Antena Căutare

31 octombrie 1881: S-a nascut criticul si istoricul literar Eugen Lovinescu

Pe 31 octombrie 1881 s-a nascut la Falticeni Eugen Lovinescu, critic si istoric literar, teoretician al literaturii si sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier si nuvelist roman, unul dintre cei mai de seama critici ai literaturii romane dupa Titu Maiorescu.

Este autorul teoriei Sincronismului si al “Mutatiei valorilor estetice”. In ciuda valorii sale incontestabile, a faptului ca si-a sustinut doctoratul la Paris cu Emile Faguet, a ocupat doar o catedra de profesor de latina la liceul “Matei Basarab” din Bucuresti, fost profesor al Colegiului National “Mihai Viteazul” din Bucuresti.

Este tatal criticului Monica Lovinescu si unchiul prozatorului Anton Holban, al dramaturgului Horia Lovinescu si al criticului literar si specialistului in ocultism Vasile Lovinescu.

Printre cele mai cunoscute lucrari ale sale se afla “Istoria civilizatiei romane moderne”, “Istoria literaturii romane contemporane” sau “Titu Maiorescu si posteritatea lui critica”.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 31 octombrie:

Articolul continuă după reclamă

475 – Romulus Augustulus a fost proclamat imparat la Roma. A fost ultimul imparat al Imperiului Roman de Apus.

1517 - Profesorul Martin Luther lipeste pe usa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze, care invitau la o disputa academica pe tema indulgentelor. Data este considerata drept inceput al Reformei, sarbatorita de protestanti ca ziua cu acelasi nume.

1869 – S-a inaugurat oficial linia de cale ferata Bucuresti-Giurgiu, respectiv prima gara a Bucurestilor, Gara Filaret.

1892 - Arthur Conan Doyle publica volumul de povestiri Aventurile lui Sherlock Holmes.

1917 – Primul Razboi Mondial. In Palestina a avut loc Batalia de la Beersheba, in care s-a petrecut ultima sarja victorioasa de cavalerie reusita de Brigada nr. 4 Usoara Australiana.

1926 - A murit iluzionistul american Harry Houdini. Artistul suferise o ruptura de apendice si a refuzat sa se trateze, afectiunea transformandu-se in gangrena din cauza unei peritonite.

1929 – S-a nascut artistul de origine italiana Bud Spencer. El este un actor si fost inotator olimpic italian, care s-a facut remarcat in asa-numitele „western-spaghetti” italiene. In Romania este foarte cunoscut datorita filmelor in care a jucat rolul comisarului Piedone.

1940 – Al Doilea Razboi Mondial. S-a incheiat Batalia pentru Anglia, prin care fortele britanice au oprit o eventuala invazie germana.

1956 - Contraamiralul american G.J.Dufek a devenit primul om care a reusit sa aterizeze cu un avion la Polul Sud.

1984 - A murit premierul Indian Indira Gandhi; cel mai mare succes pe care l-a obtinut in planul politicii externe l-a constituit alegerea ei, in 1983, ca presedinte al Miscarii Tarilor Nealiniate. A fost asasinata de catre fanatici adepti ai cultului sikh.

1993 - A incetat din viata omul de film italian Federico Fellini. A fost un reputat regizor si scenarist italian, laureat al mai multor premii internationale, intre care si premiul Oscar (pe care l-a castigat de patru ori, al cincilea primindu-l onorific). Fellini a avut una dintre cele mai mari influente asupra viziunii cinematografice a secolului trecut.

2008 – A murit John Daly, producatorul filmului "Terminator", recompensat cu premiul Oscar pentru lungmetrajele "Plutonul" (1987) si "Ultimul Imparat" (1988). Daly a produs numeroase lungmetraje de succes si a castigat 13 premii Oscar, la categoria "cel mai bun film", din 21 de nominalizari, precum si numeroase premii Globul de Aur.

E 31 octombrie, e Halloween: Vezi unde poti merge cu dovleacul luminat!... 1 noiembrie 1823: S-a nascut politicianul conservator Lascar Catargiu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 29 octombrie 2024. Loredana a câștigat 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 29 octombrie 2024. Loredana a câștigat 3.500 de lei Marti, 29.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x