Antena Căutare

3 noiembrie 1901: S-a nascut scriitorul francez Andre Malraux

Scriitorul si si omul politic francez Andre Malraux s-a nascut pe 3 noiembrie 1901, la Paris. In tinerete a dus o viata foarte aventuroasa, angajandu-se si in agitatiile politice de diferite nuante.

Incepand din anul 1933, devine militant anti-fascist, participa la Razboiul Civil din Spania de partea fortelor republicane, organizand o escadrila de aviatie pe care o va comanda pana in 1937. Totusi, dupa o participare in 1940 la congresul scriitorilor sovietici de la Moscova, incepe sa se distanteze de ideile dogmatice ale comunismului.

La inceputul razboiul a fost luat prizonier, insa a evadat si a intrat Rezistenta Franceza. In 1944 a fost arestat de germani, dar a reusit sa scape. A participat la eliberarea Frantei la comanda brigazii “Alsacia-Lorena”.

In 1945 a intervenit pentru a impiedica Partidul Comunist Francez sa preia sub egida lui totalitatea organizatiilor din Rezistenta. In acelasi an se intalneste cu generalul Charles de Gaulle, al carui colaborator fidel si prieten va ramane pana la sfarsitul vietii. Din 1947 pana in 1969 a ocupat mai multe functii ministeriale.

Malraux a jucat un rol important in crearea miscarii "Adunarea pentru Republica", platforma politica a generalului de Gaulle. A fost un partizan al interventiei statului in fenomenele artistice si literare, folosind mijloace bugetare pentru producerea operelor culturale, fapt care a dus la o limitare a spontaneitatii si originalitatii in viata culturala a Frantei.

Printre cele mai importante lucrari ale sale se afla: “Conditia umana” (1933) si “Vocea linistii” (1951).

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 3 noimebrie:

1500 – S-a nascut sculptorul italian Benvenuto Cellini. El a influentat perioada Renasterii ca manierist, sculptor, bijutier, scriitor si compozitor. In secolul al XIX-lea Cellini, dupa o perioada de cateva sute de ani de uitare a operelor lui, a fost din nou descoperit, fiind azi considerat dupa perioada antica unul dintre cei mai mari sculptori, fiind un „uomo universale“ tipic al Renasterii italiene.

1791 - Batalia de la Fort-Wayne, razboinicii Miamis il surprind in batalie pe maiorul Arthur Saint-Clair, care din 1300 de oameni a pierdut 600; dintre bastinasi au murit numai 66. Aceasta este cea mai mare pierdere a americanilor in razboaiele lor de masacrare a „pieilor rosii”.

1800 - A fost infiintata Casa Alba, resedinta presedintilor SUA, situata in Washington. Cladirea a fost construita dupa planurile arhitectului James Hoban, lucrarile incepand in anul 1792.

1823 - Presedintele peruan José de la Riva-Agüero trimite viceregelui La Serna o pledoarie pentru infiintarea regatului de Peru, independent de Spania, avand totusi pe tron un principe spaniol.

1863 - A aparut, la Bucuresti, prima revista umoristica editata de B.P. Hasdeu, "Aghiuta".

1866 - Chestiunea Romana - tratativele lui Giuseppe Garibaldi se duc pe langa Napoleon al II-lea cu tentativa de a confisca teritoriile Statului Pontifical, teritorii sub autoritatea papei.

1883 - Spania - Antonio Gaudí, arhitectul modernist, primeste aprobarea de a continua constructia „templului” Sagrada Familia.

1887 - Este fondata „Asociatia Academica din Coimbra”, cea mai veche asociatie de studenti din Portugalia. De aici numele echipei de fotbal, Academica Coimbra.

1905 - Tarul Nicolae al II-lea al Rusiei semneaza decretul de amnistie pentru detinutii politici.

1918 - Primul Razboi Mondial – S-a semnat armistitiul intre Imperiul Austro-Ungar si Antanta, armistitiu care pune capat razboiului. Evenimentul a avut loc la „Villa Giusti”.

1918 – A inceput revolta marinarilor germani care apoi s-a extins la muncitorii din Kiel si a marcat inceputul Revolutiei din Noiembrie in Germania si la crearea Republicii de la Weimar

1919 - Istoricul Vasile Parvan iti inaugureaza cursul de istorie la nou infiintata Universitate a Daciei Superioare din Cluj cu prelegerea - „Datoria vietii noastre", in care a adus si un omagiu jertfei depuse de tinerii ostasi romani la infaptuirea unitatii nationale a statului.

1920 – S-a infiintat Scoala Politehnica din Timisoara.

1950 - Romania a aderat la Conventia cu privire la prevenirea si reprimarea genocidului, adoptata de Adunarea Generala a ONU la 9 decembrie 1948 si intrata in vigoare la 12 ianuarie.

1954 – A murit pictorul francez Henri Matisse. A fost unul dintre cei mai straluciti reprezentanti ai artei secolului al XX-lea si totodata unul dintre principalii initiatori ai artei moderne. Mostenitor al impresionismului si neoimpresionismului, Matisse da impuls miscarii fauviste, dar este in acelasi timp un pictor universal, la fel de dezinvolt in cultivarea artei africane, cat si in creatia artistilor renascentisti sau cu operele contemporanilor sai.

1956 - A fost infiintata Opera Romana din Iasi, spectacolul inaugural fiind Tosca de Giacomo Puccini.

1957 - Uniunea Sovietica a trimis primul animal in spatiul cosmic, cainele Laika, la bordul navei Sputnik II. Astfel, Laika a devenit prima fiinta vie are a navigat in spatiu, supravietuind insa numai 7 zile.


2 noiembrie 1816: A murit carturarul iluminist Gheorghe Sincai... Havasi, cel mai rapid pianist din lume, concerteaza la Sala Palatului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x