Antena Căutare

Nea Mărin organizează o nuntă pe cinste în Maramureș, exact așa cum o cere tradiția!

Luni și marți, de la 20:30, „Poftiți pe la noi: Poftiți de vă iubiți”, ajunge în Maramureș, unde Nea Mărin și echipa lui de vedete vor organiza o nuntă tradițională 100%, nuntă la care va participa întreaga comunitate.

Luni și marți, de la 20:30, „Poftiți pe la noi: Poftiți de vă iubiți”, ajunge în Maramureș, unde Nea Mărin și echipa lui de vedete vor organiza o nuntă tradițională 100%, nuntă la care va participa întreaga comunitate.

Maramureșul este fără doar și poate una din zonele țării care își păstrează încă și azi cu sfințenie tradițiile. Portul popular este purtat cu mândrie în zi de sărbătoare sau la evenimente speciale și fiecare moment important din viața omului este marcat cum se cuvine. Nunțile din Maramureș păstrează și azi tradiții de sute de ani.

• În Maramureș, spre deosebire de alte regiuni, mirii vin la biserică cu alaiuri separate, chiar și după slujbă plecând tot separat. Mai mult, uneori chiar și petrecerile de nuntă aveau loc separat. Astăzi însă alaiul se unește atât pe drumul spre biserică, cât și la petrecerea de nuntă.

• În timpul drumului spre biserică, bărbații din alai servesc sătenii și pe toți cu care se întâlnesc, cu pălincă, pentru a-i cinsti pe miri.

• Pentru a atrage norocul, datina cere să se arunce cu grâu atât peste miri cât și peste nuntași.

• Dansul este inaugurat de jocul miresei, obicei ce presupune oferirea unei sume de bani intr-un blid, pentru a castiga onoarea de a dansa cu mireasa.

• Pe vremuri, primul pas spre o nunta ca la carte, era petitul fetei de catre fecior. Acesta trebuia sa vina la casa ei si sa se prefaca a vrea sa cumpere fan, otava, malai sau grau. Un raspuns afirmativ din partea familiei fetei insemna ca acestia sunt de acord cu maritisul lor, iar pentru a-i comunica un raspuns negativ, se obsinuia ca petitorului sa i se spuna ca au numai paie de ovaz de vanzare.

• În Maramures, ca si in alte regiuni, se practica anuntarea nuntii prin sat si impodobirea steagului de nunta, simbol al vitalitatii si puterii masculine. In plus, maramuresenii pregatesc si „impletirea cununii” miresei, in cadrul unei petreceri a fetelor. Cununa miresei e impodobita cu ciucurei si oglinzi, oglinzile simbolizand viitoarea viata frumoasa si stralucitoare a mirilor.

L-a sărutat cu patos pe Octavian! Cosmina Păsărin s-a dezlănțuit și l-a buimăcit total pe actor!... Nicoleta Luciu, Elwira Petre, Nicolai Tand și Edi Stancu au organizat cea mai mare nuntă din Maramureș...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x