Live acumFilm: Pisicile aristocrate (r)
Prime Time 20:00Film: Parker

15 februarie 1840: S-a nascut Titu Maiorescu, autorul teoriei “formelor fara fond”

In data de 15 februarie 1840 a venit pe lume Titu Maiorescu, academician, avocat, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, politician si scriitor roman, prim-ministru al Romaniei intre 1912 si 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Romane, personalitate remarcabila a Romaniei sfarsitului secolului al XIX-lea si inceputului secolului XX. Maiorescu este autorul celebrei teorii sociologice a “formelor fara fond”, baza Junimismului politic si „piatra de fundament” pe care s-au construit operele lui Mihai Eminescu, Ion Creanga, Ion Luca Caragiale sau Ioan Slavici.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 15 februarie:

1642 – S-a nascut fizicianul si astronomul italian Galileo Galilei. Din momentul in care a inceput sa sustina public heliocentrismul, teoria care sustine ca Soarele este centrul universului, a intampinat o puternica opozitie din partea a numerosi filosofi si clerici. A fost denuntat si judecat de inchizitie fiind fortat sa-si retracteze afirmatiile.

1690 - S–a incheiat, la Sibiu, tratatul secret dintre Constantin Cantemir, domnul Moldovei si Sfantul Imperiu Roman. In tratat se stipula ca Moldova va sprijini actiunile antiotomane ale imperiului condus de Casa de Habsburg.

1851 – S-a nascut Spiru Haret, matematician, astronom, pedagog, reformator al invatamantului romanesc, ministru al cultelor si instructiunii publice), academician. A predat mecanica rationala si geometria analitica la Universitatea din Bucuresti (1878-1910). Din 1879 s-a facut cunoscut drept "om al scolii", urmand o viata de inspector si de om politic, lucrand in favoarea scolii si a educatiei. El a fost cel mai mare reformator al scolii romanesti din secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.

1864 - A aparut revista Romania militara, devenita la 8 decembrie 1897, prin decretul regelui Carol I, revista oficiala a Marelui Stat Major al Armatei Romane.

1876 - Apare lunar (pana la 15 mai 1876), la Bucuresti, "Revista literara si stiintifica", sub indrumarea lui Bogdan Petriceicu Hasdeu si Dimitrie Brandza.

1877 – S-a nascut Louis Renault, industrias francez, fondatorul grupului cu acelasi nume, pilot de curse si un pionier al automobilismului.

1933 - La Bucuresti, a inceput greva ceferistilor de la Atelierele Grivita (15-23 februarie).

1933 – S-a nascut la Iasi muzicologul Iosif Sava. In 1980 a inceput activitatea la televiziune, pe programul 2 al TVR, realizand saptamanal emisiunea "Serata muzicala TV", emisiune ce a fost scoasa din grila de programe in 1985. In 1990 Iosif Sava a reluat emisiunea, pe care a realizat-o ca pe un forum de discutie cu cei mai reprezentativi oameni de cultura romani, gravitand in jurul muzicii, dar cu trimiteri la politica culturala si la problemele contemporaneitatii.

1949 - Pentru prima oara, problema lichidarii marii proprietati agricole a aparut pe ordinea de zi a sedintelor Secretariatului Biroului Politic al C.C. al P.R.M.

1965 - Emblema frunzei de artar a devenit steagul oficial al Canadei.

1965 – A incetat din viata Nat King Cole, pianist, compozitor, interpret de jazz si cantaret american. A realizat numeroase lucruri in folosul comunitatii afro-americane din SUA, in acea vreme discriminarea fiind inca acceptata. A fost primul afro-american (negru) care a avut propriul show la radio si, apoi, propriul show la televiziune.

1969 - A fost inaugurata linia ferata electrificata Bucuresti – Brasov, prima de acest fel din Romania.

1980 - A fost lansata la apa, la Braila, prima nava de pescuit oceanic construita in Romania.

1989 - Ultimii militari sovietici au parasit Afganistanul dupa aproape zece ani de la interventia lor, in decembrie 1979, in sprijinul guvernului promarxist de la Kabul – Ziua nationala a salvarii.

1990 - A fost infiintata Uniunea Teatrelor din Romania - UNITER , avandu-l ca presedinte pe actorul Ion Caramitru.

1991 - A luat fiinta "Grupul de la Visegrad", organizatie de cooperare regionala reunind Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia.

1995 - Romania depune la secretariatul general al ONU instrumentele de ratificare a Conventiei privind interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si folosirii armelor chimice, precum si distrugerea acestora, semnata la Paris, la 13 ianuarie 1993.

2000 - Presedintele Germaniei, Johannes Rau, aflat in vizita in Israel, si-a cerut in mod solemn iertare poporului evreu pentru Holocaust.

2003 – A avut loc un protest global impotriva declansarii ofensivei americane din Irak in peste 600 de orase din intreaga lume.

Recomandari