Debutul cinematografic l-a cunoscut in 1963, cu un rol in filmul "Strainul", adaptare cinematografica a romanului omonim, scris de Titus Popovici.
In general din cauza aspectului sau a fost distribuit in roluri negative, fie ca ne referim la roluri de gansteri autohtoni, in seria de filme cu comisarul Moldoveanu, regizata de Sergiu Nicolaescu, fie la roluri de parveniti, Pirgu din „Craii de Curtea veche” sau Stanica Ratiu in „Felix si Otilia”. Din acest motiv nu i s-a incredintat rolul de a recita poezii patriotice si ode inchinate "Conducatorului iubit" in super-montarile cu iz propagandistic din marele spectacol „Cantarea Romaniei”.
Multe din rolurile sale raman intiparite in memoria publicului, in special prin trasaturile de caracter ale personajelor si prin replicile celebre. Printre cele mai importante roluri ale sale se numara:
- Paraipan (“Un comisar acuza”, 1974 si "Revansa", 1978). Interpretarea liderului regional Paraipan a intrat in istoria cinemtografiei romanesti, ca de altfel toata seria filmelor cu comisarul Moldovan, regizate de Sergiu Nicolaescu.
- Lascarica (“Cu mainile curate”, 1972). Personajul Lascarica a generat una dintre cele mai cunoscute replici dintr-un film romanesc: "Nu trage dom' Semaca! Sunt eu, Lascarica!".
- Diplomatul (“Prin cenusa imperiului, 1975, regia Andrei Blaier), un personaj caracterizat prin perfidie, orgoliu si cinism.
Gheorghe Dinica a decedat in data de 10 noiembrie 2009, ora 13:00, in urma unui stop cardiac sub ventilatie, cu toate ca timp de treizeci de minute s-au efectuat manevre de resuscitare. Gheorghe Dinica, in varsta de 75 de ani, a fost diagnosticat cu disfunctie multipla de organe, soc septic, insuficienta cardio-respiratorie, insuficienta renala cronica acutizata, insuficienta respiratorie acuta (bronhopneumonie), disfunctie digestiva, disfunctie hepatica etc. Maestrul era internat in cadrul Spitalului Clinic de Urgentǎ Bucuresti (Floreasca) din data de 22 octombrie 2009.
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 10 noiembrie:
1444 - Armatele otomane ii inving pe unguri in "Batalia de la Varna", consolidandu-si in acest fel controlul asupra Constantinopolului si marcand inceputul expansiunii otomane in Balcani.
1483 – S-a nascut teologul german Martin Luther. Ideile lui au dus la aparitia unor reforme care au dat nastere Bisericii Evanghelice-Luterane. Primele idei ale Reformei protestante au fost enuntate de Martin Luther in 1517, in calitatea sa de preot catolic si profesor de exegeza la Universitatea din Wittenberg. Excomunicarea sa din Biserica Catolica a survenit in anul 1521. Astfel, s-a produs scindarea religioasa intre catolici si mai multe confesiuni protestante.
1508 - A aparut, din initiativa lui Radu cel Mare (1495-1508), Liturghierul slavon, tiparit de calugarul Macarie, prima carte tiparita in Țara Romaneasca.
1688 - S-a terminat tiparirea Bibliei in limba romana. Textul a fost definitivat din initiativa lui Serban Cantacuzino, domnul Munteniei.
1759 – A venit pe lume poetul si dramaturgul german Friedrich von Schiller, considerat ca fiind unul dintre „printii poeziei germane”.
1871 - Exploratorii Henry Stanley si David Livingstone se intalnesc pentru prima oara. Amandoi iau parte la expediitii de cautare a izvoarelor Nilului.
1895 – A murit scriitorul si istoricul Alexandru Odobescu. A fost ministru al monumentelor (1863-1864), si profesor de arheologie la Universitatea din Bucuresti. Este autorul unui tratat de istorie a arheologiei (Istoria arheologiei, 1877) si a unei monografii dedicate tezaurului de la Pietroasa descoperit in perioada profesoratului sau. Este autorul unor nuvele istorice (Mihnea Voda cel Rau, Doamna Chiajna, 1860) si volume de eseuri (Cateva ore la Snagov, 1909; Pseudokynegeticos, 1874).
1925 - S-a nascut actorul britanic Richard Burton. A jucat in filme de mare succes in epoca: “Cleopatra” (1963), “Hamlet” (1964), “Where Eagles Dare” (1968), sau “Raid on Rommel” (1971). A avut o relatie de dragoste tumultoasa cu actrita Elizabeth Taylor.
1928 - Hirohito a devenit al 124-lea imparat al Japoniei.
1938 – A murit liderul turc Mustafa Kemal Ataturk. Este fondatorul Turciei moderne, pe care a condus-o in calitate de presedinte din 1923 pana la moartea sa. In practica, a fost un dictator moderat care a implementat o serie de reforme cu caracter democratic. Guvernarea lui s-a bazat pe republicanism, nationalism, secularism, populism si etatism.
1951 - A fost efectuata prima convorbire telefonica la distanta, fara sa fie nevoie de asistenta unui operator.
1970 - Marele Zid Chinezesc a fost deschis pentru turism. De atunci a fost vizitat de sute de milioane de oameni din toata lumea.
1982 – A murit politicianul sovietic Leonid Brejnev, conducatorul URSS intre 1964 si 1982. A fost prim-secretar al Partidului in Moldova Sovietica si a fost promotorul interventie militare a trupelor Pactului de la Varsovia in Cehoslovacia (1968) si a actiunii militare sovietice in Afganistan (1979) . Sub conducerea lui Uniunea Sovietica a intr-o perioada de blocaj numita “stagnare brejnevista”.
Și-a dat viața pentru libertate. Peter Fechter a sângerat până la moarte după ce a fost împușcat în timp ce încerca să t... 11 noiembrie 1918: Moare ultima victima a Primului Razboi Mondial, cu 1 minut inainte de incetarea conflictului...