Antena Căutare

15 februarie 1840: S-a nascut Titu Maiorescu, autorul teoriei “formelor fara fond”

In data de 15 februarie 1840 a venit pe lume Titu Maiorescu, academician, avocat, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, politician si scriitor roman, prim-ministru al Romaniei intre 1912 si 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Romane, personalitate remarcabila a Romaniei sfarsitului secolului al XIX-lea si inceputului secolului XX. Maiorescu este autorul celebrei teorii sociologice a “formelor fara fond”, baza Junimismului politic si „piatra de fundament” pe care s-au construit operele lui Mihai Eminescu, Ion Creanga, Ion Luca Caragiale sau Ioan Slavici.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 15 februarie:

1642 – S-a nascut fizicianul si astronomul italian Galileo Galilei. Din momentul in care a inceput sa sustina public heliocentrismul, teoria care sustine ca Soarele este centrul universului, a intampinat o puternica opozitie din partea a numerosi filosofi si clerici. A fost denuntat si judecat de inchizitie fiind fortat sa-si retracteze afirmatiile.

1690 - S–a incheiat, la Sibiu, tratatul secret dintre Constantin Cantemir, domnul Moldovei si Sfantul Imperiu Roman. In tratat se stipula ca Moldova va sprijini actiunile antiotomane ale imperiului condus de Casa de Habsburg.

1851 – S-a nascut Spiru Haret, matematician, astronom, pedagog, reformator al invatamantului romanesc, ministru al cultelor si instructiunii publice), academician. A predat mecanica rationala si geometria analitica la Universitatea din Bucuresti (1878-1910). Din 1879 s-a facut cunoscut drept "om al scolii", urmand o viata de inspector si de om politic, lucrand in favoarea scolii si a educatiei. El a fost cel mai mare reformator al scolii romanesti din secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.

Articolul continuă după reclamă

1864 - A aparut revista Romania militara, devenita la 8 decembrie 1897, prin decretul regelui Carol I, revista oficiala a Marelui Stat Major al Armatei Romane.

1876 - Apare lunar (pana la 15 mai 1876), la Bucuresti, "Revista literara si stiintifica", sub indrumarea lui Bogdan Petriceicu Hasdeu si Dimitrie Brandza.

1877 – S-a nascut Louis Renault, industrias francez, fondatorul grupului cu acelasi nume, pilot de curse si un pionier al automobilismului.

1933 - La Bucuresti, a inceput greva ceferistilor de la Atelierele Grivita (15-23 februarie).

1933 – S-a nascut la Iasi muzicologul Iosif Sava. In 1980 a inceput activitatea la televiziune, pe programul 2 al TVR, realizand saptamanal emisiunea "Serata muzicala TV", emisiune ce a fost scoasa din grila de programe in 1985. In 1990 Iosif Sava a reluat emisiunea, pe care a realizat-o ca pe un forum de discutie cu cei mai reprezentativi oameni de cultura romani, gravitand in jurul muzicii, dar cu trimiteri la politica culturala si la problemele contemporaneitatii.

1949 - Pentru prima oara, problema lichidarii marii proprietati agricole a aparut pe ordinea de zi a sedintelor Secretariatului Biroului Politic al C.C. al P.R.M.

1965 - Emblema frunzei de artar a devenit steagul oficial al Canadei.

1965 – A incetat din viata Nat King Cole, pianist, compozitor, interpret de jazz si cantaret american. A realizat numeroase lucruri in folosul comunitatii afro-americane din SUA, in acea vreme discriminarea fiind inca acceptata. A fost primul afro-american (negru) care a avut propriul show la radio si, apoi, propriul show la televiziune.

1969 - A fost inaugurata linia ferata electrificata Bucuresti – Brasov, prima de acest fel din Romania.

1980 - A fost lansata la apa, la Braila, prima nava de pescuit oceanic construita in Romania.

1989 - Ultimii militari sovietici au parasit Afganistanul dupa aproape zece ani de la interventia lor, in decembrie 1979, in sprijinul guvernului promarxist de la Kabul – Ziua nationala a salvarii.

1990 - A fost infiintata Uniunea Teatrelor din Romania - UNITER , avandu-l ca presedinte pe actorul Ion Caramitru.

1991 - A luat fiinta "Grupul de la Visegrad", organizatie de cooperare regionala reunind Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia.

1995 - Romania depune la secretariatul general al ONU instrumentele de ratificare a Conventiei privind interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si folosirii armelor chimice, precum si distrugerea acestora, semnata la Paris, la 13 ianuarie 1993.

2000 - Presedintele Germaniei, Johannes Rau, aflat in vizita in Israel, si-a cerut in mod solemn iertare poporului evreu pentru Holocaust.

2003 – A avut loc un protest global impotriva declansarii ofensivei americane din Irak in peste 600 de orase din intreaga lume.

Dupa „Ziua indragostitilor", urmeaza “Noaptea indragostitilor”: Antivalentine’s Party, in Fabrica!... Andrea Bocelli va sustine un concert in Romania: 25 mai, Romexpo!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x