Antena Căutare

Cod galben de ploi și vijelii în toată țara. Până când este valabilă avertizarea meteorologilor

După o perioadă caniculară, meteorologii au emis un cod galben de ploi și vijelii care afectează toată țara.

Un om cu umbrela, ploaie și tunete
După o perioadă caniculară, meteorologii au emis un cod galben de ploi și vijelii care afectează toată țara. | Shutterstock

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat un cod galben de instabilitate atmosferică, valabil pentru toată țara. După o perioadă în care temperaturile au fost extreme, ploile și vijeliile își fac simțită prezența pe teritoriul României.

Până când este valabil codul galben

Vom avea parte în toate regiunile țării de averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20 - 40 l/mp. De asemenea, avertizarea este valabilă până astăzi, 26 iunie 2021, oara 23:00.

„Am avut foarte multe manifestări de instabilitate puternică, au fost prognozate aceste manifestări printr-un cod portocaliu, peste acest cod portocaliu au fost emise 19 coduri roșii, care au vizat multe zone ale țării, în special în zone de deal și de munte pentru cantități mari de apă acumulate în timp scurt, vânt și grindină de mari dimensiuni. Deja au început să apară efectele”, a spus Florinela Georgescu, directorul executiv ANM, pentru Digi.ro.

Citește și: Prognoza Meteo, 26 iunie 2021. Cum va fi vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi

„Foarte brusc am trecut la temperaturi apropiate de recordurile absolute pentru luna iunie, mai ales pentru partea de vest a țării. Miercuri am avut câteva depășiri ale acestor recorduri, deci cea mai caldă zi de iunie de când se fac măsurători. O estimare pentru următoarele 4 săptămâni arată că am putea să avem cam același regim de vreme, în sensul apariției unor episoade cu temperaturi foarte ridicate urmate de instabilitate atmosferică și poate chiar amândouă la un loc, cum se întâmplă în aceste zile”, a mai spus el, conform sursei citate.

Citește și: Un nor de praf saharian ajunge în România, dinspre Africa. Cum se va manifesta și ce zone sunt afectate

Deși am crezut că scăpăm de temperaturile cale, se pare că vremea caniculara se va întoarce în țară în săptămânile următoare. Mai mult decât atât, vom avea parte atât de temperaturi ridicate, cât și de momente ploioase.

Un nor de praf saharian ajunge în România, dinspre Africa

Fenomenul influențează vremea, făcând-o “mai blândă” și este un bun fertilizant, dar are și efecte negative, precum perturbarea transportului aerian.

“Până mâine după amiază avem praf saharian. Valul a intrat de astăzi prin vestul țării. Timișoara pare cea mai acoperită. Moldova și Dobrogea, de această dată, sunt mai puțin măturate de val. Praful saharian are părți bune dar mai ales părți neplăcute.

Praful ridicat în aer perturbă dinamica norilor și a precipitațiilor. Uneori, în condiții date, temperează fenomenele meteo, adică devin mai blânde. Exemplul tipic este al uraganelor din nordul Oceanului Atlantic, reduse sau inhibate atunci când acolo ajung asemenea nori de praf.

Praful conține particule micrometrice. În aer pot perturba transportul aerian. Redepuse la sol, pot perturba serios eficiența energetică a panourilor solare. Stratul opac va diminua intensitatea radiației ce ajunge pe panouri.

Praful are și un efect vital pentru viața plantelor din sol, din mări și oceane. Conținutul mare de fier și fosfor asigură hrana acestor plante. Cele din apă, fitoplanctonul, reprezintă rezervorul principal de oxigen pentru noi toți, pentru toate viețuitoarele.

Este așadar un bun fertilizant al solului și util/hrană pentru fauna acvatică dar contribuie în aer la poluare, produce o reducere a radiației solare care ajunge la sol, modifică caracteristicile aerosolilor (modificări fizico-chimice, adică pot induce modificări în varii procese meteorologice), încălzește gheața (topindu-se mai repede sub radiația solară) și, mai important, în drumul lor lung prin aer, poate culege agenți patogeni (ciuperci, bacterii, etc- provenite de la resturi de animale, vegetație, etc ) sau particule nocive ce sunt culese din zonele din Sahara unde cu ani în urmă au fost făcute teste complexe”, a scris, pe Facebook, Silviu Gurlui.

Prognoza Meteo, 26 iunie 2021. Cum va fi vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Prognoza Meteo, 27 iunie 2021. Cum va fi vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x