Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 19 septembrie:
1356 – A avut loc batalia de Poitiers in care armata engleza condusa de Edward, Printul Negru, a invins armata franceza si l-a luat prizonier pe regele Ioan al II-lea cel Bun.
1783 - A fost ridicat in aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de fratii Montgolfier, avand la bord trei pasageri - o rata, un cocos si o oaie. Aterizarea s-a produs fara probleme, demonstrand ca si alte vietati decat pasarile pot suporta inaltimile. Primul balon, fara echipaj, a fost inaltat la 5 iunie 1783.
1802 - S-a nascut Lajos Kossuth, unul dintre conducatorii Revolutiei Maghiare de la 1848-1849. A militat pentru independenta si integritatea teritoriala a Ungariei, fapt care a provocat confruntari violente cu romanii din Transilvania condusi de Avram Iancu. Dupa infrangerea revolutiei a trait in exil pana la moartea sa, survenita in 1894.
1870 - Armata prusaca a inceput "Asediul Parisului", care va dura 135 de zile.
1961 – A murit marea actrita Lucia Sturdza-Bulandra.A fost una dintre marile figuri ale scenei romanesti, de neuitat in roluri de compozitie din dramaturgia universala si nationala, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generatii intregi de actori: Nicolae Baltateanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc.In 1898 a debutat la Teatrul National din Bucuresti iar in 1914, impreuna cu sotul ei, a intemeiat o companie particulara. Din 1941 este actrita a “Teatrului Municipal din Bucuresti” iar din 1947 pana la sfarsitul vietii a fost directoarea acestui teatru, astazi “Teatrul Bulandra”.A fost profesoara la Conservatorul de arta dramatica din Bucuresti timp de 30 de ani.
1985 - Un cutremur de 8,1 pe scara Richter a lovit orasul Ciudad de Mexico. Peste 9.000 de oameni au decedat, 30.000 raniti si 95.000 au ramas fara locuinta.
1996 – A murit actorul Stefan Mihailescu-Braila. A jucat in multe piese de teatru in spectacole ca "O scrisoare pierduta", de I. L. Caragiale, "Burghezul gentilom" de Moliere, "Badaranii", de Carlo Goldoni si "Ultima ora", de Mihail Sebastian. cu o inegalabila maiestrie artistica, in cele mai reusite comedii din cinematografia romaneasca: “Nea Marin miliardar” (1979), “Ciocolata cu alune” (1978), “Pacala” (1974), "Elixirul tineretii", in 1978. "Bachus" din filmul "Secretul lui Bachus", realizat in 1983 de regizorul Geo Saizescu, a fost ultimul mare rol al lui Stefan Mihailescu Braila.
2010 – A incetat din viata actorul de revista Horia Serbanescu. Alaturi de un alt partener de aur, Radu Zaharescu, actorul a scris istoria Teatrului de Revista, identificindu-se practic, cu existenta acestuia, din momentul in care a fost lansat de Constantin Tanase, la "Carabus". De-a lungul anilor acesta a fost cuplul cel mai solicitat de Televiziunea Romana.
Foto: Intact Images
Festivalul berii nemtesti, Oktoberfest, s-a mutat pe malul Dambovitei... 20 septembrie 1866: S-a nascut poetul George Cosbuc...