Antena Căutare

5 iulie 1880: S-a nascut actorul de revista Constantin Tanase

Pe 5 iulie 1880 a venit pe lume cel mai mare artist de revista pe care l-a avut Romania, Constantin Tanase. Provenit dintr-o familie modesta, a fost atras de actorie din copilarie. A fondat trupa “Carabus” cu care a facut numeroase turneu prin tara si a avut succes enorm. Reprezentatiile sale s-au dovedit extrem de acide la adresa societatii romanesti interbelice si sunt actuale si acum. A murit pe 29 august 1945, existand suspiciuni ca ar fi fost omorata de armata sovietica de ocupatie.

Constantin Tanase s-a nascut pe 5 iulie 1880 intr-o familie modesta din Vaslui. A fost un elev mediocru, cele mai mari note fiind la muzica si sport, dar a fost atras de mic de teatru, iar primul contact l-a avut prin frecventarea spectacolelor de la Gradina "Parjoala".

Dupa terminarea studiilor liceale a avut o scurta experienta la un teatru de limba idis, apoi s-a angajat o vreme ca invatator. A efectuat apoi stagiul militar la Bucuresti si s-a inscris la cursurile Conservatorului de Arta Dramatica, de unde a absolvit in 1905.

In 1919 a pus bazele trupei de teatru Carabus in Bucuresti, impreuna cu care urma sa creeze o traditie de teatru de cabaret sau revista pe parcursul urmatorilor 20 de ani, traditie prezenta si astazi, mai ales la teatrul de revista care ii poarta numele.

A creat tipul de personaj al cetateanului simplu, umil si necajit, mereu in contradictie cu birocratia aparatului de stat. Personajul sau s-a facut purtatorul de cuvant al unei intregi categorii sociale, ceea ce l-a adus de multe ori in atentia cenzurii.

Marea enigma este reprezentata de moartea suspecta a lui Constantin Tanase, survenita subit pe 29 august 1945, existand zvonuri ca ar fi fost omorat de sovietici. Tanase a scris un cuplet foarte dur la adresa Armatei Rosii invadatoare care s-a bucurat de un succes enorm in fata publicului bucurestean:

"Rau era cu "der, die, das"

Da-i mai rau cu "davai ceas"

De la Nistru pan' la Don

Davai ceas, davai palton

Davai ceas, davai mosie

Haraso, tovarasie"

Dupa mai multe reprezentatii a fost arestat, amenintat cu moartea, si i s-a ordonat sa nu mai joace. Dar Tanase nu era usor de intimidat. La urmatorul spectacol a aparut pe scena intr-un pardesiu imens, cu mainile "bandajate" in ceasuri de mana, spectatorii aplaudandu-l frenetic. Apoi si-a deschis pardesiul, scotand la iveala un imens ceas cu pendula si a spus: "El tic, eu tac, el tic, eu tac". Doua zile mai tarziu marele actor era mort. Exista insa si varianta ca Tanase ar fi murit in urma unui blocaj renal provocat de o infectie faringiana cauzata de consumul de bere rece in timpul verii calduroase din 1945.

Toma Caragiu a jucat un rol memorabil in “Actorul si salbaticii” (1975), interpretandu-l pe Caratase, un amestec intre Caragiu si Tanase. Dar in conditiile politice de atunci nu s-a putut ilustra suspiciunea de crima legata de Armata Rosie si s-a mers doar pe conflictul cu Garda de Fier, pe care Constantin Tanase o ironiza permanent in cupletele sale.

Constantin Tanase a fost inmormantat la Cimitirul Bellu din Bucuresti. Teatru de revista din Capitala ii poarta numele, iar la Vaslui are loc anual un festival de teatru in memoria artistului. Pe Bulevardul Dacia din Bucuresti mai exista casa in care a locuit, in fata ei fiind un bust al lui Tanase iar pe peretele exterior al cladirii este o placa comemorativa.

Iata alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 5 iulie:

1809 – A avut loc batalia de Wagram, cea mai mare confruntare militara din cadrul Razboiului celei de-a Cincea Coalitii. Fortele lui Napoleon I Bonaparte au infrant armatele imperiale habsburgice, comandate de arhiducele Carol de Austria.

1811 - Venezuela a devenit primul stat sud-american care si-a proclamat independenta fata de Spania.

1865 – Organizatia “Armata Salvarii” a fost fondata in cartierul East End, din Londra.

1865 - A fost impusa pentru prima oara in lume o limita de viteza (doua mile pe ora) in Marea Britanie.

1941 – Al Doilea Razboi Mondial. Brigazile 1 si 4 Mixte din cadrul Armatei Romane au eliberat orasul Cernauti.

1943 – Al Doilea Razboi Mondial. A debutat Operatiunea Citadelle. Trupele germane au inceput ofensiva masiva impotriva sovieticilor in batalia de la Kursk, ultima lupta in care au mai avut initiativa strategica.

1945 – Al Doilea Razboi Mondial. Insulele Filipine au fost eliberate complet de americani de sub ocupatie japoneza.

1946 - La Paris au fost prezentati primele costume de baie de tip bikini.

1948 – In Marea Britanie a fost creat serviciul public de sanatate.

1950 – Razboiul din Coreea. Fortele americane debarcate in peninsula au avut primul contact in lupta cu trupele nord-coreene in lupta de la Osan.

1950 – Knesset-ul, parlamentul israelian, a votat “legea reintoarcerii” prin care se garanta tuturor evreilor dreptul de a se stabili in Israel.

1954 – Televiziunea britanica, BBC, a difuzat primul sau buletin de stiri.

1968 – S-a nascut politicianul Radu Mazare, primarul orasului Constanta.

1971 – Cel de-al 26-lea amendament la Constitutia SUA, prin care s-a coborat dreptul de vot de la 21 la 18 ani, a fost promulgat de presedintele Richard Nixon.

1975 - Arthur Ashe a devenit primul negru care a castigat tunrneu de tenis de la Wimbledon-ul.

1975 – A murit ofiterul nazist Otto Skorzeny, precursor al operatiunilor speciale de astazi. A pus la punct si a condus mai multe actiuni, cea mai importanta fiind eliberarea in 1943 a lui Benito Mussolini din prizonieratul impus de noul guvern italian.

1996 - S-a nascut Dolly, prima oaie clonata din lume.

2009 – Roger Federer a castigat al 15-lea titlu de Mare Slem, dupa victoria de la Wimbledon in cinci seturi in fata lui Andy Roddick.

2009 - Cel mai mare tezaur de anglo-saxon de aur descoperit vreodata, compus din mai mult de 1.500 de piese, a fost descoperit in apropiere de satul de Hammerwich, in apropiere de Lichfield, in Staffordshire, Anglia.

S-a intamplat pe 4 iulie! A fost infiintata Universitatea Bucuresti... 6 iulie 1600: Mihai Viteazul s-a intitulat "domn al Tarii Romanesti si Ardealului si a toata Tara Moldovei"...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x