Antena Căutare

29 ianuarie 2006: A murit marele tenor Ludovic Spiess

In data de 29 ianuarie 2006 a incetat din viata cantaretul de opera Ludovic Spiess. A avut o cariera prodigioasa fiind solist al Operei Romane, a interpretat arii celebre pe marile scene ale lumii si a colaborat cu dirijori celebri precum Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, ori Karl Bohm.

A avut o cariera densa, desi destul de scurta, pe care a completat-o in plan socio-politic, fiind Directorul Festivalului International "George Enescu" in anul 1991, Ministru al Culturii in Guvernul Stolojan (1991-1992), director al Operei Romane din Bucuresti intre 2001-2005 si Presedintele Comitetului National Roman pentru UNICEF. Ca ministru al culturii in guvernul Stolojan, a redeschis Castelul Peles vizitatorilor, amenajandu-l ca muzeu, si a organizat centre culturale romanesti la Viena, Budapesta, Venetia si New York.

A murit din cauza unui infarct in timpul unei partide de vanatoare in judetul Teleorman.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 29 ianuarie:

1616 - Navigatorul olandez Willem Cornelis Schouten a fost primul explorator care a ocolit Capul Horn, in expeditia pentru cautarea unui nou drum spre Oceanul Pacific.

Articolul continuă după reclamă

1845 - „Corbul" (The Raven), de Edgar Allan Poe, este publicat pentru prima data in „New York Evening Mirror".

1866 – S-a nascut scriitorul francez Romain Rolland, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1915. Este autorul romanului monumental, in 10 volume, “Jean-Christophe”.

1886 - Germanul Karl Friederich Benz (1844-1929) a fost brevetat pentru fabricarea primului automobil functionabil din lume, alimentat cu benzina.

1890 – S-a nascut scriitorul rus Boris Pasternak. Marea sa lucrare, romanul “Doctor Jivago”, a fost interzisa in URSS. Publicarea romanului in strainatate in 1957, in Italia, si decernarea Premiului Nobel pentru literatura in 1958 a generat ascutite critici in presa sovietica, soldate cu excluderea sa din Uniunea scriitorilor si constrangerea sa sa renunte de "buna voie" la Premiul Nobel.

1896 - Doctorul Emile Grubbe a utilizat pentru prima oara radiatiile pentru a tratata cancerul de san al pacientei sale Rose Lee din Chicago.

1916 - Primul Razboi Mondial. Germania a efectuat primul raid aerian cu aparate „Zeppelin" deasupra Parisului.

1923 - Consiliul de Ministri a aprobat statutul Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR).

1926 – S-a nascut ziaristul si omul de televiziune Tudor Vornicu. A fost redactor-sef pentru programele Televiziunii Romane, dar si realizator al emisiunilor “Studio N”, “De la A la ... infinit”, “Mozaic duminical”, “Fotograme din realitate”.

1950 - La Johannesburg (Africa de Sud) au izbucnit primele tulburari provocate de politica rasiala a Africii de Sud.

1956 – S-a nascut poetul si dramaturgul roman Matei Visniec, activ in acest moment in Franta, cunoscut in special pentru scrierile sale in limba franceza. A studiat istoria si filozofia la Universitatea din Bucuresti si a fost membru fondator al “Cenaclului de Luni”, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu.

1962 – S-a nascut actrita Oana Pellea, fiica marelui artist care a fost Amza Pellea. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1984 alaturi de alti actori de succes ai Romaniei. A jucat in mai multe piese de teatru si in filme extrem de apreciate de public. Academia Romana i-a acordat premiul Aristizza Romanescu pentru cariera teatrala si cinematografica la 16 decembrie 2010. Oana Pellea a primit de doua ori titlul de cea mai buna actrita de teatru din Romania.

1981 - S-a dat in exploatare cel mai mare pod de pe Siret, in zona hidrocentralei Galbeni.

1990 - Simpatizantii FSN iau cu asalt sediile unor partide din Bucuresti si in alte orase din cauza protestelor legate de participarea la alegerile parlamentare.

2002 - Presedintele american George W. Bush a declarat Irak, Iran si Coreea de Nord drept „Axa raului".

Foto: compendium.ro

Arta, la un alt nivel: Prima expozitie personala a talentatei sculptorite in metal, Misha Diaconu, joi, la Imbold, Galer... 30 ianuarie 1885: S-a nascut cardinalul Iuliu Hossu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x