- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Este risc mare de avalanșe în masivele Făgăraș și Bucegi, potrivit Agenției Naționale de Meteorologie (ANM), precum și în Parâng, Retezat şi Şureanu, potrivit salvamontiștilor din județul Hunedoara.
Salvamontiştii din judeţul Hunedoara au avertizat joi asupra pericolului ridicat de producere a unor avalanşe în masivele Parâng, Retezat şi Şureanu, apreciind că stratul de ninsoare depus în ultima perioadă nu s-a consolidat suficient şi poate să o ia la vale, mai ales în zonele în care s-au format acumulări mari de zăpadă.
„Există un risc major de avalanşă deoarece este multă zăpadă depozitată dintr-o dată, iar vremea a alternat în perioade calde şi reci. Pericolul producerii unor avalanşe este prezent în toată zona montană a judeţului Hunedoara, la peste 1.800 de metri altitudine, dar şi în locuri mai joase, cu acumulări mari de zăpadă, cum ar fi porţiunile abrupte din zonele Straja sau Pasul Vâlcan”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, pentru Agerpres.
Turiştii sunt sfătuiţi să rămână în zonele schiabile din staţiunile montane, unde pot să practice sporturile de iarnă în condiţii de siguranţă, iar dacă intenţionează să abordeze schiul de tură, atunci să întrebe la refugiile Salvamont din Straja, Parâng sau Râuşor, unde vor primi informaţiile necesare.
Conform salvamontiştilor, toate pârtiile oferă condiţii excelente de schi, iar stratul de zăpadă măsoară circa un metru în staţiunea Parâng, peste 80 de centimetri în Straja şi o jumătate de metru în Râuşor, ninsori fiind semnalate joi în toate zonele montane.
Potrivit ANM, în masivul Făgăraș, la altitudini de peste 1.800 de metri, stratul instabil din partea superioară care măsoară pe alocuri 30 de centimetri s-a consolidat ușor. La suprafață este prezent un strat subțire de zăpadă proaspătă, depusă peste o crustă subțire de gheață. În intervalul următor, la aceasta se vor adăuga strat de zăpadă proaspătă de aproximativ 10 centimetri. Atât la suprafață cât și în profunzime regăsim plăci de vânt, mai ales pe versanții cu expoziție sudică.
Vântul, care va continua să prezinte intensificări îndeosebi în prima parte a intervalului, va viscoli și spulbera zăpada formând în continuare depozite însemnate în zonele adăpostite. Astfel, declanșarea avalanșelor e probabilă chiar și la o supraîncărcare slabă a stratului iar pe numeroase pante sunt condiții inclusiv pentru declanșarea unor avalanșe de mari dimensiuni.
La altitudini mai mici de 1.800 de metri, stratul de zăpadă s-a stabilizat ușor, dar se menține relativ instabil în partea sa superioară, îndeosebi pe pantele mai înclinate unde iar declanșările de avalanșe sunt posibile chiar și la supraîncărcări slabe.
De asemenea, potrivit ANM, în masivul Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri, stratul s-a umezit și tasat ușor, iar la suprafață s-au format cruste subțiri de gheață peste care se vor depune aproximativ 10 centimetri de zăpadă proaspătă. Stratul se menține instabil în partea sa superioară, unde este prezent un segment de aproximativ 20-30 centimetri care prezintă încă rezistență scăzută.
Potrivit ANM, în profunzime sunt plăci de vânt, mai ales pe versanții cu expoziție sudică și estică. Declanșarea avalanșelor e probabilă chiar și printr-o supraîncărcare slabă a stratului.
La altitudini mai mici de 1.800 de metri, stratul de zăpadă s-a consolisat ușor, iar la suprafață s-au format cruste de gheață. Declanșările de avalanșe sunt posibile la supraîncărcări slabe, pe pantele suficient de înclinate.
Vremea 4-10 ianuarie 2019. Estimări ANM pentru următoarea perioadă... Alertă meteo! Începe iarna grea! Unde vor fi ninsori abundente, în următoarele zile...