Potrivit meteorologilor, luna iunie a doborât recordurile de precipitații și a fost una a extremelor meteorologice. ANM spune că, în această lună, cantitatea de precipitații a fost mai mare, până acum, cu 13 l/mp decât media perioadei 1981 - 2010.
De asemenea, de la 1 iunie până astăzi, au fost emise peste 400 de avertizări, din care 50 de cod roșu, 229 de cod portocaliu și 152 de avertizări de cod galben.
Elena Mateescu, director general ANM, a vorbit, la Antena 3, despre recordurile de precipitații și evoluța vremii, până la finalul lunii iunie.
„Luna iunie este, prin excepție, cea mai ploioasă lună a verii și a anului în țara noastră. Într-adevăr, depășim media anuală a perioadei 1981 - 2010 cu 13 l/mp și ne situăm cu 6 l mai puțin față de media înregistrată în iunie 2019. Însă aceasta este situația până ieri dimineață, la ora 6.00.
Cu siguranță această cantitate medie, până la finele lunii, va putea depăși o medie de peste 100 l/mp, astfel încât luna iunie a acestui an să se alăture seriei lunilor cu cantități ce depășesc în mod obișnuit, în țara noastră, aceste valori și anume 19 ani până în prezent și cu siguranță nici această lună nu va face excepție”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.
Prognoza meteo. Cum va fi vremea până la finalul lunii iunie
Directorul ANM a precizat că alerta la nivel general va fi prelungită.
„Astăzi dimineață vom actualiza în continuare alerta meteorologică la nivel general, pentru că în continuare în partea de vest, centru, est a țării, rămânem sub fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, în care să discutăm de cantități ce pot depăși 40 l/mp”, a adăugat meteorologul.
Cod portocaliu de ploi torenţiale, vijelii, descărcări electrice şi grindină
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu, de luni de la ora 10.00, până marţi, la aceeaşi oră, vizând instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi de apă însemnate.
Astfel, în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, în Moldova şi în zona montană a Olteniei şi Munteniei vor fi perioade cu averse torenţiale şi se vor acumula cantităţi de apă de peste 40 l/mp şi pe arii restrânse 50...80 l/mp. Vor fi şi intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice şi grindină.
În acelaşi interval, va fi în vigoare un Cod galben în Dobrogea, Muntenia şi local în Oltenia, unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi pe arii restrânse 40...50 l/mp.
De marţi, de la ora 10.00 şi până joi, la ora 10.00, va fi Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în toată ţara.
Cod portocaliu de ploi torenţiale, vijelii, descărcări electrice şi grindină, în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania... Vremea a luat-o razna! S-au înregistrat 38 de grade, la polul frigului din Siberia. În București, maxima abia atinge 26 ...