Antena Căutare

24 iulie 1917: A inceput batalia de la Marasesti

Batalia de la Marasesti (24 iulie/6 august – 21 august/3 septembrie 1917) a fost cea mai importanta operatiune militara desfasurata de Armata Romana in timpul Primului Razboi Mondial, fiind totodata si una din cele mai importante operatii desfasurate de trupele aliate pe parcursul razboiului. A fost o operatiune complexa, de aparare si mentinere a liniei frontului punctata cu numeroase riposte ofensive din partea romanilor, in conditiile in care armata rusa era in plina disolutie revolutionara.

In inima romanilor, aceasta batalie are un loc special datorita eroismului de care au dat dovada ostasii romani si a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, capitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu, dar mai ales datorita legendarei expresii “Pe aci nu se trece!”.

Planificarea germana a denumit operatiunea "Batalia de strapungere de pe Putna si Susita", facand parte din complexul strategic de rupere a frontului Moldovei impreuna cu Batalia de la Oituz (a treia batalie de la Oituz) din 8-22 august 1917.

Germano-austro-ungarii au plasat in dreptul localitatii Marasesti o forta de lovire de 12 divizii cu peste 1100 tunuri, una dintre cele mai mari densitati de artilerie. Inceputa ca o batalie de urmarire a fortelor rusesti, care nu mai doreau sa lupte, batalia s-a transformat treptat intr-o incercare foarte costisitoare de "a sfarama armata romana din Moldova", dupa cum a afirmat chiar maresalul Hindenburg, seful Marelui Stat Major german. Cotidianul "Times" a scris ca "Apararea frontului la Marasesti a fost cea mai stralucita fapta de arme savarsita vreodata de romani ..."

Datele tehnice confirma amploarea deosebita a confruntarii. Armata I romana a pierdut 27 410 oameni, ceea ce reprezenta 16% din efectivul avut la inceputul bataliei (intre acestia, 5 125 de morti, 9 818 disparuti si 12 467 de raniti). Armata IV rusa a avut si ea pierderi serioase, cifrate la c. 25 650 de oameni, intre care 7 083 morti, 10 400 raniti si 8 167 disparuti. De cealalta parte, Armata IX germana, principala grupare de forte a inamicului, a avut 60 000 – 65 000 de oameni scosi din lupta (morti, raniti si disparuti).

Articolul continuă după reclamă

Prin rezistenta viguroasa a trupelor romano-ruse la Marasesti si Oituz, inamicul a fost fortat sa renunte la ofensiva, esuand in incercarea de a ocupa Moldova si de a scoate Romania din razboi. Totodata, statul roman isi continua existenta, la fel si speranta romanilor intr-un deznodamant favorabil al razboiului.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 24 iulie:

1783 – S-a nascut generalul si politicianul sud-american Simon Bolivar. A fost conducatorul miscarilor de eliberare nationala din America de Sud impotriva colonialismului spaniol. Statul Bolivia a luat numele sau.

1802 – S-a nascut scriitorul francez Alexandre Dumas-tatal. A fost un autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume. Celebrele sale carti se citesc si acum cu mare placere: “Cei trei muschetari”, “Dupa 20 de ani”, “Regina Margot”, Contele de Monte Cristo” si lista poate continua. O parte dintre ele au fost ecranizate cu succes.

1864 - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza i-a unificat pe granicerii munteni si moldoveni, punand bazele institutiei moderne de paza a frontierelor tarii.

1911 – Exploratorul, cautatorul de comori si politicianul american Hiram Bingham al III-lea a re-descoperit orasului Machu Picchu, “orasul pierdut al incasilor”. Bingham a reusit acest fapt dupa indelungi cautari si cu sprijinul bastinasilor indieni sud-americani.

1911 – S-a nascut fizicianul, scriitorul si pictorul argentinian Ernesto Sabato. A fost unul dintre cei mai importanti prozatori latino-americani si un important romancier contemporan, desi a publicat numai patru carti, toate traduse in limba romana.

1917 – A inceput batalia de la Marasesti. Armata romana comandata de generalul Eremia Grigorescu a repurtat o stralucita victorie asupra trupelor germane conduse de feldmaresalul August von Mackensen (24 iulie/6 august-6/19 august).

1923 – A fost semnat Tratatul de la Lausanne, care a stabilit granitele Turciei moderne si a inlocuit tratatul de la Sevres, din 1920, care era extrem de defavorabil pentru otomani. Semnatarii actului au fost Franta, Marea Britanie, Italia, Grecia, Bulgaria, Romania, Japonia si Turcia kemalista.

1943 – Al Doilea Razboi Mondial. Orasul german Hamburg a fost bombardat masiv de britanici si canadieni pe timp de noapte si de americani, in timpul zilei. Au rezultat 30.000 de civili morti si 280.000 de cladiri distruse.

1945 - In timpul desfasurarii Conferintei de la Potsdam, presedintele Harry Truman l-a informat pe Stalin despre producerea in SUA a bombei atomice.

1949 – Au fost inaugurate primele Gospodarii Agricole de Stat dupa model sovietic, GAC-urile. Aceasta a fost prima etapa in colectivizarea agriculturii romanesti, care a dus la distrugerea taranimii si la intrarea a 99% din suprafetele agricole in proprietatea statului.

1967 – In timpul unei vizite oficiale in Canada, presedintele francez Charles de Gaulle a spus la Montreal, in fata a 100.000 de oameni: “Traiasca Quebec-ul liber!”. Acest gest a entuziasmat multimea, dar a provocat furie printer canadienii vorbitori de engleza si a dus la o criza diplomatica intre Canada si Franta.

1970 – S-a nascut actrita si cantareata americana Jennifer Lopez. Este cea mai bine platita actrita de origine hispanica din lume, incasand pentru un rol in film peste 15 milioane de dolari. Jennifer Lopez a vandut peste 50 de milioane de albume in intreaga lume, iar revista Forbes a estimat averea divei la 325 milioane de dolari.

1974 - Curtea Suprema de Justitie din SUA i-a cerut presedintelui american Richard Nixon sa dea toate documentele tinute la Casa Alba procurorului insarcinat cu rezolvarea cazului Watergate.

1990 - Senatul Romaniei a adoptat un proiect de lege prin care se instituie ca sarbatoare nationala a Romaniei ziua 1 decembrie, zi in care, in anul 1918, prin unirea Transilvaniei cu Romania, s–a incheiat procesul constituirii statului national unitar roman.

2005 – Ciclistul american Lance Armstrong a castigat Turul Frantei pentru a saptea oara consecutive. Este singurul ciclist care a reusit o asemenea performanta. Exista un grup de rutieri care a obtinut cinci victorii in aceasta competitie: Miguel Indurain, Bernard Hinault, Eddy Merckx, and Jacques Anquetil. Armstrong a fost acuzat in mai multe randuri ca s-a dopat, dar a respins de fiecare data asemenea atacuri.

23 iulie 2011: A murit cantareata Amy Winehouse... Google o omagiaza pe aviatoarea Amelia Earhart, prima femeie pilot care a traversat Atlanticul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x