Antena Căutare

21 decembrie 1989: Manifestatiile impotriva regimului Ceausescu s-au extins in Bucuresti si alte orase din tara

Pe 21 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu a convocat in Piata Palatului din Capitala un mare miting in sprijinul pozitiei sale fata de evenimentele de la Timisoara. Ulterior, mitingul a devenit unul anticomunist, multimea rupand cordoanele fortelor de ordine.

Cu trecerea timpului, la Bucuresti tot mai multi oameni ieseau in strada. Incepand cu orele 18 a inceput reprimarea propriu-zisa care a durat pana la a doua zi, ora trei dimineata. Protestatarii - neinarmati si neorganizati - au fost intampinati de soldati, tancuri, TAB-uri, ofiteri ai USLA (Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista) si ofiteri de Securitate imbracati in haine civile.

Represiunea a inceput spre miezul noptii, sub conducerea generalului Vasile Milea, ministrul Apararii Nationale. S-a tras asupra multimii de pe cladiri, strazi laterale si din tancuri. S-au inregistrat multe victime prin impuscare, injunghiere, maltratare, strivire de vehiculele armatei. Un TAB a intrat in multime in apropierea Hotelului Intercontinental. Pompierii blocau multimea cu jeturi de apa puternice, iar militienii bateau si arestau oamenii. Protestatarii au reusit sa construiasca o baricada de aparare in fata Restaurantului Dunarea, care a rezistat pana la miezul noptii, dar a fost in cele din urma doborata de fortele de ordine.

Focuri de arma s-au auzit pana la 3:00 dimineata, ora la care supravietuitorii au parasit strazile. Dupa inabusirea revoltei, caldaramul a fost spalat de sange de masinile pompierilor si Salubritatii. Bilantul reprimarii a fost groaznic: 50 de persoane ucise, 462 ranite, 1.245 arestate si transportate la penitenciarul Jilava.

Manifestatiile s-au extins si in alte orase din tara, Cluj, Targu Mures, Brasov, Arad, Sibiu, Alba Iulia, Resita. Interventia armatei a provocat numeroase victime la Cluj, Sibiu si Targu Mures.

Articolul continuă după reclamă

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 21 decembrie:

1118 – S-a nascut Thomas Becket. A fost arhiepiscop de Canterbury din 1162 pana in 1170, in timpul regelui Henric al II-lea Plantagenet. Este venerat ca sfant si martir si de Biserica Catolica si de Biserica Anglicana.Ridicandu-se impotriva limitarii drepturilor bisericii de catre puterea regala, a fost ucis din ordinul regelui.

1375 - A incetat din viata Giovanni Boccaccio, scriitor italian, precursor al Renasterii, considerat unul dintre cei mai de seama povestitori ai literaturii europene datorita celebrei lucrari "Decameronul", culegere de nuvele "in rama"; a fost primul biograf si comentator al operei lui Dante Alighieri.

1596 – S-a nascut Petru Movila, mitropolit al Kievului. A desfasurat o bogata activitate bisericeasca si culturala, continuand sa tipareasca mai multe carti care aveau rostul de a apara Ortodoxia in fata prozelitismului catolic care a afectat zona imediat dupa "Unirea de la Brest-Litovsk" din 1596.

1879 - S-a nascut Iosif Vissarionovici Stalin. A fost un om politic, fost revolutionar bolsevic devenit dupa Revolutia din Octombrie conducator al statului sovietic. Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice in 1922, in urma mortii lui Vladimir Ilici Lenin, castigand in anii deceniului al treilea lupta pentru putere cu Lev Trotki si consolidandu-si pe deplin autoritatea odata cu Marea Epurare, o perioada de represiune crunta al carei apogeu a fost atins in 1937. Stalin a ramas la putere pe tot parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial, si dupa incheierea acestuia, pana la moartea sa. Regimul sau de ideologie marxist-leninista este adeseori numit si stalinism.

1883 - A aparut volumul "Poesii" de Mihai Eminescu, care cuprinde 64 de poezii. Cu o prefata semnata de Titu Maiorescu, volumul a fost singurul tiparit in timpul vietii poetului national al romanilor.

1886 - S-a nascut Gheorghe Tatarascu, om politic, ministru si prim-ministru al Romaniei. A fost ministru de Externe in guvernul condus de Petru Groza. In 1945 a condus delegatia romana la Conferinta de Pace de la Paris, unde a incercat sa sustina interesele Romaniei.

1891 - A fost jucat primul meci de baschet, sport inventat de catre americanul James E.Naismith, profesor de educatie fizica la colegiul Springfield din Massachusetts.

1913 - A aparut, la New York, primul careu de cuvinte incrucisate semnat de britanicul A. Wynne

1917 - S-a nascut Heinrich Böll, romancier interesat de problemele societatii germane postbelice, primul scriitor german, de dupa al doilea razboi mondial, caruia i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 1972. A scris romanele "Tablou de grup cu doamna" si "Parerile unui clovn".

1933 - A incetat din viata Knud Johan Victor Rasmussen, explorator danez; a realizat cea mai lunga expeditie cu sanii trase de caini din istoria Arcticii intre 1921 si 1924.

1935 – S-a nascut actrita de teatru si film Stela Popescu. A realizat cupluri celebre alaturi de Ștefan Banica si Alexandru Arsinel. Stela Popescu, doamna Teatrului de Revista, a reusit sa se mentina in topul celor mai iubiti actori ai scenei romanesti timp de bine de jumatate de veac.

1935 - A avut loc premiera primului lung-metraj animat, color si cu sunet, "Alba ca zapada", produs de Walt Disney.

1937 – S-a nascut Jane Fonda, actrita, scriitoare, activist politic, model si profesoara de fitness americana. A castigat doua premii Oscar, pentru rolurile din filmele “Klute” (1972) si “Coming Home” (1979), si a primit mai multe premii si alte nominalizari.

1940 - S-a nascut Frank Zappa, regizor, instrumentist si compozitor, unul dintre cei mai importanti muzicieni american. Intr-o cariera ce a durat mai mult de 30 de ani, Zappa a scris rock, jazz, muzica electronica, muzica orchestrala si musiuue concrète. De asemenea, a regizat filme de lung-metraj si videoclipuri muzicale, realizand si multe coperte de albume.

1940 - A incetat din viata Francis Scott Fitzgerald, unul dintre scriitorii reprezentativi ai "generatiei pierdute", autor de romane si nuvele in care este evocata societatea interbelica americana: "Marele Gatsby" si "Blandetea noptii".

1968 – A avut loc lansarea navei cosmice "Apollo 8" care a efectuat prima oara un zbor circumlunar, intre 21si 27 decembrie.

1969 - Un echipaj romanesc a efectuat ocolul lumii in 80 de ore cu un avion IL-18 din dotarea TAROM, parcurgand 46.000 km.

1971 - A fost creata organizatia umanitara "Medici fara frontiere" - "Medecines sans frontieres"; asociatia are drept scop acordarea de ajutor medical in situatii de urgenta care intervin in urma unui razboi sau a unei catastrofe naturale

1988 - Doi membri ai unei grupari radicale din Libia provocat explozia cursei 103 Pan Am deasupra localitatii Lockerbie din Scotia, cauzand una dintre cele mai mari catastrofe aeriene ale tuturor timpurilor, soldata cu moartea a 270 de oameni.

1991 - A fost semnat, la Alma-Ata (Kazahstan), documentul de fondare a Comunitatii Statelor Independente, care consfinteste destramarea definitiva si disparitia de pe harta politica a lumii a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, desfiintarea cetateniei sovietice. La aceasta organizatie a aderat si Republica Moldova, prin semnatura presedintelui Mircea Snegur. Liderul sovietic Mihail Gorbaciov va fi pus intr-o situatie fara iesire si va demisiona din functia de presedinte al URSS.

2001 - Senatorii si deputatii au aprobat, cu 483 de voturi "pentru" si 2 voturi "impotriva", participarea Romaniei in cadrul fortei internationale de asistenta din Afganistan, solicitata Parlamentului de catre presedintele Ion Iliescu.

2007 - Spatiul Schengen s-a marit cu 9 state membre ale Uniunii Europene; Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia.

2012 - Se termina calendarul mayas. Unii cred ca pe aceasta data va fi sfarsitul lumii.

20 decembrie 1989: Timisoara a fost declarat oras liber... ASIROM si G2 Romania iti recomanda: “Mai bine nu sarbatoresti!”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x