Antena Căutare

3 decembrie 1991: A murit filosoful Petre Tutea

Marele filosof, eseist, economist si om politic roman Petre Tutea a incetat din viata pe 3 decembrie 1991, la Bucuresti. A urmat Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, ajungand doctor in Drept administrativ, Magna cum laude (1929). A fost descris de Emil Cioran ca “Un marxist entuziast si mistic, dar care nu stia un cuvint din limba rusa”.

In cadrul Guvernului National-Legionar instaurat dupa 6 septembrie 1940, Petre Tutea a indeplinit functia de “Sef de Serviciu si apoi cea de Director in Ministerul Economiei Nationale.Intre 1940-1944 a fost “Sef de sectie in Ministerul Razboiului”, iar intre anii 1944-1948 a fost “Director de studii in Ministerul Economiei Nationale”.

A fost arestat de catre autoritatile comuniste impuse de sovietici si anchetat fara condamnare timp de 5 ani (1948-1953), apoi este arestat din nou pe 22 decembrie 1956 sub acuzatia de uneltire contra ordinii sociale. Este condamnat la 10 ani inchisoare in 1957, apoi i se intenteaza un nou proces in 1959 si este condamnat la 18 ani munca silnica, din care a executat 8 ani (1956-1964) in diverse penitenciare, mai ales la Aiud.

Dupa ce a fost eliberat in timpul amnistiei din 1964, cu sanatatea zdruncinata in urma torturilor din inchisoare, Tutea s-a aflat sub observatia permanenta a securitatii comuniste. Numeroasele descinderi la locuinta sa modesta au dus la confiscarea a numeroase manuscrise, studii si materiale, printre care o copie a proiectului “Prometeu”.

Petre Tutea a fost supranumit un Socrate roman datorita preocuparilor filosofice si a rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul sau personal in orice circumstante, chiar si in inchisoare. Din cauza persecutiei a publicat foarte putin inainte de 1989, insa imediat dupa prabusirea regimului comunist scrierile si interviurile sale au inceput sa fie difuzate prin toate mediile.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 3 decembrie:

1860 - S-a incheiat Conventia telegrafica cu Rusia, prima conventie internationala a Principatelor Unite, care a intrat in vigoare la 13 februarie 1862.

1861 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a anuntat, cu prilejul deschiderii Camerelor, ca „Inalta Poarta, precum si toate Puterile Garante” recunosc Unirea Principatelor Romane.

1901 - S-a infiintat societatea „Tinerimea artistica” de catre pictorii Stefan Luchian, Nicolae Vermont, Constantin Artachino, Gheorghe Petrascu s.a. Gruparea milita pentru o arta realista, pentru subiecte luate din viata taranilor, a oamenilor de rand.

1920 - Geneva - Este semnat Protocolul privind constituirea Curtii Permanente de Justitie Internationala cu sediul la Haga.

1934 - A fost infiintat Spitalul de Urgenta, actualul Spital de Urgenta Floreasca.

1941 - Al Doilea Razboi Mondial - Stalin ii spune lui Wladysław Sikorski, premierul polonez aflat in exil, ca anumiti ofiteri polonezi de pe teritoriul URSS lipsesc, probabil pentru ca au evadat in Manciuria. Istoricii vor dovedi mai tarziu ca ofiterii fusesera asasinati la Katyn si in alte locuri din ordinul liderului sovietic.

1948 – S-a nascut cantaretul britanic Ozzy Osbourne, solistul vocal si fondatorul uneia dintre cele mai cunoscute formații de heavy metal din toate timpurile, Black Sabbath.

1967 - Chirurgul sud-african Christian Barnard a efectuat, cu succes, primul transplant de inima din lume.

1977 - Au fost inaugurate lucrarile de constructie a sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier II de la Drobeta-Turnu Severin.

1987 - Adunarea Generala a ONU adopta rezolutii initiate de Romania privind reducerea bugetelor militare, reglementarea pasnica a diferendelor dintre state, dezvoltarea bunei vecinatati.

1998 - Banca franceza „Société Générale” este desemnata castigatoarea licitatiei organizate de Fondul Proprietatii de Stat pentru privatizarea Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD). „Société Générale” a cumparat 51% din actiunile BRD pentru 200 de milioane de dolari.

1 decembrie 1918: Transilvania, Banatul, Crisana si Maramuresul s-au unit cu Romania. S-a facut Romania Mare... Castigatorii The Industry Awards 2012. Revista The Industry a premiat oamenii, ideile si proiectele care stabilesc trend...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x