastic s-au folosit pentru realizarea costumelor
Al doilea moment interesant a fost pus in scena de James Bond, agentul 007. Actorul Daniel Craig a zburat cu un elicopter intr-un filmulet pentru a o aduce Regina Marii Britanii de la Palatul Buckingham la stadion. Iar cand elicopterul a disparut de pe ecrane, unul adevarat a aparut deasupra stadionului, Regina si Bond parasutandu-se. Perfect sincronizata, Regina Elisabeta a II-a a aparut in loja regala, alaturi de Ducele de Edinburgh, in acordurile imnului "God save the Queen", cantat de un cor de copii surzi.
Programul sportivilor romani in primul weekend olimpic
Un alt punct cheie a fost Orchestra Simfonica a Londrei care a cantat melodia de pe coloana sonora a filmului "Chariots of Fire", in timp ce la claviatura se afla un personaj extrem de familiar britanicilor, Mr Bean - actorul Rowan Atkinson, care nu s-a sfiit sa-si stearga fruntea cu un servetel si sa-l arunce intre corzile pianului vecinului de scena. Spectacolul a mai fost condimentat cu momente Dizzee Rascal si Sir Tim Berners-Lee (inventatorul World Wide Web), dar si cu o aparitie de efect a interpretei Emeli Sande, care a cantat "Abide with me", in timp ce 50 de dansatori, inclusiv coregraful Akram Khan, infatisau lupta dintre viata si moarte.
Un alt moment savurat de public a fost cel in care fotbalistul David Beckham a adus torta olimpica pe Tamisa cu o salupa hi-tech. Ceremonia a continuat cu intrarea in arena a delegatiilor celor peste 10.000 de sportivi din 204 tari participante la JO. Romania a intrat condusa de portdrapelul Horia Tecau. Iar Sir Paul McCartney, legendar component al trupei Beatles, a incheiat, cu melodia Hey Jude, ceremonia de la Londra.
La eveniment au asistat aproape 70 de sefi de stat si de guvern, precum si zece capete incoronate, dar si prima doamna a SUA, Michelle Obama. Printre invitati s-a aflat si premierul Victor Ponta, alaturi de sotia sa.
Foto: washingtonpost.com