Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 27 februarie:
272 – S-a nascut imparatul roman Constantin cel Mare. In 313 a dat celebrul edict de la Milano, care a recunoscut existenta legala a crestinismului. Constantin insusi a trecut la religia crestina. Pe 21 mai el este venerat ca sfant in Bisericile Ortodoxe, Biserica Greco-Catolica si Bisericile vechi orientale.
1470 - Stefan cel Mare ataca si incendiaza orasul Braila in incercarea sa de a scoate de sub influenta otomana Tara Romaneasca si de a-l indeparta pe Radu cel Frumos de la tron.
1560 - Se semneaza Tratatul de la Berwick dintre Anglia si nobilii scotieni, care avea sa conduca la alungarea francezilor din Scotia.
1617 - Suedia si Rusia au incheiat “Tratatul de la Stolbovo”, care a pus capat “Razboiului ingrian” ce avea sa inchida accesul Rusiei la Marea Baltica pentru aproape o suta de ani.
1626 - Un edict promulgat de cardinalul Richelieu a interzis practicarea duelurilor.
1861 - Trupele rusesti au tras asupra unei multimi din Varsovia, care protesta impotriva ocupatiei ruse. Sunt ucisi cinci protestatari.
1866 - A aparut, la Bucuresti, revista "Sarsaila" (pana la 18 mai 1866), condusa de N.T. Orasanu; a continuat revista "Nichipercea", careia i-a preluat si numaratoarea anilor si a numerelor de aparitie.
1872 – S-a nascut politicianul roman Alexandru Vaida Voievod. A debutat ca un ferm sustinator pentru drepturile nationale a romanilor din Ardeal prununtand in 1918, in Parlamentul de la Budapesta, celebrul discurs prin care anunta separarea de Ungaria. Dupa Marea Unire si fuziunea nationalilor cu taranistii, s-a numarat printre liderii marcanti ai noului Partid National Taranesc. In activitatea politica, Alexandru Vaida-Voevod a ocupat timp de trei mandate functia de presedinte al Consiliului de Ministri, remarcandu-se si la conducerea Ministerului de Interne si a Ministerului de Externe.
1882 - Premiera, la Gimnaziul roman din Brasov, a primei operete romanesti - "Crai nou", de Ciprian Porumbescu.
1902 – S-a nascut scriitorul american John Steinbeck, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1962. El este cunoscut pe scara larga pentru romanul care a castigat Premiul Pulitzer “Fructele maniei” (1939) , romanul “La rasarit de Eden” (1952) si nuvela “Șoareci si oameni” (1937).
1920 – A incetat din viata istoricul roman Alexandru D. Xenopol. Este autorul primei mari sinteze a istoriei romanilor, filozof al istoriei de talie mondiala, fiind considerat cel mai mare istoric roman, dupa Nicolae Iorga.
1933 - Cladirea Reichstag-ului german din Berlin a fost distrusa intr-un incendiu. Actiunea a fost pusa la cale de nazisti pentru a putea porni o represiune masiva impotriva opozitiei formata din comunisti si social-democrati.
1936 – A murit Ivan Pavlov, fiziolog, psiholog si medic rus. I-a fost acordat Premiul Nobel pentru Medicina in 1904 pentru cercetari referitoare la sistemul digestiv. Pavlov a fost cunoscut pentru ca a fost primul care a studiat fenomenul conditionarii clasice, in experimentele pe care le-a facut cu caini.
1938 - A fost promulgata noua Constitutie a Romaniei, prin care se introducea dictatura regala a lui Carol al II–lea si se consfiintea sfarsitul regimului parlamentar.
1940 - Martin Kamen si Sam Ruben descopera izotopul carbon-14.
1964 - Guvernul italian anunta ca accepta sugestii cu privire la modul de a salva de la prabusire renumitul Turn inclinat din Pisa
1991 - Primul Razboi din Golf. Presedintele american George Bush a anuntat oficial ca statul "Kuwait a fost eliberat".
2003 - Rowan Williams devine cel de-al 104-lea arhiepiscop de Canterbury al Bisericii Anglicane.
2010 - Un cutremur avand magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter a zguduit centrul statului Chile. 500 de oameni si-au pierdut viata iar imediat dupa aceea Insulele Hawaii au fost lovite de un val tsunami, dar fara a provoca pagube.
26 februarie 1940: A murit pictorul roman Nicolae Tonitza... 28 februarie 1785: Horea si Closca au fost trasi pe roata...