- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
1. Lucian Bute si-a pastrat de trei ori centura de campion mondial
Inca un an pe care Lucian Bute il incheie neinvins. Pugilistul roman a reusit sa castige toate cele trei meciuri pe care le-a avut in 2011, doua dintre ele inainte de limita, si spera ca in 2012 sa aiba sansa de a unifica centurile
Primul adversar al lui Bute in 2011 a fost irlandezul Brian Magee, invins in luna martie, la Montreal, prin KO in runda a zecea. „Pur si simplu Lucian este cel mai bun pugilist pe care l-am intalnit. Este inteligent, loveste cu forta, fara sa mai pun la socoteala ca este greu de atins", avea sa declare adversarul boxerului roman la finalul luptei.
La inceputul lunii iulie, Bute a avut ocazia de a-si indeplini un vis mai vechi, acela de a-si pune centrura IBF in joc in Romania. In cadrul unei gale care a avut loc la Romexpo, Mistor KO si-a confirmat reputatia si l-a invins inainte de limita pe francezul Jean Paul Mendy, trimis la podea in runda a zecea.
Singurul adversar al romanului care a rezistat un meci intreg in 2011 a fost jamaicanul Glen Johnson, impotriva caruia Bute a castigat la puncte, ajungand astfel la a 30-a victorie din tot atatea lupte la profesionisti.
2. Echipa feminina de spada a Romaniei, campioana mondiala si europeana
In anul dinaintea Jocurilor Olimpice de la Londra, echipa feminina de spada a Romaniei, formata din Ana Maria Branza, Simona Alexandru, Loredana Iordachioiu si Anca Maroiu, a cucerit atat titlul european, cat si pe cel mondial, anuntandu-se astfel una dintre marile favorite la competitia din 2012.
La Campionatele Europene de scrima, care au avut loc in Anglia, la Sheffield, fetele noastre au invins pe rand echipele Danemarcei (45-27), Ungariei (43-37) si Frantei (45-38), pentru a se impune in finala in fata Rusiei (45-31). Momentul triumfului a fost insa stricat de organizatori, care, la festivitatea de premiere, au gresit imnul, de la statia de amplificare a salii rasunand „Trei culori", in loc de „Desteapta-te romane".
La indemnul Anei Maria Branza, componentele echipei Romaniei au coborat de pe podium in semn de protest si au refuzat sa participe la sedinta foto de la finalul festivitatii.
Succesul continental a fost dublat in luna octombrie de cel de la Campionatele Mondiale de la Catania, acolo unde „tricolorele" au castigat medalia de aur dupa o finala dramatica impotriva Chinei, incheiata cu scorul de 27-26. Pana in ultimul act, romancele au invins Marea Britanie (45-24), Polonia (37-33) si Germania (24-23). A fost cel de-al doilea titlu mondial pentru Romania, dupa cel din 2010, de la Paris.
3. Alina Dumitru, pentru a saptea oara campioana europeana la judo
In luna aprilie, la Istanbul, Alina Dumitru a reusit sa devina pentru a saptea oara in cariera sa campioana europeana la judo, categoria 48 de kilograme, dupa ce a invins-o in finala pe unguroaica Eva Csernoviczki. Pana in ultimul act, actuala detinatoare a titlului olimpic al probei le-a invins pe Marina Cerniak (Ucraina), Liudmila Bogdanova (Rusia) si Laetitia Payet (Franta).
Din pacate, Alina Dumitru a ratat din nou cucerirea singurei medalii de aur care ii lipseste din palmares, cea de la Campionatele Mondiale, fiind invinsa in sferturile de finala ale competitiei de la Paris de belgianca Charline van Snick, sportiva in fata careia reusise sa castige o singura data in precedentele patru intalniri directe.
4. Primul Campionat Mondial de gimnastica fara medalie dupa 30 de ani
Fara Sandra Izbasa, care a avut probleme medicale inaintea competitiei de la Tokyo, si Marian Dragulescu, accidentat in calificari, Romania a incheiat Campionatele Mondiale de gimnastica fara sa reuseasca sa cucereasca vreo medalie, lucru care nu s-a mai intamplat din 1981.
Totusi, delegatia Romaniei si-a indeplinit principalul obiectiv pentru competitia din Japonia, atat echipa feminina, cat si cea masculina reusind sa se califice pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.
Romania a incheiat pe locul 4 finala feminina pe echipe, in timp ce baietii au obtinut locul 8. La individual compus, Ana Porgras si Raluca Haidu s-au clasat pe pozitiile 6, respectiv 18, iar Flavius Koczi a fost al 12-lea in concursul masculin.
5. Accidentarea lui Mihai Nesu
Pe 10 mai 2011, un incident banal petrecut la antrenamentul echipei FC Utrecht avea sa-i schimbe viata pentru totdeauna lui Mihaita Nesu. In timpul unui duel pentru minge, Alje Schut a cazut peste fundasul roman, care s-a ales cu o vertebra cervicala fracturata. Transportat de urgenta la spital, fostul jucator al Stelei a fost supus unei interventii chirurgicale de mai multe ore, in care i-a fost refacuta vertebra fracturata din zona cervicala, insa fotbalistul de 29 de ani a ramas paralizat, putand sa-si miste doar capul si mana dreapta.
„Nimic nu mai este la fel. Ceea ce s-a intamplat m-a schimbat si nu trece nicio zi fara sa ma gandesc la incident si la Mihai. Ma gindesc la el de cel putin cinci ori pe zi, intotdeauna inainte de a dormi si cand ma trezesc, la cum se simte. Nu sunt o persoana religioasa, dar acum ma rog in secret in fiecare zi la Dumnezeu sa il faca bine. Mai ales in prima saptamana eram obsedat de faptul ca ma simteam neputincios", a declarat Alje Schut pentru publicatia olandeza Voetbal International, jucatorul olandez luand in calcul la un moment dat si posibilitatea de a se retrage din activitate.
Nesu nu l-a considerat insa niciodata vinovat pe fostul sau coleg si, intr-o serie de interviuri tulburatoare acordate lui Catalin Tolontan a explicat felul in care incearca sa se adapteze la noua sa viata.
6. Otelul Galati, campioana Romaniei la fotbal pentru prima oara in istorie
Pe 15 mai, la Galati, Otelul castiga cu scorul de 2-1 meciul decisiv cu Poli Timisoara si devenea matematic noua campioana a Romaniei, cea mai mare performanta din istoria clubului.
A fost totodata si primul titlu din cariera de antrenor pentru Dorinel Munteanu: „Este cea mai importanta zi din viata mea de antrenor. Am asteptat sa se termine acest campionat, a fost un stres foarte mare, toata lumea ne-a cantat prohodul. Sunt bucuros si imi felicit echipa si suporterii care au fost alaturi de noi. Nu mi-a fost teama nicio clipa, si cand am fost pe locul doi am stiut ca vom duce pana la capat acest campionat".
Participarea galatenilor in Liga Campionilor a fost insa un esec total, Otelul terminand pe ultimul loc grupa din care au mai facut parte Benfica Lisabona, FC Basel si Manchester United si devenind prima echipa din Romania care paraseste competitia fara a castiga vreun punct.
Citeste mai multe pe Antena3.ro!
Foto: GSP.ro / Antena3.ro