Antena Căutare

10 iulie: S-a nascut scriitorul francez Marcel Proust

Pe 10 iulie 1871 a venit pe lume scriitorul Marcel Proust, autor al romanului monumental “In cautarea timpului pierdut”. Manuscrisul romanului a aparut cu peripetii fiind respins initial de alt mare scriitor, Andre Gide, astfel incat Proust a publicat prima parte prin forte proprii.

Fiul unor burghezi instariti, Proust s-a nascut in partea sudica a Parisului, exact la doua luni dupa semnarea Tratatului de la Frankfurt, care a pus capat Razboiului Franco-Prusac (1870-1871). Nasterea sa s-a produs in contextul social foarte violent al suprimarii Comunei din Paris, si a corespuns fazei de consolidare a Celei de a Treia Republici franceze. O mare parte din materialul romanului “In cautarea timpului pierdut” priveste aceste schimbari, cu precadere declinul aristocratiei si ridicarea burgheziei care s-a produs in Franta exact in aceasta perioada istorica denumita fin de siècle.

La doar 9 ani Proust a suferit primul atac puternic de astm si, din acest motiv a fost nevoit sa-si petreasca vacantele in satul Illiers care a devenit model pentru orasul fictiv "Combray", in care au loc majoritatea scenelor din romanul “In cautarea timpului pierdut”. In ciuda sanatatii precare scriitorul a facut armata si a stationat la cazarma Coligny din Orléans, ceea ce i-a oferit o alta locatie pentru romanul sau.

Inceput in 1909 si terminat doar partial in anul mortii sale, ciclul de romane “In cautarea timpului pierdut” consta din sapte volume groase, cu peste 2.000 de personaje. Graham Greene l-a numit pe Proust "cel mai mare romancier al secolului XX", iar Somerset Maugham a numit romanul lui Proust "cea mai mare fictiune din toate timpurile pana in ziua de azi". Proust a murit inainte de a putea sa-si corecteze spalturile ultimelor trei volume, editate postum de fratele sau, Robert.

Proust si-a recunoscut homosexualitatea

Articolul continuă după reclamă

Viziunea de tip multi-nivel al lui Proust este considerata de critici drept absolut originala. El a satirizat aristocratia, a fost un analist al dragostei si al geloziei, si un pionier al romanului de introspectie si analiza ale constiintei. A creat peste 40 de personaje memorabile. Mai presus de toate mesajul cartii sale este afirmarea vietii.

Homosexualitatea e o tema importanta a operei sale. Astfel, dupa “Calea spre Guermantes” si in celelalte volume, in special in “Sodoma si Gomora”, Proust a recunoscut ca este homosexual. Se presupune ca a avut o relatie cu pianistul si compozitorul Reynaldo Hahn.

Prima parte, “Partea dinspre Swann” (1913), publicata initial pe cheltuiala sa, nu a atras atentia asupra sa. Cinci ani mai tarziu, cea de-a doua parte, “La umbra fetelor in floare” (1919), a avut un mare succes si a castigat prestigiosul Premiu Goncourt. Partile a treia si a patra, “Partea spre Guermantes” (2 volume, 1920-21) si “Sodoma si Gomora” (2 volume, 1921-22), au fost de asemenea bine primite.

Ultimele trei parti, lasate in manuscris la moartea sa, au fost publicate postum: Prizoniera (sau Captiva) (1923), Albertine a disparut (sau Fugara) (2 volume, 1925) si Timpul regasit (2 volume, 1927). Ca fapt divers, se pare ca marele scriitor André Gide a refuzat sa publice manuscrisul primei parti a romanului, “Partea dinspre Swann” la editura revistei Nouvelles Revue Française deoarece i s-a parut "dezlanat".

Proust si-a petrecut ultimii trei ani de viata inchis in celebra sa camera cu peretii din dopuri de pluta, si a lucrat zi si noapte la incheierea romanului sau, ramas neterminat in ciuda tuturor acestor eforturi. A murit in 1922 din cauza unei bronsite capatate in timp ce vizita expozitia pictorului sau olandez preferat, Vermeer si este inmormantat in cimitirul Père Lachaise din Paris.

Iata si alte evenimente care au avut loc intr-o zi de 10 iulie:

138 – Imparatul roman Hadrian a murit in urma unui atac de cord. Hadrian a fost al treilea dintre asa-zisii „cei cinci imparati buni ai Imperiului Roman”. In Britannia, Hadrian a construit zidul defensiv ce ii va purta numele, si care trasa granita de nord a Imperiului Roman.

1099 – A decedat El Cid, avand numele real de Rodrigo Díaz de Vivar. El Cid este considerat ca fiind unul dintre liderii luptei de eliberare a spaniolilor, Reconquista, de sub dominatia araba. Este personajul principal a celui mai vechi poem epic spaniol: “Cantar de Mio Cid”. In 1961 a fost realizat filmul “El Cid”, cu Charlton Heston si Sophia Loren in rolurile principale, care a transpus in imagini legenda.

1509 – S-a nascut Jean Calvin, reformator religios francez. Alaturi de Martin Luther, a fost unul din initiatorii Reformei protestante, in opozitie cu anumite dogme si rituri ale Bisericii Catolice romane. Calvin a dezvoltat o doctrina, calvinismul, relativ diferita de aceea a lui Luther, in special in ceea ce priveste practicarea cultului, considerata o radicalizare a luteranismului.

1856 – S-a nascut Nikola Tesla, fizician si inventator american de origine sarba. Inventiile, precum si munca teoretica ale lui Tesla au pus bazele cunostintelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrica, sistemele de curent alternativ, incluzand sistemele polifazice, sistemele de distributie a puterii si motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revolutie Industriala. Cu numele sau a fost botezata unitatea de masura a inductiei magnetice din Sistemul International.

1895 – S-a nascut Carl Orff, compozitor si dirijor german, cunoscut mai ales pentru opera pe care a compus-o, Carmina Burana.

1940 – Al Doilea Razboi Mondial. In Franta a fost instaurat guvernul regimului de la Vichy.

1940 – Al Doilea Razboi Mondial. A inceput Batalia pentru Anglia prin atacuri ale aviatiei germane, Luftwaffe, impotriva convoaielor britanice din Canalul Manecii.

1942 – Al Doilea Razboi Mondial. Fortele americane au descoperit in insula Akutan un avion Mitsubishi A6 Zero intact, cu ajutorul caruia vor invata caracteristicile de zbor ale aviatiei japoneze.

1946 – In Ungaria hiperinflatia a atins cota record de 348, 46% pe zi, preturile dublandu-se la fiecare 11 ore.

1951 – A venit pe lume Vasile Seicaru, autor si interpret roman de muzica folk. S-a lansat cu ajutorul Cenaclului Flacara si a lansat urmatoarele hituri: “Aruncarea in valuri”, “Citeste numai la final”, Viata-i viata, banu-i ban”. La sfarsitul anilor ’80 a format un cuplu de mare succes cu Stefan Hrusca.

1955 – S-a nascut Maria Dragomiroiu, interpreta de muzica populara. Avand o voce cu un timbru deosebit, a fost comparata cu marea cantareata Maria Tanase.

1985 - A fost reintrodusa in Statele Unite ale Americii vechea formula clasica a „Coca-Cola", in urma controverselor legate de schimbarea numelui din „Coca-Cola" in „New Coke".

1985 – Vasul Greenpeace, “Rainbow Warrior”, a fost scufundat in portul neozeelenadez Auckland de catre agenti secreti francezi.

1992 – La Miami, Florida, fostul dictator panamez Manuel Noriega a fost condamnat la 40 de ani de inchisoare pentru trafic de droguri.

1994 - Romania a pierdut in fata Suediei calificarea in semifinale Campionatului Mondial de Fotbal din SUA, unde putea intalni echipa Braziliei. Meciul s-a incheiat la penalty-uri cu scorul de 6-5 pentru nordici, din partea echipei noastre ratand executiile Belodedici si Dan Petrescu.

1997 - Presedintii S.U.A. si Frantei, Bill Clinton si Jacques Chirac, au devenit cetateni de onoare ai Capitalei, printr-o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

1997 - La Londra, oamenii de stiinta au raportat a rezultatele analizelor ADN ale unui schelet de Neanderthal, care sprijina teoria dezvoltarii umane in afara Africii si o plaseaza undeva cu 100.000 pana la 200.000 de ani in urma.

2006 – Liderul independentist cecen Samil Basaev a murit in urma unei explozii, care se pare ca a fost provocata de agenti ai serviciului secret rus, FSB. A participat la razboaiele de independenta ale cecenilor impotriva ocupatiei rusesti. Apoi, a condus un razboi de gherila si este considerat responsabil de atacurile teroriste cu luare de ostateci de la Beslan si de la Teatrul Nord-Ost, din Moscova, soldate cu sute de morti.

Angela Similea sau cum “Sa mori de dragoste ranita”... Costumul popular, la moda in Targu Jiu. A inceput Festivalul International de Folclor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x