Actriţa americană Angelina Jolie, trimis special al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, face apel la susţinere pentru drepturile femeilor din Afganistan şi cere o reprezentare mai bună a lor în guvernul afgan.
Într-o scrisoare publicată miercuri de Time, ea îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia femeilor afgane. Din 2012, când a fost numită trimis special al ONU, Jolie a mers în peste 40 de misiuni pentru a se întâlni cu refugiaţi. Ea a donat 1 milion de dolari pentru Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, aceasta fiind cea mai mare donaţie făcută organizaţiei de o singură persoană.
„Când talibanii au luat puterea în 1996, au purtat un război împotriva femeilor afgane. Educaţia a fost interzisă pentru fete. Femeile au fost ţinute în casă şi le-a fost refuzat dreptul de a lucra. Ele au fost biciuite, bătute, mutilate şi ucise cu pietre pentru presupuse imoralităţi. Nu este istorie antică. Sunt amintiri vii pentru milioane de afgani”, a scris actriţa.
În prezent, femeile reprezintă aproximativ o treime din parlamentul Afganistanului şi serviciul civic, potrivit lui Jolie. Ocupă posturi de judecători, avocaţi şi profesori, dar încă sunt discriminate şi se confruntă cu violenţe.
Jolie susţine că trebuie ca femeile să fie incluse în mai multe funcţii guvernamentale de conducere, nu doar în delegaţii ce se ocupă de problemele femeilor.
„Drepturile femeilor trebuie să se regăsească pe agenda formală, nu retrogradate la evenimente secundare sau să fie responsabilitatea doar a delegaţiilor formate din femei”.
Angelina Jolie a cerut SUA şi altor ţări care au luptat alături în Orientul Mijlociu să susţină femeile afgane şi să refuze orice acord de pace care nu le protejează drepturile.
„Femeile afgane nu trebuie lăsate să îşi apere singure drepturile în faţa unei organizaţii care le-a tratat mereu ca fiinţe inferioare”, a mai scris ea.
Jolie a mai punctat faptul că, în Afganistan, femeile şi-au câştigat dreptul de a vota în 1919, cu un an înaintea Statelor Unite, iar Constituţia din 1960 le garantează drepturi egale.
„Războiul din Afganistan a fost o problemă de politică externă definitorie pentru generaţia noastră. După toate sacrificiile făcute, trebuie să căutăm să încheiem acest conflict în termenii corecţi. Avem nevoie de o pace construită pe drepturile omului pentru ca ea să dureze”, a conchis actriţa.
Acasă la Prodan și la Reghe, în Dubai! Anamaria Prodan a vorbit despre copiii ei. „M-a scutit de jumătate de milion de d... Mirela Boureanu Vaida a publicat prima fotografie cu bebelușul său! Uite cât de frumos este micuțul Tudor Ștefan!...