Războiul dintre Rusia și Ucraina a determinat o criză energetică la nivel gobal care pare că nu se mai termină. Energia este, de fapt, gaz, petrol și electricitate, aflându-se, inclusiv, la baza producerii de alimente, potrivit genștiri.
Așadar, dacă costurile la energie sunt mai mari și fabricile se găsesc într-un impas, care le determină să își oprească din producție. Astfel, produsele devin mai puține, iar numărul de cumpărători continuă să crească, conducând la o situație de cumpărare disproporționată.
Se pare că, de data aceasta, nu este vorba doar de produsele alimentare de bază, precum carne, ouă și lactate, ci și de un produs de igienă pe care toți românii îl folosesc zilnic. Iată despre ce produs este vorba.
Citește și: INS anunță un nou record al inflației. Ce s-a scumpit cel mai mult în septembrie 2022, față de 2021
Hârtia igienică ar putea să devină un lux. Principalul producător susține că va lansa o nouă formulă, însă de calitate inferioară
Războiul din Ucraina a determinat scumpirea hârtiei igienice, din cauză că Europa și Statele Unite ale Americii au interzis importul lemnului de mesteacăn din Rusia și Belarus, care se folosește la producerea hârtiei și a parchetului, potrivit Spynews. Însă, hârtia igienică este primul produs care se află în pericol de a mai fi produs. În plus, aceasta ar putea să înregistreze creșteri de prețuri semnificative.
În urmă cu doi ani se vorbea despre întârzierea importurilor de hârtie igienică, însă, acum, se ia în calcul importarea unei cantități mai mici. De la începutul anului și până în septembrie au fost importate cu 1,4 milioane de tone mai puțin lemn de mesteacăn.
Citește și: Prețuri record în piețele din România. Cât a ajuns să coste un kilogram de carne sau de cârnați în macelarii
Principalul producător de hârtie igienică din Finlanda susține că va lansa o nouă formulă a acestui produs igienic. Prin urmare, aceasta va conține mai puțin lemn de mesteacăn, din cauza faptului că nu se mai fac importuri din Rusia și va fi de o calitate inferioară, însă pusă la vânzare pentru un preț de lux.
Au loc scumpiri și la produsele alimentare de bază, precum carne, ouă și lactate
Borcanele din sticlă pentru lapte s-au scumpit și ele, principalul furnizor anterior fiind în Ucraina. Acest fapt a făcut firmele să se reorienteze și să mărească prețurile. Tot din cauza războiului, piața din România a fost nevoită să se reorienteze spre alte ţări, dar și pentru alte produse.
În prezent, fermierii români estimează majorări de 50% la carnea de porc, 30% la produse lactate, precum și de 20% la ouă.
Și ambalajele pentru lactate vor fi cu 15% mai scumpe începând cu această lună. În acest fel, fermierii estimează că prețul pentru un litru de lapte din fermă ar putea ajunge și la 3 lei de la 1 leu, cât valora anul trecut.
Citește și: Cea mai mare inflaţie din ultimii 30 de ani! Pe ce alimente și produse dăm acum cei mai mulți bani
Cea mai cunoscută lunetistă din Ucraina s-a căsătorit pe front, în pădure, cu arma în mână. Ce imagini a postat pe inter... Avarie în București și Ilfov! Mai multe zone rămân fără curent electric timp de cinci zile. În ce interval va fi oprită ...