Antena Căutare

20 iulie 1927: A murit regele Ferdinand I al Romaniei

Desi ruda cu familia imperiala ce conducea Germania, Hohenzollern, Ferdinand a acceptat, in Consiliul de Coroana din 14/27 August 1916 intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial de partea Antantei impotriva Germaniei si Austro-Ungariei, realizand astfel pasul cel mai important pentru realizarea idealului Romaniei Mari.

In 1914, Ferdinand a devenit Rege al Romaniei, la 49 de ani, depunand juramantul solemn si promitand ca va fi "un bun roman". In timpul razboiului mondial, regele Ferdinand s-a alaturat curentului favorabil Antantei, si, in 1916, pe 14 august, a prezidat Consiliul de Coroana in cadrul caruia s-a luat o hotarare dramatica: intrarea Romaniei in razboi impotriva tarii sale natale, Germania. In cursul anului 1918, anul de nastere al Romaniei Mari, Ferdinand s-a intors la Bucuresti in fruntea armatei, trecand pe sub Arcul de Triumf, intampinat fiind de populatia entuziasta. Ferdinand a fost incoronat rege al Romaniei Mari alaturi de regina Maria intr-o ceremonie spectaculoasa, in ziua de 15 octombrie 1922, la Alba Iulia.

Regele Ferdinand nu a fost insa scutit de necazuri. Fiul sau cel mai mare, mostenitorul tronului, traia o viata scandaloasa si, incalcand ordinea monarhica, s-a casatorit clandestin, la Odesa, cu Ioana Lambrino. Tribunalul Ilfov a anulat insa casatoria, iar Ioana Lambrino a fost exilata impreuna cu fiul nelegitim al lui Carol. Principele a fost trimis intr-o lunga calatorie, in jurul lumii, pentru "a o uita" pe Ioana Lambrino. La 10 mai 1921, Carol s-a casatorit, la Atena, cu Elena, fiica Regelui Constantin I al Greciei.

In 1921, Ferdinand va avea bucuria sa traiasca nasterea nepotului sau, Mihai, fiul lui Carol si al Elenei. Cu toate acestea, mariajul dintre Carol si Elena nu avea sa reuseasca, mostenitorul tronului parasindu-si sotia si fiul, fugind la Paris impreuna cu amanta sa, Elena Lupescu. In cele din urma, cu inima tulburata, regele l-a desemnat ca urmas la tron pe nepotul sau, Mihai, dezmostenindu-l, in acelasi timp, pe Carol.

Ferdinand a murit in 1927, de cancer intestinal si a fost urmat la tron de nepotul sau Mihai, sub o regenta formata din trei persoane, din care facea parte si cel de al doilea fiu al lui Ferdinand, Printul Nicolae.

Articolul continuă după reclamă

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 20 iulie:

356 I.H. – S-a nascut regele macedonean Alexandru cel Mare. A fost unul dintre primii mari strategi si conducatori militari din istorie. Cuceririle sale spectaculoase i-au facut pe greci stapani ai Orientului Apropiat. La moartea sa, la varsta de 33 de ani, era stapanul celui mai mare imperiu cucerit vreodata. Alexandru a contribuit substantial la raspandirea culturii elene in intreaga lume.

1304 – S-a nascut poetul italian Francesco Petrarca. In special forma perfecta a sonetelor sale s-a impus si in afara spatiului de limba italiana. A fost unul din cei mai importanti poeti lirici ai literaturii italiene si, alaturi de Dante Alighieri, principal precursor al Renasterii..

1514 – A fost executat Gheorghe Doja. Mic nobil secui din Transilvania, Doja a condus rascoala taraneasca ce ii poarta numele contra marilor proprietari de pamant unguri din Ungaria si Transilvania.

1807 – Inventatorul francez Nicéphore Niépce a primit din partea imparatului Frantei, Napoleon Bonaparte, brevetul pentru proiectarea si realizarea primului motor cu combustie interna din lume.

1848 - Pe Campia de la Filaret - "Campia Libertatii" - a avut loc manifestatia de protest a locuitorilor Bucurestiului fata de incalcarea teritoriului tarii de catre armata otomana.

1868 - S-a nascut Miron Cristea (Elie Cristea), mitropolit primat si, din 1925, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (1925-1939). A fost membru al Regentei in timpul primei domnii a regelui Mihai I si prim-ministru al Romaniei (1938-1939). A murit pe 6 martie 1939.

1903 – Compania de americana de automobile Ford a scos pe portile fabricii din Detroit prima sa masina destinata comercializarii. Actualmente este a doua companie din domeniu in SUA, produce marcile Ford si Lincoln si este controlata in continuare de familia Ford. Din 2008, Ford detine in Romania fabrica de Craiova si recent a produs primul automobile, care a fost cumparat de presedintele Traian Basescu.

1915 - In contextul evolutiei nefavorabile a situatiei de pe campurile de lupta, in timpul Primului Razboi Mondial, puterile Antantei au declarat ca accepta cererile Guvernului roman in privinta teritoriilor romanesti din Imperiul Habsburgic si au inceput demersurile la Bucuresti, cerand intrarea Romaniei in razboi.

1917 – Primul Razboi Mondial. Regatul Serbiei si Comitetul Iugoslav din exil au semnat Declaratia de la Corfu, un prim pas spre crearea Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, din 1929 Iugoslavia.

1919 - S-a nascut alpinistul si exploratorul neozeelendez Sir Edmund Hillary. In 1953, insotit de serpasul Tenzing Norgay, a fost primul om care a cucerit cel mai inalt varf din lume, Everest (8848). Datorita succesului sau, Sir Edmund a fost singurul neozeelandez care a aparut, in timpul vietii, pe o bancnota aflata in circulatie in tara sa.

1927 - A incetat din viata Ferdinand I Intregitorul, rege al Romaniei intre anii 1914-1927, rapus de un cancer intestinal galopant. Sub conducerea sa a fost creata Romania Mare, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banatul, Maramuresul si Crisana fiind alipite la patria-mama. Nepotul sau, Mihai a fost proclamat rege, pana la majoratul acestuia fiind instituita o regenta.

1927 – S-a nascut Matilda Caragiu Marioteanu, lingvist roman, membru corespondent al Academiei Romane, sora marelui actor Toma Caragiu. S-a distins prin studiile de dialectologie si prin tratarea cu predilectie a problemei aromanesti, ca parte a culturii nationale romanesti.

1934 - A incetat din viata Stefan Zeletin, istoric, sociolog, publicist, teoretician al neoliberalismului. In lucrarea sa „Burghezia romana, originea si rolul ei istoric” (1925) a luat atitudine impotriva punctelor de vedere agrariene, traditionaliste, demonstrand necesitatea obiectiva a evolutiei Romaniei spre civilizatia industriala.

1936 – In Elvetia s-a semnat Conventia de la Montreaux, care a reglementat statutul Stramtorilor Bosfor si Dardanele. Turcia a primit dreptul sa fortifice zona stramtorilor, dar s-a angajat sa garanteze si protejeze traficul comercial international pentru toate natiunile pet imp de pace. Conventia este in vigoare si astazi, cu mici amendamente.

1937 – A decedat fizicianul Guglielmo Marconi. Este inventatorul radioului, al telegrafiei fara fir si a antenei de emisie legata la pamant. A primit Premiul Nobel pentru Fizica in anul 1909.

1943 – S-a nascut Adrian Paunescu, poet, prozator, jurnalist, politician roman. Este cunoscut mai ales ca poet, fiind unul dintre cei mai prolifici autori romani contemporani, si ca organizator al Cenaclului Flacara, in perioada 1973–1985, de regula in orasele mari ale Romaniei, unde artistii promovati de poet prezentau lucrari muzicale si literare in fata unui public numeros. Dupa 1989 a intrat in politica fiind ales senator in trei legislaturi.

1944 - Colonelul Claus von Stauffenberg a incercat sa-l elimine pe Adolf Hitler de la conducerea Germaniei printr-un atentat cu bomba in “Barlogul Lupilor” de la Rastenburg, Prusia Orientala.Atentatul a esuat, von Stauffenberg fiind prins si executat alaturi de 200 de complotisti. Filmul evenimentelor este ilustrat foarte bine in pelicula “Valkyrie” (2008), cu Tom Cruise in rolul principal.

1969 - Astronautul american Neil Armstrong, membru al echipajului "Apollo-11", este primul pamantean care coboara pe suprafata Lunii, in zona numita Marea Linistita. Cu aceasta ocazie el va rosti celebrele cuvinte „este un pas mic pentru un om, dar un salt urias pentru omenire". Alaturi de el a pasit pe Luna si coechipierul lui, Buzz Aldrin.

1974 – Armata turca a intervenit in nordul Ciprului, provocand divizarea insulei pana in present. In teritoriul ocupat a fost creat un stat marioneta, Republica Turca a Ciprului de Nord, care nu este recunoscuta decat de Ankara.

Expozitie de pictura Eglantina Becheru... A inceput Festivalul Medieval de la Sighisoara!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x