Antena Căutare

Alertă meteo! Un nou ciclon a afectat mai multe țări din Europa. Ce se întâmplă acum în România

Un nou ciclon a afectat mai multe state din Europa, iar efectele sale se răsfrâng și asupra țării noastre.

ciclon europa
Alertă meteo! Un nou ciclon a afectat mai multe țări din Europa. Ce se întâmplă acum în România | Profimedia

Mai precis, există cod roșu, portocaliu și galben de vreme rea în Italia, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Grecia, dar și în Turcia. Cum afectează acest lucru România?

Citește și: Alertă ANM! Cod galben de ploi şi descărcări electrice în mai multe zone ale țării. Ce orașe sunt vizate

Alertă meteo! Un nou ciclon a afectat mai multe țări din Europa. Ce se întâmplă acum în România

Meteorologii au emis cod roșu de ploi și vijelii în Italia, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Grecia, dar și în Turcia. Grecia și Bulgaria se află sub cod galben de ploi și vijelii, potrivit accuweather.com, citează Antena 3 CNN. Serbia este și ea afectată de noul ciclon, unde se anunță cod portocaliu de ploi abundente, mai arată sursa citată anterior.

„Cu siguranță, colegii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor vor actualiza alertele hidrologice în baza informațiilor meteorologice în baza cantităților de precipitații estimate de modelele numerice de prognoză a vremii.

Noi vorbim de cantități de precipitații importante în aceleași zone practic, care, așa cum menționez și subliniez acest lucru, au fost afectate în ultima perioadă, de la începutul lunii iunie și până în prezent și există un risc semnificativ, mai ales pentru ziua de vineri și sâmbătă, să vorbim de cantități importante, dar nu excludem și ziua de mâine.

Mâine vom actualiza și cu siguranță și în următoarele două zile, în fiecare dimineață, alertele meteorologice, vom extinde arealul aflat sub incidența acestor tipuri de mesaje și cu siguranță și gradul de agravare, prin codul portocaliu, cel puțin, astfel încât să alertăm ceea ce înseamnă și să înștiințăm mai ales autoritățile și populația privind riscul major în aceste zone.

Cu siguranță mai ales pentru zonele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Hunedoara, Alba, Caraș-Severin, Timișoara, Arad, unde am avut astfel de tipuri de fenomene la de la începutul lunii iunie și până în prezent”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Citește și: Prognoza meteo 15 iunie 2023. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi

Meteorologii anunţă instabilitate atmosferică şi ploi torenţiale în Caraş-Severin şi în zona de munte a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Alba şi Hunedoara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, mai multe avertizări Cod portocaliu şi Cod Galben vizând instabilitate atmosferică şi ploi abundente. Cele mai afectate vor fi judeţul Caraş Severin Caraş-Severin şi zona de munte a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Alba şi Hunedoara, scrie News.ro.

Meteorologii au emis atenţionare Cod galben valabilă de joi, de la ora 12 până la ora 21 prin care anunţă perioade cu instabilitate atmosferică în zona montană, nord-vestul Olteniei şi al Moldovei, în estul şi sud-estul Transilvaniei şi în sudul Banatului. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi izolat grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp.

Potrivit ANM, un Cod portocaliu vizând ploi torenţiale în cantităţi însemnate intră în vigoare joi 15 iunie, la ora 21, fiind valabil până vineri 16 iunie, la ora 12. Conform avertizării, în judeţul Caraş-Severin şi în zona de munte a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Alba şi Hunedoara vor fi averse torenţiale şi mai ales prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 30...40 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp.

În acelaşi interval, un Cod galben vizând instabilitate atmosferică este valabil pentru Carpaţii Occidentali şi Meridionali, precum şi în Oltenia şi vestul Transilvaniei. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp, precizează ANM, conform News.ro.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Prognoza meteo 16 iunie 2023. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Prognoza meteo 17 iunie 2023. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x