Antena Căutare

21 iulie 1907 - A murit Nicolae Grigorescu, cel mai mare pictor roman

Pictorul Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generatii de artisti care, in primele decenii ale secolului al XX-lea, cautau sa identifice si sa aduca la lumina valorile spiritualitatii romanesti. Lucrarile sale au devenit celebre: “Car cu boi”, “Taranca din Muscel”, “Atacul de la Smardan” sau “Fata cu basmaua galbena”.

In timpul Razboiului de Independenta Nicolae Grigorescu a fost in Bulgaria si a participat la luptele pe care armata romana le-a dat. Numit "pictor de front" el a realizat la fata locului in luptele de la Grivita si Rahova desene si schite ce vor sta la baza unor compozitii ramase memorabile: “Atacul de Smardan”, “Dorobantul” sau "Gornistul".

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 21 iulie:

356 I.H. – Templul lui Artemis din Efes, una dintre cele sapte minuni ale Lumii, a fost distrus de un incendiu.

365 – Un tsunami provocat de un violent cutremur in insula Creta, de 8 grade pe scara Richter, a devastate orasul egiptean Alexandria. In oras au murit 5.000 de oameni, iar in afara lui inca 45.000.

1718 - A fost incheiat Tratatul de la Passarowitz intre Austria, Imperiul Otoman si Venetia. Banatul, Oltenia si teritorii din Serbia si Bosnia a trecut in stapanirea Imperiului Habsburgic.

1774 - A fost incheiat Tratatul de la Kuciuk-Kainargi, intre Turcia si Rusia, care se obliga sa evacueze teritoriul Tarilor Romane. Se prevedeau: scutirea Principatelor de plata haraciului pe o perioada de doi ani, confirmarea vechilor privilegii acordate acestora, dreptul Rusiei de a interveni la Poarta in favoarea tarilor romane.

1808 - S-a nascut, la Bocsa, judetul Salaj, Simion Barnutiu, scriitor, esthetician si om politic. A fost unul dintre conducatorii Revolutiei romane de la 1848 din Transilvania, fiind realizatorul programului revolutionar care cerea egalitatea in drepturi pentru romani in relatia cu statul si celelate nationalitati ardelene. A fost profesor la Academia Mihaileana si la Universitatea din Iasi.

1816 - S-a nascut Paul von Reuter, intemeietorul agentiei de stiri Reuters. A fost unul dintre primii reporterii de stiri, care isi trimitea materialele prin telegraf.

1821 - S-a nascut poetul, scriitorul si omul politic Vasile Alecsandri. A participat la Revolutia de la 1848, a contribuit la realizarea Unirii Principatelor si la obtinerea independentei de stat a Romaniei. Este creator al teatrului romanesc si a literaturii dramatice in Romania. A scris poezia “Hora Unirii” si cele patru piese de teatru avand pe Chirita in rolul principal.

1899 - S-a nascut scriitorul american Ernest Hemingway, laureat al Premiului Nobel pentru literatura in 1954. Este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori americani din intreaga lume, cel mai cunoscut roman al sau fiind “Batranul si marea” (1952). Pe 2 iulie 1961 s-a sinucis, impuscandu-se in cap cu pistolul favorit.

1907 - A murit cel mai mare pictor roman, Nicolae Grigorescu. El a devenit un simbol pentru tinerele generatii de artisti care, in primele decenii ale secolului al XX-lea, cautau sa identifice si sa aduca la lumina valorile spiritualitatii romanesti. Lucrarile sale au devenit celebre: “Car cu boi”, “Taranca din Muscel”, “Atacul de la Smardan” sau “Fata cu basmaua galbena”.

1914 - Consiliul de Coroana al Romaniei, reunit la Sinaia, a respins cererea regelui Carol I de intrare in razboi alaturi de Puterile Centrale, hotarand neutralitatea Romaniei. Carol a suferit o infrangere care l-a afectat profund, el stingandu-se din viata pe 10 octombrie acelasi an, la 75 de ani.

1919 – A murit generalul roman Eremia Grigorescu. A fost comandantul trupelor romane in timpul Bataliei de la Marasesti, reusind o mare victorie in fata armatei germane condusa de feldmaresalul August von Mackensen. A fost numit “Eroul de la Marasesti”, fiind decorat cu Ordinul Mihai Viteazul. A detinut si functia de ministrul de razboi in guvernul Coanda, perioada octombrie-noiembrie 1918.

1941 – Al Doilea Razboi Mondial. Armata Romana a ocupat Tighina, Ismail, Chilia Noua si Valcov in sudul Basarabiei. Astfel, provincia romaneasca de dincolo de Prut a fost aproape in totalitate eliberata de sub ocupatie sovietica.

1941 – Al Doilea Razboi Mondial. A avut loc primul bombardament al aviatiei germane asupra Moscovei.

1945 – Al Doilea Razboi Mondial. Presedintele american Harry S. Truman a semnat decretul prin care a aprobat folosirea bombei atomice. Pe 6 august prima bomba va fi aruncata asupra orasului japonez Hiroshima, iar pe 9 august a doua bomba va lovi Nagasaki.

1954 – S-a incheiat primul razboi din Indochina. Conferinta de la Geneva a stabilit impartirea in doua a Vietnamului, in nord comunistii, in sud un regim military sustinut de Occident.

1970 - A fost terminata constructia barajului egiptean de la Assuan. Barajul a fost construit cu ajutor tehnic si financiar sovietic si a regularizat debitul fluviului Nil.

1983 – S-a inregistrat cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata, -89,2 C, la statia de cercetare sovietica Vostok, din Antarctica.

1984 – Comitetul Politc Executiv al Comitetului Central al PCR a hotarat construirea canalului navigabil Poarta-Alba-Midia-Navodari si a canalului navigabil Dunare-Bucuresti.

2004 - A murit Jerry Goldsmith, compozitor american. A compus muzica unor filme ca "Patton", "Chinatown", "Planeta maimutelor", "Basic instinct", "Rambo" sau "Total Recall".

A inceput Festivalul Medieval de la Sighisoara!... Regal aviatic pe cerul Capitalei la Bucharest Air Show 2012...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x