Presa, oamenii de fotbal și suporterii din România se plâng de faptul că în Liga 1 nu există constanță pe banca tehnică. Mulți se uită cu invidie la Arsenal, acolo unde Wenger antrenează de o veșnicie. Puțini sunt aceia care privesc lucrurile cu seriozitate și realism și observă de și în România există un antrenor ”legendar”.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că FCSB (fosta Steaua) are, de ani buni, un singur antrenor: Gigi Becali! El nu are licență PRO și nici vreo școală în domeniu, însă are bani, influență și multă supunere din partea tuturor ”secunzilor” pe care îi angajează la echipă.
O parte a presei l-a numit pe Nicolae Dică SCLAV după ultimele evenimente în care a fost implicată echipa FCSB. Nu, dragi colegi, el nu este un SCLAV. Dică este un fost fotbalist care acceptă să fie vocea secundă la o echipă pe care o antrenează din punct de vedere fizic. Ca el au fost mulți dintre predecesori.
Mulți antrenori în adevăratul sens al cuvântului, cu rezultate, trofee și renume în spate au acceptat să fie manevrați și condușii de Gigi Becali. De ce au acceptat asta e lesne de înțeles, însă cert e că s-au ”aplecat” și au trăit ani buni în umilință
De când a venit la Steaua, Becali a instaurat o adevărată nebunie în privința schimbărilor de antrenori. Din 2003 încoace, de când se află în fruntea celui mai galonat club din istoria fotbalului românesc, Becali a schimbat de 25 de ori antrenorul. În toată această perioadă, Becali a fost foarte influent la echipă. Din fericire pentru o parte din antrenori, Becali a fost ceva mai ”calm” după ce a intra după gratii.
Cu excepția mandatului lui Victor Pițurcă, Becali a fost mereu antrenorul ”de sus” al Stelei/FCSB-ului. Nicolae Dică are urmași pe măsură care au fost umiliți de ideile tactice ale ”latifundiarului din Pipera”. Iată câteva episoade care ne demonstrează faptul că ”sclavia” nu a fost încă abolită la FCSB.
Cosmin Olăroiu, omul care a pregătit-o pe Steaua în 2002 şi în sezonul 2006-2007, a ajuns cu roş-albaştrii în semifinalele Cupei UEFA în 2006 şi a câştigat un titlu de campion al României, nu a fost ocolit de vocea patronuluI. Mai mult, Oli e sincer și recunoaște tot ceea ce făcea și face Becali la echipă.
”Toată lumea are impresia că Gigi Becali face, că nu ştiu ce. Singura diferență e că el și face și spune. Fac toţi, după părerea mea. Ce, eu nu am lucrat cu Becali sau cum? Dar niciodată nu am știut mai bine ca el pe cine sau nu să bag. Tot timpul a știut el mai bine ca mine, dar el știa cam ce trebuia să știe, eu făceam cam ce trebuia sa fac”, spune Olăroiu în urmă cu două luni.
La începutul anului 2012, după ce Steaua era bătută de Twente în Europa League, Gigi Becali îi aplica o ”umilință” severă bietului Ilie Stan. După turul cu olandezii de pe Național Arena (scor 0-1), Becali intervenea la echipă și schimba trei jucători. Dănănae, Bicfalvi şi Nikolic erau scoși din primul ”11” peste mâna antrenorului.
Termenul de ”supus” (ca să nu zicem ”slugă”) la Steaua a fost ridicat la rangul de ”artă” în mandatul lui Mihai Stoichiță. În 26 martie 2012, când l-a instalat pe Mihai Stoichiţă în locul lui Ilie Stan, Gigi Becali anunţase că se va implica serios în viaţa echipei: ”Fac ce vreau eu! Fac eu echipa, câştigăm toate meciurile şi luăm titlul”. Și așa a și fost. Becali a antrenat echipa din lojă. De pomină sunt momentele în care Stoichiță primește ordine din tribune chiar în timpul meciului.
Într-un derby cu Rapid, Mihai Stoichiţă a fost surprins de camerele TV vorbind la telefon pe bancă, iar la câteva minute distanţă, Mihai Costea a părăsit terenul pentru a-i face loc lui Tibi Bălan.
”Cred că Gigi Becali ar trebui să-şi ia şi carnet de antrenor, nu mai e niciun secret că-i face echipa lui Mihai Stoichiţă” spunea Liţă Dumitru, fost căpitan Steaua, după acest episod revoltător din Giulești.
Pe Laurențiu Reghecampf îl știm cu toții ca pe un personaj puternic, cu o atitudine adeseori înfumurată, greu de influențat. Toate acestea cad însă când vine vorba de a antrena Steaua/FCSB. ”Reghe” nu i-a rezistat nici el lui Becali, fiind umilit în multe rânduri de patronul-antrenor. În urmă cu un an de zile, la meciul Steaua - Villarreal din grupele Europa League, Gigi Becali era surprins când îi dădea ”indicații tactice” lui Reghecampf. La acea vreme, Marius „Mache” Ianuli, nepotul patronului, a fost cel care i-a transmis lui Reghecampf un bilețel cu ”ceea ce trebuie să facă”. Iar Reghe a făcut. C-așa-i la FCSB!
În a doua parte a anului 2009, Steaua era preluată de italianul Cristiano Bergodi. Nici acesta nu a scăpat de mâna de fier a patronului. La scurt timp de la instalare, lui Bergodi îi erau impuse deja câteva schimbări în primul 11. Gigi Becali spunea atunci că nu vrea ca Bănel Nicoliţă să fie înlocuit în primul 11 al Stelei cu Janos Szekely. Patronul Stelei a declarat că dacă va fi nevoie, Cristiano Bergodi va fi înştiinţat de această decizie, de care va trebui să ţină cont, "pentru că nu va avea ce face".
Bergodi nu a rezistat mult la Steaua, însă a plecat demn de la echipă, după un episod în care, spre deosebire de alți ”secunzi”, l-a contrat pe Becali. În septembrie 2009, după un meci cu Sheriff Tiraspol (0-0), patronul Stelei decidea să se despartă de Cristiano Bergodi, după ce acesta nu l-a lăsat să intre la vestiarul echipei. Acesta a considerat reacţia tehnicianului drept una umilitoare la adresa sa, drept pentru care l-a anunţat pe secundul Renzo Rossi că între club şi ei s-a încheiat colaborarea.
”Se uita la mine ca şi cum ar fi zis «Ce vrei bă, zdreanţo?». Avea atitudinea cuceritorului roman la adresa plebeului dac. Gestul lui cu mâna şi mimica nu o să le uit niciodată”, spunea Becali de atunci de bravul antrenor italian.
De-a lungul timpului, Gigi Becali a avut și inspirație atunci când s-a băgat la echipă. Faimoase sunt episoadele când l-a titularizat pe Andrei Cristea împotriva Valenciei (în mandatul lui Zenga) în meciul-revenire din Ghencea și Vali Badea în play-off-ul Champions League cu Standard Liege în 2007. Fiecare dintre ei a marcat și a fost decisiv în succesul roș-albaștrilor.
Nu de puține ori, Gigi Becali a recunoscut cu sinceritate că le-a dat „indicații” tuturor antrenorilor care au fost angajații săi. Cu excepția lui Pițurcă, cel care a condus Steaua la începuturile lui Becali în funcția de ”viitor -antrenor”, singurul care nici măcar nu-și lua telefonul la meci și care n-a avut nici presiunea patronului, pentru simplul fapt că mandatul său s-a desfășurat în timp ce Gigi era închis, a fost Costel Gâlcă. Acesta a lucrat un an la Steaua și l-a avut pe Becali liber doar la câteva meciuri după ce acesta a părăsit penitenciarul Poarta Albă.