- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 4 decembrie:
1131 - A incetat din viata poetul persan Omar Khayyam, cunoscut mai ales pentru catrenele sale: "Rubayyatele lui Omar Khayyam". A fost si un matematician si astronom celebru care a contribuit la reforma calendarului musulman.
1642 - A incetat din viata cardinalul Armand-Jean du Plessis de Richelieu, om politic ce a consolidat pozitia statului francez in Europa si a sprijinit intemeierea Academiei Franceze (1635). In romanele lui Alexandre Dumas este un personaj negativ, detestabil, care comploteaza impotriva regelului Ludovic al XIII-lea.
1691 - Leopold I (1658 - 1705), rege al Ungariei, al Boemiei si imparat al Imperiului Habsburgic a emis Diploma Leopoldina, prin care se instaura dominatia habsburgica in Transilvania.
1769 – A murit Constantin Mavrocordat, in mai multe randuri domn al Tarii Romanesti si al Moldovei. In timpul domniei sale s–au realizat o serie de reforme ce au dus la modernizarea statului, dar si la un avant deosebit al culturii: cea mai veche colecție de documente romanesti, datand din anul 1741, a fost tiparita la indemnul si cu sprijinul domnitorului
1798 - A incetat din viata Luigi Galvani, medic si fizician, unul dintre intemeietorii electricitatii ca stiinta.
1864 - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a promulgat Codul Penal, alcatuit dupa modelul Codului Penal francez si al Codului Penal prusac, avand la baza si unele legi penale autohtone
1866 - S-a nascut pictorul Wassily Kandinsky, unul dintre promotorii picturii abstracte nonfigurative, fondator, impreuna cu Franz Marc, al gruparii "Der Blaue Reiter" - "Calaretul albastru"; studiul sau "Despre spiritual in arta" (1911) a adus o contributie teoretica fundamentala in dezvoltarea artei abstracte.
1875 - S-a nascut Rainer Maria Rilke, important poet al liricii moderne, prozator, traducator; cele sase volume de corespondenta cu personalitatile culturale ale vremii aduc marturii importante asupra vietii literare contemporane lui. A scris “Cartea orelor” si “Sonete catre Orfeu”.
1883 - S-a nascut Nicolae Cartojan, profesor, istoric al literaturii romane vechi, membru al Academiei Romane; a editat 29 de scriitori romani in colectia "Clasicii romani comentati" si a publicat lucrari fundamentale asupra literaturii romane vechi: "Cartile populare in literatura romaneasca”.
1888 - A aparut la Bucuresti Fantana Blanduziei, foaie literara, politica si saptamanala sub directia lui Mihai Eminescu. Motto-ul revistei este versul eminescian "Unde vei gasi cuvantul ce exprima adevarul"
1892 - S-a nascut Francisco Franco Bahamonde, general si om politic spaniol. A pus capat Razboiului Civil Spaniol (1936-1939), iar ca sef al statului, din 1 aprilie 1939, a instaurat in Spania un regim autoritar, fiind numit "ultimul dictator fascist supravietuitor". Prin legea de succesiune propusa de Generalul Franco, Spania a revenit la sistemul monarhiei constitutionale, in 1969, cand printul Juan Carlos de Bourbon a fost desemnat de catre general ca viitor monarh.
1902 - A incetat din viata Ion Ratiu, om politic transilvanean, presedinte al Partidului National Roman (1892-1902); a fost unul dintre initiatorii Pronunciamentului de la Blaj (1868) si al Memorandumului din 1892 (n. 19 august 1828)
1922 - S-a nascut actorul de teatru si film Gérard Philipe. A excelat in interpretarea unor personaje romantice. Din filmografia sa fac parte peliculele "Manastirea din Parma", "Fanfan la Tulipe" sau "Rosu si negru". A murit pe 25 noiembrie 1959, la aproape 37 de ani.
1923 - S-a nascut Iancu Fischer, personalitate a filologiei romanesti, membru fondator al Societatii de Studii Clasice din Romania, presedinte al Societatii de Lingvistica (1973-1978), decan al Facultatii de Limbi si Literaturi Straine din Universitatea Bucuresti, dupa anul 1990.
1933 - S-a nascut actorul Horst Bucholz, supranumit "James Dean al Germaniei". A jucat in celebrul film "Cei sapte magnifici" alaturi de Yul Brynner, Steve McQueen, Ellie Walach, James Coburn si Charles Bronson.
1940 - A fost incheiat acordul romano-german de la Berlin privind "colaborarea economica" pe zece ani, prin care economia Romaniei era complet subordonata "noii ordini economice europene".
1990 - Mihai Gheorghiu, vicepresedintele Ligii Studentilor din Universitatea Bucuresti si George Roncea, student, au declarat greva foamei, in semn de protest fata de faptul ca, la un an de la Revolutia din decembrie 1989 nu s-a aflat adevarul despre aceste evenimente. In urma acestui gest de protest, studentii au declarat greva generala.
1993 - A incetat din viata Frank Zappa, instrumentist si compozitor rock, unul dintre cei mai importanti muzicieni ai ultimelor decenii
2000 - A incetat din viata, la Paris, pictorul Horia Bernea, fostul director (1990-2000) si intemeietorul Muzeului Taranului Roman, care a primit, in anul 1996, premiul pentru "Muzeul european al anului".
2003 - Regizorul Andrei Serban si-a facut debutul la Metropolitan Opera din New York, cand a avut loc prima reprezentatie a noii productii "Benvenuto Cellini" de Hector Berlioz.
2004 - A incetat din viata Teo Peter, basist al trupei Compact.Moartea a survenit în urma unui accident rutier, taxiul în care se afla fiind lovit de un Ford Expedition condus de Christopher Van Goethem, soldat american de la Ambasada SUA din București. SUA au refuzat sa-i ridice imunitatea puscasului marin, care a fost absolvit de vina pentru omorarea lui Teo Peter fiind condamnat la doi de inchisoare pentru obstructionarea justitiei si declaratii false.