Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Film: Jaf in stil italian

15 septembrie 2009: A murit marele actor roman de teatru si film Nicu Constantin

Considerat unul dintre cei mai mari actori romani de comedie, Nicu Constantin a incetat din viata pe 15 septembrie 2009, in urma unui stop cardiorespirator. Avea 70 de ani si era internat de peste patru luni la Spitalul Clinic Militar de Urgenta din Capitala, din cauza problemelor pulmonare severe. A fost timp de 40 de ani angajat al Teatrului de Revista Constantin Tanase, perioada in care a sustinut peste 9.000 de reprezentatii pe scena acestuia. In palmaresul actorului se numara peste 30 de filme de scurt si lung metraj, 600 de emisiuni de radio si peste 300 de televiziune. A jucat rolurili memorabile in filme precum "Muschetarii in vacanta" (1984), "Secretul lui Bachus" (1983), “Harababura” (1990) sau “Ora zero” (1979). In 2006, a primit premiul UNITER pentru intreaga activitate.

1254 – S-a nascut navigatorul venetian Marco Polo. Este cunoscut datorita relatarilor sale despre o calatorie in China, desi esta indoieli despre autenticitatea acestora.

1353 - Imparatul Carol al IV-lea de Luxemburg si regele Ungariei, Ludovic I, incheie acordul de succesiune pentru tronul Ungariei.

1440 – Unul din primii criminali in serie cunoscuti, Gilles de Rais, este luat in custodie dupa ce este acuzat de episcopul de Nantes.

1486 – A inceput constructia unui nou palat domnesc la Harlau, din porunca domnului Moldovei, Stefan cel Mare.

1521 – A incetat din viata Neagoe Basarab, domn al Tarii Romanesti intre 1512 si momentul decesului. Este ctitorul complexului monahal si al bisericii monument din Curtea de Arges, acolo unde se si odihnesc resturile sale pamantesti. Este autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii vechi, “Invatarurile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie”, scrisa in slavona. A fost canonizat in 2008.

1538 – Este instaurata dominatia Moldovei de catre otomani. Sultanul Suleiman I il numeste domn pe Stefan Lacusta.

1616 – Se deschide prima scoala publica, non-aristocratica din Europe, in Frascati, Italia.

1644 – Giambattista Pamfili este ales noul suveran pontif, devenind Papa Inocentiu al X-lea.

1774 – Incepe prima domnie, de 8 ani, a lui Alexandru Ipsilanti in Tara Romaneasca. A reorganizat fiscalitatea si administratia, iar in domeniul justitiei, a promulgat un nou cod de legi – „Pravilniceasca condica". A mai fost domn al Tarii Romanesti intre 1796 si 1797, devenind domnitor al Moldovei din 1786 pana in 1788.

1806 – Armatele franceze predau Bavariei orasul liber imprerial Nuremberg.

1821 – Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua si Costa Rica isi declara concomitent independenta fata de Regatul Spaniei.

1830 – Este inaugurata prima cale ferata din lume, in Anglia. Linia ferata facea legatura intre orasele Liverpool si Manchester.

1890 – S-a nascut scriitoarea de origine britanica Agatha Christie. “Regina Crimei”, asa cum a fost supranumita, este considerata unul din cei mai importanti si inovativi autori ai genului politist si este cel mai cunoscuta datorita seriei ce il are in prim plan pe Hercule Poirot. Cartea Recordurilor a fost numita, printre altii, cel mai vandut scriitor al tuturor timpurilor, impreuna cu William Shakespeare. UNESCO o considera autorul individual tradus in cele mai multe limbi (cel putin 56). Pana in 2006, cartile sale se vaduresa in doua miliarde de exemplare in toata lumea.

1894 – S-a nascut regizorul francez de film Jean Renoir. “Grand Illusion” (1937) si “The Rules of the Game” (1939), pelicule regizate de el, sunt adesea mentionate de critici ca fiind printre cele mai bune filme din istoria cinematografiei.

1916 – Primul Razboi Mondial: tancurile sunt folosite pentru prima oara in lupta, in Batalia de la Somme.

1926 – A incetat din viata filosoful german Rudolf Eucken, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1908.

1935 - In dupa-amiaza zilei de 15 septembrie 1935, conducatorul absolut al Germaniei naziste, Adolf Hitler, anunta doua noi masuri impotriva evreilor, cunoscute ca Legile de la Nuremberg. Prima, Legea pentru protectia sangelui german si a onorii germane, interzicea atat casatoriile si raporturile sexuale intre evrei si cetateni (germani), cat si angajarea femeilor germane de sub 45 de ani in serviciul unei familii evreiesti. A doua, Legea cetateniei Reichului, ii declara pe cei fara sange german “subiecti ai statului”. In aceeasi zi se adopta si un nou drapel national, cu simbolul svasticii. A mai fost adoptata si o a treia masura, Legea stindardului, care le interzicea evreilor sa afiseze culorile nationale, steagul sau simbolul Reich-ului. Cei care nu se supuneau acestor legi erau pedepsiti cu munca silnica, amenzi si inchisoare.

1946 - Abolirea monarhiei si proclamarea Republicii Populare Bulgare. Gheorghe Dimitrov a fost ales presedinte al Consiliului de Ministri.

1946 – S-a nascut actorul american Tommy Lee Jones. A jucat roluri de mare succes, precum Two-Face in “Batman Forever” sau Agentul K din trilogia extrem de populara “Barbati in negru” (Men in Black).

1949 – Este ales primul cancelar al Republicii Federale Germania, Konrad Adenauer, in varsta de 73 de ani. A reusit apropierea tarii sale de Franta, punand impreuna cu Charles de Gaulle bazele aliantei franco-germane, care a pus bazele Uniunii Europene.

1976 – S-a nascut violonistul roman Alexandru Tomescu, castigator a numeroase premii nationale si internationale la festivaluri de muzica clasica. A sustinut peste 200 de concerte si recitaluri in 26 de tari.

1984 – S-a nascut printul Harry de Wales, al treilea in ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii. Este al doilea copil al cuplului format din printul Charles si Lady Diana, printesa de Wales. Are o cariera militara de succes si a luptat chiar in prima linie a razboiului din Afghanistan.

2000 – Se da startul editiei cu numarul 27 a Jocurilor Olimpice de Vara, la Sydney, Australia.

2005 - Seara de vis a fotbalului romanesc: Steaua Bucuresti invinge cu 3-0 pe Valerenga, in deplasare. Dinamo Bucuresti invinge cu 5-1 pe Everton Liverpool, acasa. Rapid Bucuresti face 1-1 cu Feyenoord, care in retur a fost un avantaj pentru echipa romaneasca.

2008 – A incetat din viata Richard Wright, unul dintre membrii fondatori ai celebrei trupe britanice de rock progresiv, Pink Floyd. Claviaturist (pian, orga, saxofon, sintetizator, trombon, chitara) si cantaret autodidact, a fost fidel grupului timp de mai mult de 35 de ani

sursa foto: hepta.ro

Recomandari