Paul Goma s-a aratat din tinerete animat de un spirit contestatar, declarand ca “persecutarea sau escamotarea unui cetatean renteaza pentru putere, numai daca ramane necunoscut”. Dupa infrangerea revolutiei maghiare din 1956 de catre trupele sovietice, in luna noiembrie a aceluiasi an, Paul Goma si-a predat in semn de protest carnetul de membru UTM. A fost arestat in noiembrie 1956, acuzat de „tentativa de organizare de manifestatie ostila” In martie 1957 a fost condamnat la doi ani de inchisoare corectionala, pe care i-a executat la inchisorile Jilava si Gherla. Ulterior, a fost trimis cu domiciliu fortat in Baragan, la Latesti, azi Bordusani, din judetul Ialomita, unde a ramas pana in 1964.
In 1971, a fost propus pentru a fi exclus din PCR, in care se inscrisese in august 1968, din cauza publicarii integrale a romanului „Ostinato” in RFG, la editura Suhrkamp, pe care cenzura i-l ciopartise in tara. In 1977, Goma a reusit sa trimita la postul de radio occidental Radio Europa Libera o scrisoare deschisa in care cerea guvernului Romaniei respectarea drepturilor omului in Romania. Scrisoarea a fost difuzata de postul de radio. In consecinta, a fost permanent urmarit, apoi arestat si batut de Securitate.
La 20 noiembrie 1977 lui Goma, sotiei si copilul, le-a fost retrasa cetatenia romana si expulzati in Franta. Ajunsi la Paris, au cerut azil politic. Aici Goma si-a continuat lupta impotriva regimului comunist de la Bucuresti. Ca reactie la activitatea sa anticomunista, a fost tinta unui atac cu colet-capcana si a unei tentative de asasinat puse la cale de regimul de la Bucuresti.
Dupa 1989 i s-au publicat si in Romania o parte din carti. I-au aparut articole in revistele Vatra, Familia, Timpul, Jurnalul literar. A ramas un critic vehement al starii de fapt din Romania. Goma se arata iritat de prezenta „doar” a memoriei Holocaustului in constiinta colectiva a tarilor apusene. Intrand intr-o logica de „punere in concurenta” a memoriei genocidurilor, Goma a inceput sa militeze pentru „asumarea responsabilitatii evreilor pentru crimele comise contra romanilor”. In 2002, Paul Goma a publicat eseul “Saptamana rosie 28 iunie-3 iulie sau Basarabia si Evreii”, in care descrie „atrocitati comise de populatia neromana (in special, evrei) in timpul retragerii trupelor si administratiei romane din Basarabia si Bucovina, de dupa ultimatumurile sovietice din iunie 1940”. Este considerat drept negationist al Holocaustului din Romania pentru opozitia sa fata de Raportul Comisiei Wiesel.
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 2 octombrie:
1187 - Saladin cucereste Ierusalimul dupa 88 de ani de stapanire cruciata.
1409 - Este atestata cea mai veche pisanie romaneasca, cea de la biserica Streisangiorgiu (jud. Hunedoara).
1552 - In urma unui puternic asediu, orasul Kazan este ocupat de trupele lui Ivan cel Groaznic. Cronicile relateaza ca orasul a fost ars din temelii si o mare parte a populatiei a fost masacrata de soldatii rusi.
1904 - S-a nascut scriitorul britanic Graham Greene. Este autorul lucrarilor "La drum cu matusa-mea", "Sfarsitul unei iubiri" sau "Omul nostru din Havana".
1911 - S-a nascut scriitorul Miron Radu Paraschivescu. Printre cele mai importante lucrari ale sale sunt "Tristele", "Laude si alte poeme", "Declaratia patetica".
1921 – S-a nascut marele chirurg roman Dan Setlacec. Incepand din anul 1960 a lucrat in clinica chirurgicala de la Spitalul Fundeni din Bucuresti unde, in anul 1964, a fost numit profesor titular si director al clinicii de chirurgie generala, pe care a condus-o pana la pensionarea sa in anul 1987. A fost cel care a efectuat primele interventii chirurgicale pentru stenoza mitrala in Romania. Dan Setlacec a fost cel mai complex chirurg al epocii sale, intrucat a abordat, practic, toata gama interventiilor cunoscute in chirurgia generala.
1939 – S-a nascut marele cantaret Dan Spataru. A interpretat mai multe melodii de mare succes in anii ’60-’70: „Tarancuta, tarancuta”, „Nici o lacrima”, „Nu-ti sade bine cand plangi”, „Nu m-am gandit la despartire”, „Oare, oare, iti pare rau”, „In randul patru”, „Drumurile”.
1941 - Al Doilea Razboi Mondial: In Operatiunea Taifun, Germania incepe ofensiva asupra Moscovei; inceputul Bataliei de la Moscova.
1980 - In Caesars Palace din Las Vegas, Larry Holmes isi apara titlul mondial de box la categoria grea, impotriva lui Muhammad Ali intr-o victorie prin knockout tehnic in runda 11.
1984 - Cei trei cosmonauti sovietici Leonid Kizim, Vladimir Soloviov si Oleg Atkov au revenit dupa 237 zile pe Pamant. A fost pina atunci, una din misiunile cu zilele cele mai multe petrecute de cosmonauti, la bordul statiei spatiale Saliut 7.
2002 - A incetat din viata Tiberiu Olah, compozitor si muzicolog roman de etnie maghiara.
2009 - Rio de Janeiro a fost ales orasul gazda pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice de vara din 2016.