- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 15 decembrie:
1802 – S-a nascut renumitul matematician maghiar Janos Bolyai. Numele sau il poarta Universitatea Babes-Bolyai, din Cluj. S-a facut remarcat prin lucrarile in domeniul geometriei non-euclidiene.
1832 – S-a nascut inginerul si constructorul francez Gustave Eiffel. A ramas in istorie pentru construirea Turnului Eiffel, din centrul Parisului, realizat pentru a ilustra dezvoltarea industriala a Frantei la Expozitia Universala din 1889. In Romania el a realizat podul de peste Prut, de la Ungheni (1876), Grand Hotel Traian, din Iasi (1882) si mausoleul familiei Petre P. Carp, de la Tibanesti, judetul Iasi.
1840 - Ramasitele pamantesti ale lui Napoleon I au fost aduse in Franta de pe Insula Sfanta Elena, locul in care a murit, si depuse in Domul Invalizilor din Paris.
1860 - Imparatul Austriei, Franz Joseph I, a hotarat alipirea Banatului la Ungaria fara a tine seama de cererea romanilor banateni de a se infiinta in Banat un "Capitanat roman".
1868 – A avut loc concertul inaugural al "Societatii Filarmonice Romane", sub bagheta lui Eduard Wachmann, primul director al orchestrei. In program au fost lucrari de Mozart, Haydn, Beethoven, Mendelssohn Bartholdy.
1876 - A luat fiinta Cercul Militar al ofiterilor din garnizoana Bucuresti, actualul Cerc Militar National; Constructia Palatul Cercului Militar National, sediu de astazi al institutiei, a inceput in anul 1911 si s–a incheiat in 1923.
1887 – S-a nascut scriitoarea si pianista Cella Delavrancea. A fost fiica scriitorului Barbu Stefanescu Delavrancea si sora cu arhitecta Henrieta Delavrancea si una dintre prietenele intime ale Reginei Maria. A scris și a publicat sute de cronici muzicale și de texte consacrate fenomenului muzical. Extrem de longeviva, a fost primul artist din istoria culturii romane care a participat la sarbatorirea propriului centenar, in 1988, la Ateneul Roman, printr-un concert de gala in care a cantat alaturi de pianistul Dan Grigore.
1914 – Primul Razboi Mondial. Armata sarba recapturat capitala Belgrad, dupa o contraofensiva spectaculoasa care a dat peste cap unitatile austro-ungare si le-a respins dincolo de granitele de atunci ale Serbiei.
1938 - Memorandumul romanilor din Transilvania (Ardeal, Banat, Crisana si Maramures), semnat de Iuliu Maniu, Mihai Popovici si inca 48 de fruntasi ai PNT a fost prezentat regelui Carol al II–lea. In document se cerea "o schimbare de regim radicala" si respectarea principiilor democratice conform hotararilor de la Alba Iulia din 1918.
1939 - La Atlanta a avut loc premiera filmului "Pe aripile vantului", in regia lui Victor Fleming, avandu–i ca protagonisti pe Vivien Leigh si Clark Gable. Filmul a intrat in istorie ca o capodopera a genului fiind castigator a zece premii Oscar, record care a rezistat timp de 20 de ani.
1945 - Generalul american Douglas MacArthur, in calitate de comandant suprem al Fortelor Aliate in Pacific si al fortelor de ocupatie din Japonia, a emis un ordin prin care shintoismul si-a pierdut calitatea de religie de stat in aceasta tara asiatica invinsa in Al Doilea Razboi Mondial.
1947 – S-a nascut filologul si politicianul George Pruteanu. A fost un fervent aparator al limbii romane pe care a sustinut-o si prin emisiunea de televiziune “Doar o vorba sa-ti mai spun”. A introdus in Parlament un proiect de lege in 1997, devenit cunoscut ca "Legea Pruteanu", care cerea ca toate textele publice (inclusiv reclamele) in limbi straine sa contina si traducerea in romana.
1961 – Conducatorul nazist Adolf Eichmann a fost condamnat la moarte de un tribunal din Ierusalim fiind gasit vinovat la toate cele 15 capete de acuzare, inclusiv pentru crime de razboi, crime impotriva umanitatii, crime impotriva poporului evreu si pentru faptul ca fost membru al unei organizatii interzise.
1964 - Oficialitatile canadiene au arborat pentru prima data actualul steag al tarii avand o frunza de artar in centru, pe fond alb.
1965 - Navetele spatiale americane "Gemini 6" si "Gemini 7" au realizat prima intalnire in spatiu.
1970 - Naveta cosmica ruseasca Venera–7 efectueaza prima aterizare a unei sonde spatiale pe planeta Venus.
1995 - La Conferinta Uniunii Europene de la Madrid sefii de stat si de guvern au convenit asupra lansarii noii monede europene. Aceasta a fost denumita "EURO" si a inlocuit moneda nationala din Germania, Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda, Grecia la 1 ianuarie 2002.
1999 – Germania a acceptat sa plateasca 10 milioane de marci drept compensatii persoanelor care au fost supuse la munca fortata in timpul nazismului
2001 - A fost redeschis, pentru public, Turnul din Pisa, inchis in 1990 pentru consolidare.
2002 - Pentru prima data, Romania a fost nominalizata in cadrul galei Premiilor MTV Europa (Barcelona) prin introducerea sectiunii "Cel mai bun artist roman"; castigatoare a fost trupa "Animal X".
14 decembrie 1918: S-a nascut marele actor Radu Beligan... Florin Piersic a primit cetatenia Republicii Moldova...