Live acumiUmor (r)
Prime Time 20:00iUmor (r)

ANM a emis un COD ROȘU de avalanșă. Află care sunt cele mai periculoase zone

Cod Roșu de avalansa. Administratia Nationala de Meleorologie a emis o avertizare cu grad maxim de risc. Afla care sunt cele mai periculoase zone.

Cod Roșu de avalanșă. Administrația Națională de Meleorologie(ANM) a emis o avertizare cu grad maxim de risc. Află care sunt cele mai periculoase zone.

Vremea de Crăciun 2018. Ce temperaturi vor fi pe 25 și 26 decembrie. Anunț ANM

Avertizare ANM. Starea stratului de zăpadă în data de 18.12.2017, ora 14

În ultimele 24 ore vremea s-a menținut închisă și în întreaga zona montană s-au semnalat ninsori, exceptând altitudinile sub 1200 metri din Bucegi unde precipitațiile au fost mixte. Cantitățile de apă au depășit izolat 10 l/mp, iar stratul de zăpadă a crescut, mai ales în zona înaltă din Făgaraș, cu până la 19 cm. Vântul a scăzut treptat în intensitate, doar pe creste în cursul zilei de ieri a mai avut rafale de 50-60 km/h. S-au păstrat troienele recent formate, precum și plăcile mai vechi de vânt. Local s-a semnalat ceață, asociată în zonele de creastă și cu depunere de chiciură. În zonele înalte s-au semnalat mai multe avalanșe spontane. La ora 14 stratul de zăpadă măsura: 154 cm la Bâlea-Lac, 91 cm la Vf. Omu, 52 cm la Sinaia, 20 cm la Predeal și 14 cm la Fundata.

Avertizare ANM. Evoluţia vremii: Intervalul 18.12.2016 ora 20 – 19.12.2017 ora 20

Vremea va fi relativ rece, geroasă noaptea și dimineața pe creste. Cerul va fi mai mult noros în cursul nopții, când izolat va mai ninge slab, apoi în cursul zilei de mâine va deveni variabil, cu înnorări temporare. Stratul de zăpadă nu va prezenta variații semnificative, tasându-se ușor. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate doar pe crestele montane, cu rafale ce nu vor depăși 40 km/h. Local se va semnala ceaţă, asociată izolat şi cu depunere de chiciură. Peste 1800 m: temperaturi minime: -13 la -9 gr.C; temperaturi maxime: -7 la -3 gr.C Sub 1800 m: temperaturi minime: -9 la -6 gr.C; temperaturi maxime: -3 la 0 gr.C

Avertizare ANM. Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivele Făgăraș și Bucegi

La altitudini de peste 1800 m: RISC MARE (4): Ninsorile însemnate cantitativ cumulate din ultimele zile au dus la formarea unui nou strat de zăpadă care măsoară local 40-50 cm și izolat peste 60-70 cm. Din zonele expuse vântului zăpada a fost puternic spulberată și depusă pe văi și în zonele adăpostite, formandu-se plăci noi de vânt, cornișe și depozite însemnate. Pe majoritatea pantelor zăpada este puțin stabilizată, având rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale sau cu straturile mai vechi. Se vor menține plăcile de vânt, troienele și cornișele formate anterior, motiv pentru care chiar şi spontan pe numeroase pante suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat de supraîncărcări oricât de slabe. La altitudini mai mici de 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3): Cantitățile însemnate de zăpadă căzute în ultimele zile au fost spulberate și depuse pe văile și zonele adăpostite, unde s-au acumulat în depozite însemnate. Stratul este format în partea superioară din zăpadă umedă și grea. Declanșările de avalanșe sunt posibile la supraîncărcări slabe pe numeroase pante, dar la peste 1600 metri există posibilitatea declanșării și de avalanșe spontane, de dimensiuni mai mici.