Antena Căutare

Cum se modifică nutriția pisicilor după sterilizare și ce produse ar fi bine să le dăm pentru a evita problemele de greutate

Viața cu un animal de companie înseamnă atât multă bucurie, cât și responsabilitate pentru blănosul care stă cu noi în casă. Medicul se ocupă de sănătatea întregii familii, iar din familiile multor români fac parte și animalele de companie. Vorbim astăzi despre îngrijirea pisicilor, ce este sterilizarea, respectiv castrarea unei pisici.

Galerie
Medicul se ocupă de sănătatea întregii familii, iar din familiile multor români fac parte și animalele de companie. | MediCOOL

Sterilizarea pisicilor poate fi făcută atât chirurgical cât și medicamentos, iar cei mai mulți stăpâni aleg aceste proceduri pentru animalele lor de companie în urma consultării cu conf. dr. Alexandru Diaconescu. Pentru părinții blănoșilor care nu știu foarte multe despre această procedură, ce implică, care este necesitatea sa și cum o îngrijim după intervenție, MediCOOL oferă răspunsuri la aceste întrebări prin invitații săi.

Ce implică intervenția de sterilizare în cazul masculului, dar și în cazul femelei

Această intervenție implică pentru masculi îndepărtarea testiculelor, iar pentru pisică există două variante, fie îndepărtarea doar a ovarelor, așa numita Ovariectomie sau a ovarelor împreună cu uterul, Ovariohisterectomia, ne spune conf. dr. Alexandru Diaconescu, care a stat de vorbă cu Carmen Brumă.

Alegerea între cele două proceduri se face în funcție de mai multe considerente:

  • vârsta la care se practică intervenția;
  • preferințele chirurgului;
  • locul de elecție de abordare.

“În principiu, pe termen lung, sunt echivalente ca efect. În ceea ce privește vârsta, pentru că am abordat acest subiect, e bine ca toți proprietarii să fie informați că, în general, o sterilizare precoce prepubertară este infinit mai benefică, cu cât sterilizarea se face mai târziu în viața animalului, cu atât efectele benefice scad și eventual riscul de efecte secundare poate să apară", explică conf. dr. Alexandru Diaconescu.

Ce ar trebui să știe proprietarul de pisică, dacă alege să sterilizeze pisica

Sterilizarea animalelor este necesară la un moment dat, ne explică medicul care arată că apar anumite probleme la un moment dat în viața animalului de companie, care pot afecta familiile.

“Sunt o serie de probleme care apar pentru că nesterilizând atât pisica, cât și motanul vor avea tendința să-și manifeste comportamentul sexual normal, ceea ce la mascul înseamnă marcarea teritoriului cu urină, iar pentru femele înseamnă acele vocalizări din timpul căldurilor și e bine de știut că o pisicuță europeană are călduri cam lunar sau chiar la 3 săptămâni, deci poate foarte ușor să devină exasperant”, spune conf. dr. Alexandru Diaconescu pentru MediCOOL.

Când este cel mai bine să fie sterilizați motanul și pisica

Cele mai frecvente întrebări sunt legate de momentul oportun pentru sterilizarea pisicii: “Sunt foarte multe păreri contradictorii. Americanii au lansat la un moment dat ideea de sterilizare pediatrică care se făcea de pe la vârsta de 6/8 săptămâni. Ulterior, s-a arătat că nu e chiar o idee bună, pentru că toate structurile sunt foarte mici, foarte fine.

În același timp, însă, e bine să nu lăsăm nici să treacă pubertatea, deoarece, cu cât vor fi mai multe influențe hormonale pe aparatul genital și pe glanda mamară, cu atât vom pierde din efectele benefice, așa că răspunsul meu concret la întrebarea dumneavoastră este undeva în jurul vârstei de 4 până la 6 luni”, ne spune conf. dr. Alexandru Diaconescu la MediCOOL.

Ce presupune îngrijirea postoperatorie, post sterilizare

Cei mai mulți stăpâni ai animalelor de companie se tem de perioada postoperatorie, nu vor ca animalul lor să sufere și nici nu știu exact cum poate fi îngrijit acesta. Conf. dr. Alexandru Diaconescu ne face o serie de recomandări de care ar trebui să ținem cont: “Este extrem de simplă! Pentru masculi este practic zero. La mascul intervenția este extra abdominală, se fac două mici incizii acolo unde se află situate bursele testiculare care se vindecă de la sine în 3 zile.

Dacă este un mascul care stă doar în casă, chiar nu e necesar nimic. Dacă umblă și pe afară să zicem, ar fi bine vreo 3 zile să fie ținut în casă. Pentru femelă e un pic mai complicat, în sensul că e o mică incizie pe abdomen, deci tot la fel va trebui protejată de interacțiuni violente cu alte pisici, în cazul în care sunt mai multe pisici în casă.

E bine să nu i se permită să se urce pe dulap sau pe locuri înalte de unde ar putea cădea și cam atât. În general, dacă nu a existat o infecție în momentul intervenției, nu este necesară antibioterapie. Poate două-trei zile de un analgezic post operator și cam asta este tot”, spune conf. dr. Alexandru Diaconescu.

Cum se modifică nutriția pisicii după procedura de sterilizare

Aflăm de la specialist faptul că trebuie modificată nutriția în cazul pisicilor sterilizate pentru că, după o astfel de intervenție, există tendința spre obezitate.

“Fără doar și poate este necesar pentru că în urma acestor intervenții chirurgicale se modifică metabolismul hormonal și metabolismul la modul general al animalului, existând de regulă o tendință la obezitate și este mult mai simplu și mai comod să administrăm o dietă de bună calitate, cum ar fi de exemplu gama Purina PRO PLAN pentru pisici sterilizate, decât să ne chinuim să facem bucătărie pentru pisica noastră, care nu va avea niciodată același rezultat și va implica mult mai multă muncă și pierdere de timp”, ne recomandă conf. dr. Alexandru Diaconescu.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x