- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 18 septembrie:
53 – S-a nascut imparatul roman Traian. Imparat intre 98 - 117 a fost al doilea dintre cei asa-zisi cinci imparati buni ai Imperiului Roman si unul dintre cei mai importanti ai acestuia. In timpul domniei sale, imperiul a ajuns la intinderea teritoriala maxima. In 106 a cucerit Dacia, pe care a colonizat-o si a anexat-o ca provincie romana.
1569 – A murit pictorul flamand Pieter Bruegel cel Batran. Gratie originalitatii si unicitatii operei sale, ocupa un loc exceptional in istoria picturii. Artistul renunta la traditiile si tiparele Renasterii, dar profita la maximum de experientele predecesorilor sai flamanzi si italieni pentru a-si dezvolta propriul stil.
1600 – A avut loc batalia de la Miraslau, in care Mihai Viteazul a fost invins de trupele austriece ale generalului Gheorghe Basta.
1851 - A aparut prima editie a ziarului american The New York Times sub titlul The New York Daily Times.
1905 – S-a nascut Greta Garbo, celebra actrita americana de origine suedeza. A fost o mare vedeta la Hollywood in perioada filmului mut si a filmului clasic. A fost nominalizata de patru la Premiul Oscar si a primit acest premiu pentru intreaga cariera in 1954. Din 1941 a iesit din lumea showbiz-ului si a preferat sa traiasca o viata retrasa, departe de ochii presei si a publicului larg.
1909 – A murit istoricul si folcloristul roman Grigore Tocilescu. Este coautor al lucrarii Marele Dictionar Geografic al Romaniei, aparut in 5 volume la Bucuresti, in perioada 1898-1902. Tocilescu este unul din primii istorici care s-a ocupat de studiul civilizatiilor de pe teritoriul fostei Dacii. A lasat trei lucrari impresionante: Dacia inainte de romani, Monumentul de la Adamclisi in colaborare cu O. Benndorf si G. Niemann si “Fouilles et recherches archéologiques en Roumanie”.
1911 - Regizorul Grigore Brezeanu a realizat primul film artistic romanesc - "Amor fatal", "drama sentimentala aranjata pentru cinematograf". Acesta corespundea aspectelor dominante ale productiei mondiale din acea vreme. Din distributie faceau parte Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian.
1911 – Prim-ministrul Rusiei, Piotr Stolipin, a murit la patru zile dupa ce fusese impuscat de doua ori, in piept, de un extremist de stanga, in timp ce viziona alaturi de tarul Nicolae al II-lea un concert la Opera din Kiev.
1914 - S-a incheiat Acordul secret ruso-roman prin care Rusia, in schimbul neutralitatii prietenoase a Romaniei, recunostea dreptul tarii noastre asupra teritoriilor locuite de romani aflate in Austro-Ungaria.
1923 – S-a nascut regina Ana de Bourbon-Parma, sotia regelui Mihai I al Romaniei. I-a daruit regelui cinci fete, Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria. Cuplul regal locuieste in Romania, avand resedinta la Palatului Elisabeta, din Bucuresti, si la castelul Savarsin, din judetul Arad.
1931 - A inceput agresiunea Japoniei impotriva Chinei. Actiunile agresive ale Japoniei au drept rezultat ocuparea in mai putin de cinci luni a intregului teritoriu al Chinei de nord-est - Manciuria.
1947 - A fost inaugurat Teatrul Municipal din Bucuresti, cu piesa "Insula", de Mihail Sebastian.
1951 – A avut loc premiera in S.U.A. a filmului “Un tramvai numit dorinta”, realizat dupa piesa cu acelasi titlu a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul a fost regizat de Elia Kazan, care a fost si regizorul piesei de teatru montata pe Broadway.
1962 – A murit colectionarul si criticul de arta Krikor Zambaccian. A scris monografiile lui Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, precum si volumele de eseuri „Pagini de arta”, „Insemnarile unui amator de arta”. Sprijintor al multor artisti de seama, Zambaccian a adunat o valoroasa si bogata colectie de tablouri, care se regaseste in Muzeul Zambaccian.